▲ Böcker jag läst i Augusti 2013

 
 
Harold Fry och han osannolika pilgrimsfärd, av Rachel Joyce.
Den här är flitigt reserverad på biblioteket här. Var tvungen att lämna den ifrån mig ett tag för att själv reservera den och stå som 3:a i kö. Men nu, nu är den utläst! Och glad är jag för det, för den vart riktigt bra. Harold är en gammal man som på rent infall bestämmer sig för att gå från söder i England till Berwick i norr för att hälsa på (och genom denna vandring kanske bota) en gammal arbetskamrat med cancer vars brev han precis fått. Det tar ett par veckor och Harold möter både medvind och motvind. Vi får följa honom i hans möten med olika människor samt hans ältande av känslor, bortglömda minnen och det komplicerade förhållandet till hans fru och son. Det är en väldigt rörande berättelse, och som fick mig smått överraskad mot slutet i en av biberättelsernas yppande. Rekommenderas.
 
A Game of Thrones: Vol. 1, den grafiska novellen av G.R.R. Martin.
Helt okej. Skickligt illustrerat, dock blir scenerna väldigt korta och lite platta. Hade nog inte gillat den (förstått så bra) ifall jag inte redan sett TV-serien. Så om du är intresserad av att läsa Game of Thrones, men inte sett TV-serien tror jag den riktiga romanen ger mer.
 
Skuggporten, en ungdomsroman av Lene Kaaberbøl.
Den här boken var helt okej. Spännande, intressant story, men ganska kort och därav lite platt. Hade troligtvis gillat den bättre när jag var yngre och gärna läste kortare, lite enkla böcker. Men nu ser jag gärna lite mer djup i historia och karaktärer vilket saknades här.
 
(Coraline - bild från google)

Coraline, av Neil Gaiman.
Ruggig men bra! Läs mer om vad jag tycker om denna bok här!
 
Johnny Panic och drömbibeln, en novell av Sylvia Plath.
Svårbeskrivlig novell vars slut vart hemskt och ångestladdat. Jag vet inte riktigt vad jag kan säga om den här.
 
Fågelbarn, av Christin Ljungqvist.
Alltså, åh. Det blir inte mycket bättre än så här. Så stark berättelse, både de negativa och positiva händelserna. Det är mycket i boken som tar tag i mig och slår omkull mig, eller bitchslappar mig i ansiktet eller får mig att vilja spy, på riktigt. Vissa partier vart så oerhört svåra. Svåra att ta sig igenom och mina händer knöts och magen knöts och det gjorde ont. Men den är så bra, så oerhört bra och välskriven och fantastiskt berättad och jag vill ha mer. Jag vill ha meeeeeer!!!
 
Ojingogo, seriebok av Matthew Forsythe.
Söt och helknäpp. Ingen text, men übersöt mangaliknande serie. Surrealism när den är som bäst.
 
(Matthew Forsythe)
 
80 romaner för dig som har brottom, (typ presentbok) av Henrik Lange.
En liten kul pocketbok att ta fram i pauser så där att kika i. Jag läste den dock rakt igenom. Här visas alltså 80 romaner på 4 rutor styck, varav första rutan meddelar namnet på romanen. Lite udda, lite knäpp, men rätt roligt faktiskt. Ge boken till den där någon som alltid säger att hen ska läsa något men aldrig läser något. Du vet vem jag menar.
 
Den vita katten, del ett i serien "Berörarna" av Holly Black.
En spännande bok om magi som kommer ur händerna. Lite x-men feeling då alla inte är berörare och vissa typer av berörare är vanligare än andra. Det diskuteras om lagförslag att tvinga människor att testa sina barn ifall de är berörare för att samhället "har rätt att veta" vilket väcker en del frågor om vår nuvarande verklighet (rysslands homofobi etc.). Den där rädslan för det en inte vet något om, så oerhört korkad och lätt att göra sig kvitt med; genom att ta reda på saker om det en inte vet så mycket om helt enkelt. I alla fall så gillade jag denna helt okej mycket och har reserverat de andra två delarna på biblioteket. Lättuggat.

Anarkai, en ungdomsbok av Per Nilsson.
E. tipsade mig om denna bok (som är från 1996) och sa att han gillade den väldigt mycket när han var yngre så jag blev intresserad och snappade och lånade den på bibblan här i Borås. Den handlar om Johan som bor med sin överbeskyddande mamma och egentligen inte har några vänner. Det är sommarlov och en kille som kallar sig för Anarkai dyker plötsligt upp på stan visar upp sina bravader i form av jonglering och alkoholprotestering (Anarkai = anarki - you get the picture) när Johan sitter på ett fik. En tjej dyker också upp här på stan och de tre börjar lite av en slump samtala och blri vänner. Boken följer dessa dagar då de tre umgås samt berättar Johans nya upplevelse av att få en bästa vän, någon att prata med och lita på samt uppleva första riktiga kärleken. Dessutom vad det betyder och innebär att vara sin egen person. Jag gillade den här boken, språket är rakt och tydligt och berättelsen är väldigt enkel men ändå betydelsefull och ställer en hel del viktiga frågor. Bra!

Kod 400, en kort roman av Sophie Divry.
Det här är en lite udda roman som beskriver en bibliotekaries dialog med en människa som blivit inlåst och sovit över på biblioteket en timma innan öppningsdags. Vi får aldrig höra denne andre personens röst mer än antydningar i bibliotekariens "tal". Hon framställs ganska gammal, trött och missnöjd med sin placering. Hon är ansvarig för geografiavdelningen i källaren men skulle mycket hellre vilja ta hand om historieavdelningen mitt emot. Dessutom är hon förälskad i en student som kommer in och alltid sitter i samma fåtölj, de har dock aldrig samtalat. Ja, en hel del raljerande alltså. Den blir lite jobbig att läsa trots de få sidorna (93), eftersom det inte sker några radbrytningar whatsoever. Eh.
 


 
Killing Monsters: , av Gerard Jones.
Det här är en väldigt intressant bok som lägger fram tidigare forskning samt ny, och egna erfarenheter både från Jones liv och intervjuer han gjort med olika människor om våldsam fiktion och dess påverkan på barn och unga. Han är kritisk och ställer nya frågor och det är intressant läsning. Jag har lärt mig mycket av denna bok. Och tro inte att jag är en okritisk läsare som sväljer allt med hull och hår inte. Jag håller med för att jag anser det som rimliga argument jämfört med annat jag läst och saker jag själv upplevt samt lärt mig i skolan. Så det så.
 
 
 
▲ Translation
Books read during August.

Kommentarer
Postat av: Caroline

Harold Fry fick jag som recensionsexemplar i höstas. Det var rätt så intressant att läsa om en äldre herre, det är väl ovanligt att en sådan är huvudpersonen. Och precis som du skriver så har den ett rätt så överraskande slut.

Svar: Ja lite kul att läsa om någon som är långt ifrån sig själv sådär. Gillade den mycket och är lite glad att slutet inte var klyschigt.
alekzandra

2013-09-02 @ 08:04:31
URL: http://carolinewm.blogg.se
Postat av: Anna - Bokbabblaren

Har tänkt läsa Berörarna någon gång! :)

Har taggat dig i en lista, fem frågor om att bokblogga :) --> http://bokbabblaren.blogspot.se/2013/09/fem-fragor.html

Svar: Den är helt okej, har de två andra hemma men får se om jag hinner läsa dom nu. Åhå jaha, ska kika!
alekzandra

2013-09-02 @ 08:06:32
URL: http://bokbabblaren.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0