▲ Biblioteksböcker

 

▲ Enkät: Senaste

SENASTE…

 

Boken du läste ut: 
*Måste dubbelkolla med Goodreads*... det var De förryckta kusinerna och andra historier av Edward Gorey.

Boken du påbörjade: 

The Great Gatsby, and loving it!

Bokbeställningen:
Den kan ni se i min senaste book haul video!

Bibliotekslånet:
Lånade ett gäng grafiska noveller förra veckan. Inget känt, plockade upp lite random titlar bara.

Serien du blev nyfiken på:
True Detective. Woodey alltså, och ja. Den ser helt enkelt fantastisk ut (trailerna alltså).

Filmen du såg:
An Education igår kväll på 11:an. Vill minnas att jag sett den innan, i alla fall en del för kände igen det mesta men inte hur den slutade. Bra, om än ganska hemsk. Lite Lolita-varning. Gillar Carey Mulligan så mycket!

Filmen du blev nyfiken på: 
Delivery man (2013) som jag av en slump såg som reklam på youtube, ni vet, innan själva klippet jag tänkte kolla på. Så ibland är det helt ok med reklam, I guess.

Boken du dreglade efter: 
ÖHM, alla?

 

▲ Köpte böcker för pengarna, yo

 

▲ Om boken: Hur man botar en feminist

 
Hur man botar en feminist, en grafisk novell av Nanna Johansson.
 
 
Nanna Johansson är en favorit hos mig, henne bekantade jag mig med extra mycket i sommras när jag länsade Lidköpings bibliotek på feministiska grafiska noveller (lämnade såklart tillbaka allihopa -i tid!). Då läste jag bland annat Fulheten och Mig blir du snart kär i och dog skrattdöden, den härligaste sortens död (jag har svårt att tänka mig att någon annan form av död överhuvudtaget är härlig). När jag idag browsade lådorna (ja, lådor, såna där skjutlådor -ytterst opraktiskt) på Stadsbiblioteket och såg att hennes senaste verk fanns och dessutom inte var utlånad ryckte jag den till mig som om livet stod på spel och låtsades inte om att jag redan hade plockat på mig sex andra böcker. Och fick jag ut något det tunga kånkandet hem? JA.
 
(Ur boken, av Nanna)

I Hur man botar en feminist finns en blandning av stilar och stripar. En del enrutor, en del photoshoppade bilder på alliansen och kanske mest underhållande; top-10-listor av de intressantaste träffarna med sökord som "kvinnor", "flickväner" och "tjejer". Nanna Johansson är humoristisk samtidigt som hon ger svar på tal och faktiskt är pedagogisk i sitt påvisande av förtryck. Det tycker jag om himla mycket. Jag förstår vad hon vill säga och var felet ligger.
 
Min favorit är på s. 51: "Vägra kallas gubbslem" där hon vänder steken så att säga och sätter gubbselmsoffret (en karl såklart) i samma sits som ett våldtäktsoffer (med brist för bättre ord än offer) och gör det sjuka med den typ av process den personen får gå igenom SÅ TYDLIG OCH ÄN MER SJUK! Och jag skrattar, trots att det gör ont i hjärtat. Men efter att en hel dag ha överrösts med artiklar om antifeministiska kvinnors åsikter och bland annat Belindas skitprogram på tv (och massa olika svarsbrev: så himla fina!) på Facebook idag, var det skönt att ligga hemma i soffan en, två timmar och läsa denna lilla fina underbara roliga sjuka men bra boken. Tack Nanna.
 
 
▲ Translation
About the book.
This is a Swedish graphic novel about feminism etc.

▲ Bäst & sämst 2013 (video)

 

▲ Citat

(bild lånad från Adlibris facebook)
 
Sitter mest vid skrivbordet och rullar tummarna. Word är öppet och en biblioteksplan börjar ta form, men för det allra mesta låtsasskriver jag, eller tar små små pauser på youtube och bloglovin och blir lika besviken varje gång eftersom ingen hunnit uppdatera. Jag är redan trött på den här veckan.

Ps. Läser Night Film och den är jävligt spännande nu!
 
 
▲ Translation
Got a paper to write. But. It's boring.

▲ Skoluppdatering

Just nu borde jag skriva på mitt paper (med deadline nästa fredag, 17/1) som ska vara 8-10 sidor långt och innehålla en biblioteksplan (fiktiv) samt förklaringar utifrån kurslitteratur och egen funnen forskning. Ja. Men dåså, bara att sätta igång!?
 
Igår skrev jag salstentamen på Semantik & morfologi. Tror det kan ha gått vägen, trots att jag helt bommade två frågor (5p). Håller tummarna för ett godkänt. Och att min helkonstiga inställning till arbete snart försvinner. Förstår inte riktigt vad som kommit över mig. Gör inget av allt det jag planerar in och borde göra. Det står där, men det görs inte. HJÄLP!

▲ Januariplaner

 

▲ Böcker jag läst i December 2013

 
 
Rolig bok med tips på hur du kan utforska världen, utan att ens ta flyget, tåget eller cykeln någonstans. Här finns listor, bilder, rutor och annat du kan kladda i eller bara låta vara. Den är inte riktigt lika interaktiv som Wreck this journal, men ändå fin!
 
We have always lived in the castle, av Shirley Jackson.
Fantastisk!
 
Crank, av Ellen Hopkins.
Fruktansvärt dålig. Läste hälften innan jag, äntligen, lämnade tillbaka denna på bibblan. Tack moder jord att jag inte betalt för denna skitbok.
 
Ett hus utan speglar, en "middlegrade"bok av Mårten Sandén.
Den här fina boken tyckte jag om. Lite så där småkuslig och mystisk men med en poäng. Lite spökligheter och familjegräl som löses upp och reflekteras (no pun intended) och fick mig att sitta och små-le till och från. Lättläst, perfekt kvällsläsning.
 
 
Doppler, av Erlend Loe.
Så himla konstig men sanslöst rolig och bra! Dopplers far har dött, han kände honom inte men en dag när han ramlar med cykeln ger han sig ut i skogen och bor där ett slag. Trots familj. Tillslut får han sälskap av en älgko. Ja, den är lika knäpp som den låter men verkligen riktigt bra och rolig och välskriven!
 
Volvo Lastvagnar, av Erlend Loe.
Bra, men begeistrade mig inte riktigt lika mycket som Doppler. Skulle dock vilja veta mer om hans äventyr! Tyckte Loe refererade för mycket till sig själv i den här boken, hade de styckena inte varit med hade boken fått ett bättre helhetsbetyg. Alltså, det var överflödigt och blev mest bara fruktansvärt irriterande mot slutet.
 
Jag är ju så jävla easy going, av Jenny Jägerfeld.
Åh, så himla himla bra ungdomsroman! Spännande och intressant handling där vi får följa Joanna som lever ett hyfsat påfrestande liv, med bokstavskombination, en depprimerad pappa och en författare till mor som inte får något OK från förlaget = fattiga. Joannas vardag är en kamp för att få mat på bordet och orka med sina föräldrar. Jag kände så starkt för henne genom hela boken och trots att vissa scener kan verka överdrivna blir de ändå realistiska, för sitter en i en sådan pissig situation gör en nog vad som helst tillslut. Tycker boken är normbrytande och välskriven och rekommenderar den varmt.
 
Noveller:
 
Crighton Abbey, av Mary Elizabeth Braddon.
 
Kyssen, av Merethe Lindstrøm.
 
Det måste varit ensamt där, av Merethe Lindstrøm.
 
Heder, av Jens Lapidus.
 
Spökhanden, av Selma Lagerlöf.
 
 
Ett köns bekännelse, av Riikka Pulkkinen.
Himlans bra och intressant, skruvad historia om ett högt aktuellt ämne. Du kanske skrattar till en början, men sen inser du att det inte är så jävla roligt.

Självmordsklubben, av R.L. Stevenson.
Dötrist.
 
Lära till lärare, av Jörgen Dimenäs.
Skolbibliotek - en pedagogisk resurs i undervisningen, från BTJ förlag.
Skolbibliotekets möjligheter - från förskola till gymnasium, från BTJ förlag.
Alla elever ska ha tillgång till ett skolbibliotek - en skolbibliotekspolitisk översikt, av Barbro Thomas.
Utveckla skolbiblioteket! - att starta och driva en bra verksamhet, från BTJ förlag.
 
 
▲ Translation
These are the books I read during December, tha last month of 2013!

▲ Nyårslöfte 2014

* * *
 
 

Här kan ni läsa om 2013 års läsmål.
 
 • Läsa 60 böcker (utöver kurslitteratur & hantverksböcker) [29/60]
  (kurslitteratur:  / hantverksböcker: )
  varav minst:
 • 10 klassiker [7/10]
 • 5 titlar från Rory's booklist [3/5]
 • 10 politiskt inriktade böcker [3/10]
 • 5 poesiböcker [0/5]
 

 • Jane Austen
 • Anne Brontë
 • Charlotte Brontë
 • Vladimir Nabokov
 • F. Scott Fitzgerald
 • Virginia Andrews
 • Kazuo Ishiguro
 • A.A. Milne
 • Susan Hill
 • Virginia Woolf
 
 • The Secon Sex (Simone de Beauvoir)
 • Lolita (Vladimir Nabokov)
 • 1984 (George Orwell)
 • Kafka på stranden (Haruki Murakami)
 • Flowers in the Attic (Virginia Andrews)
 • The Ocean at the End of the Lane (Neil Gaiman)
 • The Woman in Black (Susan Hill)
 • The Marriage Plot (Jeffrey Eugenides)
 • Nalle Puh (A.A. Milne)
 
 • Läsa minst 50 sidor om dagen
 • Bli mer regelbunden med bloggen & booktube
 • Göra fler "Om boken"-inlägg
 • Kommentera mer hos er andra <3
 • Ha kul!
 
 

▲ Translation
My New years book resolution.
First, a list of goals, second a list of authors I'd like to read this coming year. Third, specific books I will read during this year and fourth, "other". I might will update this later.Last updated: 2014-04-08

RSS 2.0