▲ TRE-PÅ-TRE 2013 (3)

Har haft paus i tre-på-tre från den 17:e när jag åkte hem inför bröllopet i lördags. Lånade ju I kroppen min på biblioteket och vill inte ta med sådana böcker utanför den stad den är lånad. I vilket fall började jag lite smått att läsa i den idag, men det går långsamt. Känner inte att jag vill läsa den för fort, det går inte att läsa den för fort. Det gör så ont allting och särskilt nu när en vet att han gått bort. När jag läste nyheten hemma i Dalsland hoppade hjärtat nästan ur bröstkorgen, för jag viste ju att här hemma i lägenheten ligger boken och väntar på min hemkomst, på min återförening med dess innehåll och fy fan i jävlars helvete. Men den är bra, sorglig men vacker och jag är glad att jag läser den. Men jag är otroligt ledsen å Kristian Gidlunds familjs vägnar.
 
 
 
▲ Translation
Reading right now.
 

▲ Second hand-böcker/filmer (book haul)

I tisdags rullade tåget in på Borås tågstation vid halv elva så jag bestämde mig för att ta en tur ut till Myrorna och Emmaus (som jag inte varit på sedan innan sommarlovet) efter en snabbvisit hemma för att lämna av packningen. Turen resulterade, inte helt överraskande, i en del bokinköp.

På Emmaus är det 3 pocket för 20kr (1 för 10kr) så det blev tre stycken Agatha Christie noveller som jag är himla spänd på att läsa! Är inte mycket för deckare men är ändå intresserad av hennes små "klassiker". Har en annan tunnis hemma ochså så nu finns 4 av hennes, typ 100 böcker, i min hylla. Weei. Höstigt.
Och så hittade jag en liten bok om Charlotte Brontë. Har ännu inte läst något av henne men tycker det är kul att läsa om klassiska författare och deras verk. Och en till Richard Yates! Åh, en ful liten pocket men vill så himla gärna läsa denna. Tror jag började läsa denna för flera år sedan, men av någon anledning lästes den aldrig till slut. Hm. Valen (läs: tegelstenen) fick hänga med bara för att.
Två filmer fick även följa med denna gång. Har sett båda två sedan länge men vill minnas att Rocket Science var rolig (och med Aaron Yoo??) och Revolutionary Road behöver väl inte förklaras (plus, bästa skådespelarna!).
 
Följande köptes på Myrorna.
En superfin inbunden liten bok om Virginia Woolf (bl.a.), kunde inte låta bli! Och en ny, fin Gilla-bok. Jag gillar Gillas böcker över lag så den fick följa med.
Sedan Syster, en bok som jag kikat på lite här och var (bibblan etc.) men aldrig plockat upp. Så, nu när den fanns här tog jag den. Och se, en katt på framsidan! Därefter Bilbo i samma serie som mina två första delar i härskarringentrilogin (som jag även de köpt på second hand, nu fattas bara trean!). Lånade den hemifrån i somras och läste, men gillade den så mycket så ville köpa mig min egen. Den kommer mest troligt läsas om, både en och två gånger. Den sista är en häftad historia som jag inte riktigt vet varför jag köpte. Den verkade intressant och hans namn syns överallt och jag gillar bilden. Mest gillar jag bilden.
 
 
Och där kunde det varit slut, men icke då! Lillasyster är här över helgen (onsdag kväll till söndag) och i torsdags (igår) gick vi ut till Myrorna och Emmaus, ha! Köpte dock ingen bok, men ett par filmer till.

Två klassiker som jag älskar och den tredje för att jag har de tre första delarna i sagan och denna var i perfekt skick och kostade mig 20kr, så, ja. Nu "fattas" bara del 2 i samlingen.En får ju ha lite ordning på sakerna!
 


▲ Translation
Book Haul! Weei!
Always such a pleasure, isn't it? I got all these books and films at two different second hand stores this week and I love them all. Yum!
 

▲ Post-bröllop

Imorgon bitti åker jag tillbaka mot Borås. Bröllopsfesten tog hårt så orkade inte åka idag, ha. Men det vart superfint och kul och trevligt och det gick faktiskt himla bra att stå som brudtärna trots nerver och allt detdära!
 
I alla fall så skickade jag efter ett par böcker idag (behövde en kursbok) så förhoppningsvis får ni se dem senare i veckan! Tjing!
 
 
▲ Translation
Going home tomorrow after a wonderful wedding weekend.

▲ Hej!

Nu sitter jag hemma i Dalsland, brollöp på lördag (inte jag alltså) så det blir en hektisk vecka. Troligtvis, tyvärr, blir det lite tomt här, men stå ut! Pusspusspuss så länge!
 
Ps. Har dock bok med mig, såklart.
 
 
▲Translation
 
I'm in my home town at the moment, wedding this saturday (not me)!!!! So, not much will be written here until maybe next tuesday. XOXO

▲ En smakebit på søndagen: I kroppen min

Den här taggen kommer från Flukten fra virkeligheten och innebär att du ger en smakbit av det du just nu läser, på söndagar. Inte svårare än så! Här är min sjunde "smakebit":

 
I kroppen min av Kristian Gidlund
 
"Det var då, och nu är nu. Dagen före min förra behandling kom han till mig, min bror - den store, den starka. Han som är så mycket man. Jag såg hans oro. Jag kände den. Och jag förstod på ett annat sätt än tidigare, att det också är svårt att stå bredvid. För de frustrerade tårarna är de som smärtar mest. Jag är ju hans bror - den lilla, den klena. Han som är så mycket pojke. Men min bror, som skulle göra vad som helst för mig, oavsett förutsättning eller underläge, kan just nu inte göra någonting. Och det sliter på oss båda."
 
(s. 37)
 
 
 
▲ Translation
A taste of Sunday's reading.

▲ Bok! (book haul)

Men hallå, jag glömde visst en bok i föregående book haul. Här är den!We have always lived in the castle ska också vara en klassiker inom gotikgenre (som jag tolkat det). Detta är en superfin Penguin-utgåva med räfflade kanter på bladen (vet inte vad det heter) och supertjusigt omslag! Den är ganska tunn och hinns förhoppningsvis med under oktober! Så är planen i alla fall. Är väldigt sugen på rysligheter och kusligheter för tillfället, vet inte om det är säsongen kanske?


(Katt!)
Visst är den snyggt illustrerad!? (Dock inga bilder inuti vad jag kan se.)
 
 
▲ Translation
I forgot this book in my last book haul. Isn't it beautiful!? Hopefully I'll get to reading it during october.

▲ TRE-PÅ-TRE 2013 (2)

Nummer två av 3-på-Cancer-temat. Fick sms från biblioteket att jag kunde hämta ut denna igår morse, så gick dit direkt (eftersom de ändå håller på att borra i huset) och plockade ut den, satte mig på kaféet med kaffe och macka och började läsa och JÄVLAR.
 
Lite om nummer ett av 3-på-Cancer-temat:
The Fault in our Stars var väldigt luftig och enkel till sitt språk. Rakt på sak och ärlig med en del detaljer om sjukdomen trots att det i stora drag mest är en kärleksberättalse. Det är i alla fall det intrycket jag fick. Cancerdelen blir ganska platt och boken spelar mer på kärleken mellan dessa två patienter. Och det är fint, tro mig, jag gillade boken. Framförallt bi-storyn om den där fylleförfattaren i Amsterdam. Vilken karaktär! Hade han inte funnits med hade boken varit betydligt intetsägande kan jag tänka, för den gav hjärnan mer att tugga på, mer att tänka över. Allt som allt är det än bra, tankeväckande historia om en skör men otroligt vacker kärlek, både vänskapligt, familjärt och rent par-mässigt.


▲ Translation
3 on 3 reading challenge.
My theme is Cancer. I already read The Fault in our Stars and liked it very much. Mainly because of the drunken writer living in Amsterdam. Now I am reading a swedish mans biography about his cancer. It is really sad. He is the drummer from Sugarplum Fairy.
 

▲ Böcker, igen. (book haul)

Ja, vad innehöll de där Adlibrispaketen jag pratade om förra veckan? Det tänkte jag visa er nu, så håll i hatten!
 
 


Den första boken jag tog i var denna underbara stora, tunga, vackra bok och JISSES vilken glädje som rusade över och igenom mig när jag med mina bara händer äntligen fick hålla i mitt exemplar av Pessls nya, andra roman! AHHH. (Dust-jacket-pappret är en historia i sig, väldigt skönt!) Alltså, jag har längtat så mycket och ändå har jag inte börjat läsa denna ännu. Väntar på en bra dag, en perfekt kväll. Då, då ska den slukas. (Blir dock lite stressad över all hype den medfört i olika bokmedia, hm. Fast det är väl bra att den blir omtyckt?) Visst är omslaget fantastiskt? Älskar färgerna och den silvriga texten (vilket jag inte väntade mig att jag skulle göra).Sedan blev det en samling med Robert Frosts poesi (<3) och The Library Book som jag varit nyfiken på ett bra tag nu men inte vågat klicka hem. Det är små berättelser om olika kända personers tankar om bibliotek. Himla spännande! (För er som inte vet studerar jag till bibliotekarie och började precis mitt andra år på BHS.)Dessa två raringar klickade jag hem mest på grund av bloggen Skrivande (som är min favvis, typ). Den första för att den verkade så intressant (är svag för böcker som handlar om böcker, eller i detta fallet en bokhandel). När skruven dras åt läste jag i somras och analyserade till sommarkursen. Jag älskade denna korta, sjukt läskiga, gotiska klassikerskräckromanen och såg detta omslag på Skrivandes blogg, och kunde inte låta bli att köpa mig min egen kopia. (Tips: bra oktoberläsning!)The Farm läste jag lite om för säkert ett halvår sedan och haft på min adlibrisönskelista sedan dess, så nu inför hösten köpte jag den. Gillar dessutom omslaget himla mycket. Och det är Penguin! Flowers in the Attic kändes också som bra höst/vinterläsning och ska vara en klassiker inom genren vilket gjorde mig nyfiken. Dessutom är även detta omslag så snyggt att jag bara inte kunde låta bli! Haha. Om jag gillar denna kanske jag köper två av hennes andra romaner med samma omslagsdesign. Supertjusiga!Sist men inte minst köpte jag denna goding! Har hört så mycket gott om denna så är väldigt spänd på att läsa den. Den verkar hyfsat lättläst och luftig så det tar nog inte särskilt lång tid heller. Den innehåller så himla fina illustrationer:Skippade kurslitteraturen, den är inte särskilt fotogenisk.
Om du läst någon av dess böcker, berätta gärna vad du tyckte!
 
 
▲ Translation
Book Haul.
Looking forward to read all of these, NOW!
 

▲ Stulen enkät

Stulen från Bokstaden (som även hon stulit den), höhö.
 

Vad läser du just nu?
En salig blandning: Interview with the vampire, The collected poems (Robert Frost), The bell jar, Ariel och kurslitteratur.

Vad kommer du att läsa här näst?
Åh, kan inte säga sådant i förväg. Det är inte min grej, då blir det så pressat! Vill gärna känna in stämning och humör. Plockar gärna upp böcker lite spontant.

En bok du sparat till ett speciellt tillfälle?
Många som väntar nu! Men Night Film. Waiting for the perfect day!
 
Den senaste boken du gav upp med?
Inte så mycket gett upp som lagt undan: Fienden som skulle läsas till sommarkursen. Lånade den på biblioteket (i Lidköping) och den skulle tillbaka så den hanns inte med. Har även nu i veckan bestämt mig för att avstå de biblioteksböcker jag lånat hem för att minska på stressen och pausa dessa och plocka upp dem senare när det finns mer tid och ork. Det är så mycket annat på agendan nu.
 
Den första boken du läste på engelska?
Oj, det måste varit någon skoluppgift. Kan inte minnas någon titel tidigare än Go Ask Alice som jag läste på engelskan första året på gymnasiet. Kan inte minnas att vi fick någon särskild skönlitterär bok att ta med hem och läsa på högstadiet. Hm. Go Ask Alice är i varje fall en himla bra bok om en sann historia. Den handlar om en ung tjej som börjar med droger. Boken är hennes dagbok. (Kopian jag har här hemma är den jag läste på gymnasiet.. lite så en skäms.)

Den senaste boken du läste på svenska?
Kurslitteratur!

Kan du citera några dikter?
The Tyger av William Blake och Fire and Ice av Robert Frost. (Och några rader Shakespeare, mest på grund av 10 orsaker att hata dig-filmen.)
 

Hur hittar du tiden att läsa så mycket som du gör?
Jag tar mig tiden. Äger ingen TV, kollar jag på något gör jag det då tid finns = slipper ödsla tid på reklam/slö-TV (vilket i och för sig kan vara rätt mysigt ibland, när en typ är hemma och hälsar på). Har dessutom blivit alltför rastlöst det senaste för att klara av att kolla på film utan att göra något samtidigt, som sticka. Det går inte. Då går jag på bio i så fall. Kollar jag på något blir det ofta i samband med något pyssel eller mat. Åker jag buss eller tåg, kort som långt brukar jag plocka upp bok/tidning. Väntar jag på någon/något läser jag etcetera. Det finns så mycket tid många inte tänker på att de har, typ när du väntar på bussen, när du sitter på bussen (även om dessa aktiviteter bara är 10 minuter), sitter i väntrum, du har tråkigt, det är reklam/såpa på TV; you name it. Dessutom finns det så mycket böcker jag så himla gärna vill läsa och jag vet att chansen att jag kommer hinna läsa ALLT jag är sugen på under min livstid är ganska liten, så anstränger jag mig än mer att ta mig tid till läsning. Min pojkvän har inte heller TV och han gillar dessutom att läsa lite till och från, så ja. Då blir det ganska enkelt.

Vilka nya boksläpp ser du mest fram emot den här hösten?
Night Film av Marisha Pessl var det boksläpp jag sett mest fram emot OCH NU ÄGER JAG DEN!!! BAH! (Brukar mest vara intresserad av gamla böcker så har ingen direkt lista på boksläppsönskningar.)


▲ Translation
Totally stole this question-list from another bloger, who also stole it. Well, it's questions about books and this fall. Use google translate, that'll be fun (cuz it always get things wrong).

▲ Läsplan september

Nu är det lite kaos här med alla böcker som ligger och dräller överallt. Bokstavligt talat (no pun intended). Så nu tänker jag lista upp de böcker jag ska läsa under resten av september och helt enkelt hålla mig till dem, och endast dem! Åtminstone tills de alla är lästa och klara. Det har blivit allt för mycket spontant upplockande av böcker nu (både i hyllorna hemma och på biblioteket) att jag börjar få ångest. Det har slagit mig (ganska hårt i fejset) att det är stressande att ha 10 påbörjade böcker liggandes... Så, ja. Här är listan:
 
 • Läsa klart Interview with the Vampire.
 • Läsa klart The Bell Jar (som påbörjades helt random idag).
 • Läsa första delen i The Collected Poems av Robert Frost.
 • Läsa den angivna kurslitteraturen, som är en hel del.
 
Annat bok-, blogg- och skolrelaterat att göra i september:
 
 • Förbereda inför seminarie 2 (13/9).
 • Fota böcker och visa för er.
 • Se/lyssna på Nina Björk (imorgon 9/9!) på Kulturhuset.
 • Skriva lite om det jag läst, kanske. Om det hinns med.
 
Och där får det faktiskt räcka för annars tror jag kroppen ballar ur och lägger sig någonstans under ett träd i solen och somnar förevigt och vaknar i Nangijala eller Nangilima eller whatever.


Update 9/9:
 • Ariel av Sylvia Plath.
 • Borås Hardcore-spelning den 14:e.
 • Bröllop den 21:e.
 
 
▲ Translation
Book plans for september. And a few other plans. I need to get things straightened out.

▲ Bokbloggsjerka 6 – 9 september

 
 
Idag tänkte jag delta i min första bokbloggsjerka. Veckans fråga lyder:
Vad skulle du göra om du plötsligt blev fem miljoner kronor rikare?
 
Såklart är det tusen miljoner tankar som passerar förbi inuti hjärnan. Vissa stannar kvar, andra inte. Enklast blir nog en punktlista med ett par småsaker:
 
 
 • Betala av CSN (och spara till resten av studietiden)
 • Byta lägenhet till en med ett riktigt kök där en kan laga mat trots att det står lite disk på diskbänken och där spisplattan inte tjuter utan vidare och där skorna inte behöver trängas en halvmeter från kylskåpsdörren. Dessutom skulle det vara underbart med plats för en något större garderob och ett par fler bokhyllor (ehm). Balkong skulle också vara fint, såklart.
 • Fixa körkort.
 • Bjuda E. på en jorden-runt-resa.
 • Inte handla någonting annat än krav- och ekomärkt mat.
 • Skänka till välgörenhet/behövande samt ge bort till familj.
 • Kanske ta ledigt ett tag, få ordning på nerverna.
 • Kanske bygga ett eget bibliotek och anställa mina kurskamrater.
 • Köpa massa fler böcker, troligtvis.

Ärligt talat tror jag dock inte att jag skulle vilja vinna 5 miljoner kronor. 250000kr för att betala tillbaka CSN i ett svep skulle vara fint, men 5 miljoner? Njä. En del av livet är att drömma och längta och jag gillar den delen av livet. Att få saker i samma sekund som en önskar det är överskattat.

▲ Skolstart med mera

Idag var det första dagen i skolan för oss i BIB12 på BHS (Bibliotekshögskolan). Läsåret börjar med en kurs som heter Bibliotekens redskap & arbetsmetoder 1 (7,5 hp) och kommer handla en hel del om bemötande på bibliotek och referenssamtalet som sker mellan bibliotikarie och besökare/låntagare/användare (kärt barn har många namn). Idag hade vi alltså haft Kursintro för att avfyra, sedan följde en gästföreläsning. Onsdag och torsdag har vi självstudier (= läsa 4 kapitell i en engelsk bok samt diverse förberedelser) och på fredag är vårt första seminarie (!). Liksom, Jeeeezus, relax man. Men; all is good.

På hemvägen unnade jag mig en Wayne's latte to-go för att känna mig närmre sommaren än vintern (spenderade halva min sommarbudget på Wayne's i Lidköping) och plockade upp dessa raringar från mitt närmsta postombud:

Ni får se innehållet en anna dag.

Det var ett helvete att bära, men lyckligtvis bjöd Borås på soligt väder och väl hemma dog jag av avund för mig själv. Mwahaha! Dessutom upptäckte jag ett fint litet livsbevis på att E. lever. Han är i Moskwa men sätter sig på tåget och åker vidare redan ikväll (typ nu). Facebookchatten är allt fin ibland.
 
Sen läste jag de sista 100 sidorna i The Fault in our Stars och dog.
 
▲ Translation
Back to school!
It was fun, nice to meet everyone again. Nice to be back on track! Also, got a few books but I'll show them some other time. And I finished reading The Fault in our Stars which I started yeasterday and OH MY GOD!

▲ TAG: 5 frågor

Min klasskompis Anna taggade mig, så here it goes:


1. Vem inspirerade dig/uppmuntrade dig att börja blogga?
Inget särskilt. I början bloggade jag om det jag gjorde på Stenebyskolan för det mesta, men sakta men säkert övergick det mer och mer till böcker och läsning och nu är det i stort sett bara böcker och läsning. Jag har funderingar på att visa det där andra, kreativa under ett annat bloggnamn dock. Vi får se.

2. Hur väljer du ämnen att blogga om?
Det här har ju blivit en bokblogg mer eller mindre så det där men ämnesval är inte så svårt. Jag skriver om sådant jag själv gillar att läsa om hos andra bokbloggare.

3. Vad vet de flesta inte om dig?
You tell me. Jag vet inte. Jag behöver glasögon men är rädd för att ta tag i det.

4. Vilka tre ord beskriver din stil bäst?
Antar att det är bloggstil som efterfrågas. I så fall; låtsas-pretentiös, ren men något tankspridd? Vad tycker ni? Eh.

5. Vad tycker du om att göra när du inte bloggar?
Gå upp tidigt och pressa mängder av kaffe, kika på Gilmore Girls, promenera, kanske till biblioteket. Sitta och läsa uppkrupen i en soffa med en filt om fötterna eller kolla booktubers och skratta åt kattvideos på Wimp. Krypa ner bredvid E. om kvällarna och läsa bok och bli "störd" av att han bara måste berätta vad som står i den boken han läser. Dansa till bra musik med fina vänner, shotta jägerbombs och veva armarna i luften tills världen snurrar. Fika på kaféer i mängder, sommarkvällar med grill och vin eller höstkväller med sällskapsspel och vin. Kort och gott: kaffe, skratta, läsa, vin.

Jag taggar som vanligt ingen speciell utan låter istället utmaningen ligga öppen.▲ Translation
Tag. 5 questions.

▲ TRE-PÅ-TRE 2013 (1)

Here we go!

▲ Böcker jag läst i Augusti 2013

 
 
Harold Fry och han osannolika pilgrimsfärd, av Rachel Joyce.
Den här är flitigt reserverad på biblioteket här. Var tvungen att lämna den ifrån mig ett tag för att själv reservera den och stå som 3:a i kö. Men nu, nu är den utläst! Och glad är jag för det, för den vart riktigt bra. Harold är en gammal man som på rent infall bestämmer sig för att gå från söder i England till Berwick i norr för att hälsa på (och genom denna vandring kanske bota) en gammal arbetskamrat med cancer vars brev han precis fått. Det tar ett par veckor och Harold möter både medvind och motvind. Vi får följa honom i hans möten med olika människor samt hans ältande av känslor, bortglömda minnen och det komplicerade förhållandet till hans fru och son. Det är en väldigt rörande berättelse, och som fick mig smått överraskad mot slutet i en av biberättelsernas yppande. Rekommenderas.
 
A Game of Thrones: Vol. 1, den grafiska novellen av G.R.R. Martin.
Helt okej. Skickligt illustrerat, dock blir scenerna väldigt korta och lite platta. Hade nog inte gillat den (förstått så bra) ifall jag inte redan sett TV-serien. Så om du är intresserad av att läsa Game of Thrones, men inte sett TV-serien tror jag den riktiga romanen ger mer.
 
Skuggporten, en ungdomsroman av Lene Kaaberbøl.
Den här boken var helt okej. Spännande, intressant story, men ganska kort och därav lite platt. Hade troligtvis gillat den bättre när jag var yngre och gärna läste kortare, lite enkla böcker. Men nu ser jag gärna lite mer djup i historia och karaktärer vilket saknades här.
 
(Coraline - bild från google)

Coraline, av Neil Gaiman.
Ruggig men bra! Läs mer om vad jag tycker om denna bok här!
 
Johnny Panic och drömbibeln, en novell av Sylvia Plath.
Svårbeskrivlig novell vars slut vart hemskt och ångestladdat. Jag vet inte riktigt vad jag kan säga om den här.
 
Fågelbarn, av Christin Ljungqvist.
Alltså, åh. Det blir inte mycket bättre än så här. Så stark berättelse, både de negativa och positiva händelserna. Det är mycket i boken som tar tag i mig och slår omkull mig, eller bitchslappar mig i ansiktet eller får mig att vilja spy, på riktigt. Vissa partier vart så oerhört svåra. Svåra att ta sig igenom och mina händer knöts och magen knöts och det gjorde ont. Men den är så bra, så oerhört bra och välskriven och fantastiskt berättad och jag vill ha mer. Jag vill ha meeeeeer!!!
 
Ojingogo, seriebok av Matthew Forsythe.
Söt och helknäpp. Ingen text, men übersöt mangaliknande serie. Surrealism när den är som bäst.
 
(Matthew Forsythe)
 
80 romaner för dig som har brottom, (typ presentbok) av Henrik Lange.
En liten kul pocketbok att ta fram i pauser så där att kika i. Jag läste den dock rakt igenom. Här visas alltså 80 romaner på 4 rutor styck, varav första rutan meddelar namnet på romanen. Lite udda, lite knäpp, men rätt roligt faktiskt. Ge boken till den där någon som alltid säger att hen ska läsa något men aldrig läser något. Du vet vem jag menar.
 
Den vita katten, del ett i serien "Berörarna" av Holly Black.
En spännande bok om magi som kommer ur händerna. Lite x-men feeling då alla inte är berörare och vissa typer av berörare är vanligare än andra. Det diskuteras om lagförslag att tvinga människor att testa sina barn ifall de är berörare för att samhället "har rätt att veta" vilket väcker en del frågor om vår nuvarande verklighet (rysslands homofobi etc.). Den där rädslan för det en inte vet något om, så oerhört korkad och lätt att göra sig kvitt med; genom att ta reda på saker om det en inte vet så mycket om helt enkelt. I alla fall så gillade jag denna helt okej mycket och har reserverat de andra två delarna på biblioteket. Lättuggat.

Anarkai, en ungdomsbok av Per Nilsson.
E. tipsade mig om denna bok (som är från 1996) och sa att han gillade den väldigt mycket när han var yngre så jag blev intresserad och snappade och lånade den på bibblan här i Borås. Den handlar om Johan som bor med sin överbeskyddande mamma och egentligen inte har några vänner. Det är sommarlov och en kille som kallar sig för Anarkai dyker plötsligt upp på stan visar upp sina bravader i form av jonglering och alkoholprotestering (Anarkai = anarki - you get the picture) när Johan sitter på ett fik. En tjej dyker också upp här på stan och de tre börjar lite av en slump samtala och blri vänner. Boken följer dessa dagar då de tre umgås samt berättar Johans nya upplevelse av att få en bästa vän, någon att prata med och lita på samt uppleva första riktiga kärleken. Dessutom vad det betyder och innebär att vara sin egen person. Jag gillade den här boken, språket är rakt och tydligt och berättelsen är väldigt enkel men ändå betydelsefull och ställer en hel del viktiga frågor. Bra!

Kod 400, en kort roman av Sophie Divry.
Det här är en lite udda roman som beskriver en bibliotekaries dialog med en människa som blivit inlåst och sovit över på biblioteket en timma innan öppningsdags. Vi får aldrig höra denne andre personens röst mer än antydningar i bibliotekariens "tal". Hon framställs ganska gammal, trött och missnöjd med sin placering. Hon är ansvarig för geografiavdelningen i källaren men skulle mycket hellre vilja ta hand om historieavdelningen mitt emot. Dessutom är hon förälskad i en student som kommer in och alltid sitter i samma fåtölj, de har dock aldrig samtalat. Ja, en hel del raljerande alltså. Den blir lite jobbig att läsa trots de få sidorna (93), eftersom det inte sker några radbrytningar whatsoever. Eh.
 


 
Killing Monsters: , av Gerard Jones.
Det här är en väldigt intressant bok som lägger fram tidigare forskning samt ny, och egna erfarenheter både från Jones liv och intervjuer han gjort med olika människor om våldsam fiktion och dess påverkan på barn och unga. Han är kritisk och ställer nya frågor och det är intressant läsning. Jag har lärt mig mycket av denna bok. Och tro inte att jag är en okritisk läsare som sväljer allt med hull och hår inte. Jag håller med för att jag anser det som rimliga argument jämfört med annat jag läst och saker jag själv upplevt samt lärt mig i skolan. Så det så.
 
 
 
▲ Translation
Books read during August.

RSS 2.0