▲ Böcker jag läst i Augusti 2014

 
 
Instructions, en barnbok av Neil Gaiman.
Läs den här boken med en nypa salt och en stor skopa fantasi så blir det bäst.
 
The Wolves in the Walls, en barnbok av Neil Gaiman.
Underlig, finurlig, läskig och rolig.
 
Nattbarn, en grafisk novell av Hanna Gustavsson.
Himla fina illustrationer och en liten gullig berättelse som jag dock kände slutade lite väl abrupt. Hade gärna sett lite mer action/girl power. Men allt som allt, riktigt underhållande!
 
Grand Mal, noveller av Linda Boström Knausgård.
Riktigt bra novellsamling. Vardaglighet blandad med magisk realism. Språket vart mig fantastiskt, vill läsa mer. Jag sjönk in i hennes små världar och ville inte simma upp till ytan.
 
Den här boken har stått i hyllan ett tag bland övrig politisk och feministisk litteratur. Nu äntligen har jag läst den. Det gick snabbt kan jag lova. Och bra vart den. Informativ, rolig, enkel, tydlig. Helt klart värd att plockas upp av vem som helst. Jo, den handlar om ekonomi, men jag har själv aldrig läst ekonomi innan och förstod denna text mycket bra. Hon ger tydliga och bra förklaringar, vilka ibland blir jävligt humoristiska. Läs!
 
 
 
 
Myggor och tigrar, av Maja Lundgren.
Jag har svårt att tycka något om den här boken. Roman eller icke roman, det är frågan. Ja, men det var frågan vi skulle diskutera till kursen. Författaren skriver om sig själv i Neapel blandat med upplevelser i kulturlivet (läs: kulturmaffian) i Sverige. Hon är kritiker och författare. I Neapel råder maffiakrig, camorran och baksidetexten menar att boken är en autentisk skildring av camorran. Men ändå är det mycket raljerande som får boken att kännas skönlitterär. Känslan när jag läste den var skönlitterär, den lästes inte som en fakta bok. Kanske lite som How to be woman av Moran. Om den är bra eller dåliga kan jag inte uttrycka mig om, men intressant att ta del av vissa händelser samt moralfascismen och antifeminismen i svensk kulturliv även om stora delar mest var.. tråkiga. Jag hade inte läst den här boken på eget bevåg.
 
I skuggan av ett brott, av Helena Henschen.
En roman av de von Sydowska morden. Henschen är dotter till mördaren Fredriks lillasyster. Fredrik dödade sin far Hjalmar von Sydow samt två av hushållerskorna innan han tog sitt och sin frus liv samma kväll. Ingen vet egentligen varför morden skedde. Henschen försöker lösgöra mordens skuggor och hur det påverkat familjen och de runtomkring.
 
De fattiga i Lodz, av Steve Sem-Sandberg.
En roman om gettot i den polska staden Lodz under andra världskriget, förankrad i Gettokrönikan (skriven under 40-talet, alltså verkliga dokument). Det här är en tegelsten på över 600 sidor, som jag inte hann läsa alltför nogrant. Visst var det intressant, men inget jag skulle plocka upp utan tillsägelse. Tung, minst sagt.
 
Svinalängorna, en självbiografisk roman av Susanna Alakoski.
Bra, bra, bra bok om en trasig barndom i finskinvandrar-arbetarklassens Sverige. Fattigdom och elände blandad med språkhumor och styrka jag vet inte var Leena får ifrån. All cred till henne. Något annorlunda från filmen, men minst lika bra. Dock hemsk att ta sig igenom delvis, så beakta ifall du är den känsliga typen.
 
Ett annat liv, autofiktion av P. O. Enquist.
Trevligare än jag först trott. Vissa delar var himla humoristiska medan andra var lite väl repetitiva.
 
Kall feber, en sci-fi-roman av Jerker Virdborg.
Inte min kopp te.
 
Mordets praktik, en roman (fanfiction av Doktor Glas) av Kerstin Ekman.
Ush fy blä.
 
Den amerikanska flickan, av Monika Fagerholm.
Det här skulle kunna kallas en "episk roman" tror jag. Många karaktärer (med olika namn), två gåtor som ska lösas och berättas parallelt. Landet, fattigdom, nybyggen med rikemansbarn. Alkohol och fester. Mord. Vem är den amerikanska flickan och vad tusan gjorde hon på den finlandsvenska landsbygden? Jag kan inte beskriva den här boken, det är så mycket! Men den var så himla bra.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0