▲ Böcker jag läst i Juni 2014

Kattöga av Margaret Atwood.
Recension finns att läsa här.
 
Saga volume 1, 2 & 3, en grafisk sci-fi-novell av Brian K. Vaughan och Fiona Staples.
Jag är inte mycket för sci-fi, men denna serie är helt crazy och i min smak. Otroligt tjusiga illustrationer av Fiona Staples (kolla in The Will & Lying Cat, yum!). Storyn i sig är en ganska vanlig Romeo & Julia-berättelse, men humorn och språket gör att serien har det där lilla extra. Jag skrattar högt och fnissar och gråter genom sidorna. Längtar galet mycket efter nästa del!
 
 
* * *
Håller på med Välkommen till den här världen av Amanda Svensson samt Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson, men är av någon anledning väldigt seg med att avsluta böcker. Är himla sugen på att läsa mer Stephen King också. Kommer troligtvis låna två böcker här hemma (i Dalsland), Mardrömmar och Köplust. Kanske.
 
 
▲ Translation
The books I read in June.
It's been a pretty slow month.
Cat's Eye was very good and a bit long so I am happy with my reading anyways. I've been reading more books that I have not finished yet as well, like Amanda Svensson (amazeballs).

▲ Sommarlov

 
Hej,
 
jag har färgat håret lila
& läser Amanda Svensson
& är kåt på hennes språk.
Är dessutom arbetslös,
spenderar det mesta av min tid i Göteborg
eller solen, eller både och.
Men kanske mest i en varm säng,
med kläderna av
lyssnandes till mjuka andetag.
 
Nästa vecka åker jag hem
& veckan efter fyller jag 25,
snart dags att boka en grav.
Evigt solsken är mitt enda krav.

▲ Om boken: Kattöga

 
 
Kattöga av Margaret Atwood.
 
Elaine är runt 50års åldern och ska visas upp på en retrospektiv utställning i sin hemstad Toronto, Kanada. Här har hon inte befunnit sig på ett flertal år. Under bokens gång får vi följa Elaine berätta om sin barndom och vidare ut i tonåren och vuxenlivet för att förstå hur hon hamnade här där hon hamnade, i den feministiska konstvärlden sökandes efter en Cordelia hon nätt och jämt minns.
 
Elaine växer upp på landsvägen med bror, mor och far, varav fadern är forskare inom zoologi. Det är 40tal och Elaine vänjer sig vid sin broders sällskap, en pojkes sällskap, men läser böcker om flickor och deras bestyr och ritar klänningar med puffärmar. När de köper ett hus i Toronto och Elaine får möjligheten att nu äntligen leka med flickor blir det inte riktigt som hon tänkt sig. Det börjar väl, men flickor visar sig vara mystiska, oförutsägbara och grymma ting. Elaine slits mellan att behaga och få sig själv att svimma för att slippa gå till skolan.
 
 
Det är lika mycket en berättelse om en persons liv, som en berättelse att lära sig vara kvinna, om kvinnokroppen och männsklighetens nycker. Där finns fasta genusroller som dock föräldrarna inte är särskilt förankrade i - tvärtom, snarare samhället runtomkring (framförallt flickorna). Elaine söker sig delvis till religon, men tar så småningom modet till sig och blir sin egen person. Denna person beblandar sig snart med konsten och glömmer bort delar ur sitt tidigare liv. Hon är rädd för att minnas.
 
Atwood skriver en oerhört detaljerad levnadsskildring med mycket vardagsliv, men än dock intresseväckande och jag klamrar mig fast vid denna 479 sidor långa bok och vill inte att den ska ta slut. Den är skriven i 15 delar med fem-sex kapitel där första kapitlet alltid är i nutid, varav uppväxtåren följer.
 
Detta är min första bekantskap med Margaret Atwood och har absolut fått mig att vilja prova mer! Nu är jag bara rädd att hennes andra verk inte ska leva upp till mina förväntningar (vet att hon skriver lite sci-fi vilket jag absolut inte är intresserad av) och att jag ska ligga i småpanik och hata mitt litterära liv. Lite så känns det just nu i allmänhet med läsningen. Jag klarar inte av att läsa dåliga böcker, då kommer jag ge upp. Men den här, ja den var ett stänk från ovan som jag av ren slump snubblade över på biblioteket. Vad vore livet utan biblioteket?

▲ Böcker jag läst i Maj 2014

 
Annabel, av Kathleen Winter.
Denna fantastiska roman är absolut det bästa jag läst i år. Annabel hamnar lätt i topp 10. Har du läst Middlesex av Jeffrey Eugenides och tyckte om den kommer du definitivt gilla Annabel! Det är en kanadensisk roman med tydligt och vackert språk, en oerhört känslosam historia och väl värd din tid, tro mig. (Har tänkt filma en recension så håll utkik efter den!)
 
Nattsidan, en novell av Joyce Carol Oates.
En helt okej godisbit av gotik och spökeri. Jag har aldrig läst Oates tidigare, blev sugen på att läsa mer dock. Förslag?
 
Fästmön, en novell av Anton Tjechov.
Tyckte om den här, men minns inte varför. Den handlar om en ung kvinna som inte gifter sig, det var nog det jag tyckte om.
 
Livets Stråle, en novell av Michail Bulgakov.
Det här är nog det mest udda jag läst i mitt liv. Skulle själv klassa det som sci-fi, vilket är en genre jag sällan tyr mig till. Novellen var dock underhållande om än svårbegriplig. Det ska bli spännande att läsa Mästaren och Margarita och se ifall den är lika... knäpp.
 
 
 
finfina Novellixer.
 
 
▲ Translation
The books I read in May. It was quite chocking to realise I only read one full book this month. What the eff happened? School I guess. Also, I've kind of fallen in love.

RSS 2.0