▲ Filmtips

Familjen Bélier

 

 

Tänk om du upptäcker en dag att du har en pärla till röst och kan sjunga som ingen annan, bara för att den där snygga killen valde körsång på fritimmen i skolan. Så då valde du också körsång på fritimmen.

 

Tänk om du fick ett erbjudande om att gå på audition till en av de bästa sångskolorna i landet, men att skolan ligger i en annan stad. En storstad. Och ni bor på en bondgård ute på landet. Och hela din familj är döv.

 

Tänk att du vuxit upp i en familj med mamma, pappa och lillebror där du kärleksfullt agerat tolk, och en dag känner du att ditt liv är ämnat för något annat, något större. Men du är för rädd att göra något av det. Hur ska de förstå?

 

Familjen Bélier är en charmig, skojig och oerhört vacker berättelse om en tonårstjej som växer upp och kanske ifrån det hon kommer ifrån.

 

År: 2014
Regissör: Éric Lartigau
Speltid: 1h 46m


▲ Om boken: Bli som folk

Bli som folk, av Stina Stoor

 

Bli som folk är en samling noveller av författaren Stina Stoor som tidigare gett ut Novellixen ”Ojura”. Ojura ingår i denna bok. Språket är beskrivande ogenerat, men koncist och skärpt. Stina Stoors berättelser är jordnära, fulla av mänsklighet och norrländska vyer. Ett par av novellerna behandlar magisk realism med en otäckhet som är svårt att sätta fingret på trots skärpan i blicken. Men det känns aldrig överdrivet eller onaturligt. Hennes magiska realism blir trovärdig och passar utmärkt i sammanhangen de befinner sig i. Det blir tankeväckande och intressant läsning där du undrar vilken mening detta spelar. Är det en metafor för något annat? Eller är det bara en tankegång som ska läsas så som den står.

 

Om du vill sugas in i en skog av ord och känslor på norrländsk dialekt är den här novellsamlingen ett ypperligt val att ta till så här i vintermörkret.

 

 

▲ Läsåret 2015

Under året 2015 har jag lyckats läsa hela 129 av 100 böcker.
 
 
- Den första boken jag läste 2015 var Något av ett leende av Françoise Sagan (5 stjärnor).
 
- Den sista boken jag läste 2015 var Bli som folk av Stin Stoor (5 stjärnor).
 
- Mina favoritböcker 2015 var The Haunting of Hill House av Shirley Jackson, Flickan och havet av Kathi Appelt, Ingenting kan hindra natten av Delphine de Vigan, Vitsvit av Athena Farrokhzad, Tiden läker inga sår av Tilde de Paula Eby och Att vara jag av Anna Höglund (förutom de ovanstående vill säga).
 
 
 
Både började och avslutade året starkt. På samma plats och med nästintill samma människor kan tilläggas.
Gott nytt år!

RSS 2.0