▲ Om boken: The Buddha in the Attic

The Buddha in the Attic, av Julie Otsuka

 

 

Med båt över havet åker japanska kvinnor i åldrarna ca. 12 till 32 iväg till Amerika för att träffa sina blivanda män. Japanska män som skickat bilder som är snyggare än verkligheten, brev som beskriver lyx och flärd när de flesta i själva verket vill ha arbetshjälp eller någon att värma sängen. Resan tar vid någon gång innan andra världskriget och vi får följa med i ett vi-perspektiv, ett kollektiv av kvinnor som upplever, ofta samma, men också olika öden och liv. När kriget kommer och, vad jag antar är Pearl Harbor-attacken, blir de inte endast osäkra i sina hem utan också i landet som helhet. Amerikanerna vill inte ha med japaner att göra. Män börjar förvinna och det talas om listor, att göra ditten och datten för att förhindra att ens egen man ska tas ifrån en och lämna barnen och farmen lidande. En del sparkas som piga, en del får skjul och lador rånade och saker uppbrända av andra grannar med asiatiskt påbrå.
 
 

Det mest intressanta med denna fantastiska lilla roman (förutom den historiska aspekten) är perspektivet. Trots det övergripande vi-perspektivet får vi ändå lära känna kvinnorna och deras olika levnadsförhållanden. Historien som utspelas är oerhört gripande och skrivstilen gör det än mer intensivt. Det är ingen action eller plot, men boken är än dock snabbläst och jag drivs igenom, jag vill fortsätta och få reda på hur dessa kvinnor klarar sig. Hur ska det gå för dem? Vad hände tillslut? På ynka 129 sidor har Julie Otsuka fått till en himla bra berättelse med djup och större mening än många tegelstenar jag läst.


▲ Booktube-A-thon 2014 - Wrap up (video)

 

▲ En annan lista

Första vuxenboken jag läste och verkligen gillade:
Det var Bell Jar av Sylvia Plath i Engelska C på gymnasiet. Grinade mig igenom redovisningen.

Bok som förändrat mitt liv mest:
Twilight
-serien, den fick mig att börja läsa - ordentligt. Efter den läste jag min numera favoritklassiker Wuthering Heights och därefter vart jag helt enkelt fast i läsandet och bokbloggar etc. Så jag har mycket att tacka Twilight (eller ja, New Moon) för.

Bok jag tycker är överskattad:
50 SHADES OF GRAY. -.-

Författare vars böcker jag försöker gilla men inte lyckas med:
Ingen än så länge.

Klassiker jag hävdar att jag läst men aldrig tagit mig igenom:
Oliver Twist (läste halva på gymnasiet).

Jobbigaste bok jag läst:
Kristian Gidlunds bok om sin cancer, hugedamig sådan ångest!

Läser helst:
Litterär fiktion, gotik, noveller, generationsdraman eller om andra kulturer, främst Japan eller franska romaner.

Önskar att jag läste mer:
av det jag redan äger och har ståendes i hyllorna. Shakespeare, poesi och svenska klassiker.

Bästa barnboksförfattaren:
Tove Jansson och Maria Gripe.

Gillar jag inte längre som jag gillade förut:
Twilight
.

Roligaste bok:
Caitlin Morans How to be woman, tror jag. Eller Saga volume 1.

Bok som berört mig mest:
Kristian Gidlunds bok, helt klart.

Recensera din senast lästa bok:
Beatrix Potter, The tale of Squirrel Nutkin

Ett par ekorrar går ut på ugglan Old Browns ö för att samla nötter. Varje gång har de med sig en gåva för att få plocka nötterna utan fara för ugglan. Nukin är dock en buse och retas och tramsar och struntar i nötterna. Tillslut får ugglan nog och biter tag i Nutikn i den fina fina svansen. Denna bryts dock i två och Nutkin flyr, utan svans. Därefter busar han inget mera.

En lite halvgullig saga av underbara Potter. Väldigt vackra små böcker med fina illustrationer. Sagorna i sig är lite utdaterade dock känner jag, men fina ändå. Och helt klart underhållande den korta tid de tar att läsa.

▲ Booktube-A-thon 2014 (video)

 

▲ Lässtatus 2014 #2 (halvårsrapport)

 
Enligt Goodreads har jag hittils läst 9210 sidor (alltså, 53 helt utlästa böcker). Himla bra tycker jag. Det betyder att jag i snitt läst ca. 51 sidor om dagen vilket är bättre än förväntat, och det jag faktiskt planerat! Dock har jag inte läst alls vissa dagar och massor andra dagar, men det behöver vi inte bry oss om.
 
 
▲ Translation
Half-year reading report.
It's going well. I've read 9210 pages (Goodreads says so anyways) which means I am on a 50 page per day-count, which is what I planned for 2014. Good? Good! But most important, I am having fun.

RSS 2.0