▲ Om boken: A monster calls

 
 A Monster Calls, av Patrick Ness
Illustrationer av Jim Kay
 
 
Conor har en återkommande mardröm. En där en fallande känsla överväldigar och panikslår Conor. Men en natt, 12:07 för att vara exakt, kommer en ny mardröm. En som talar till honom, som ropar hans namn. En idegran slår in Conors fönster och vill att han ska komma ut, men Conor vägrar. Han vet tillslut inte ifall han är vaken eller faktiskt sover, men när han går upp på morgonen ligger barr och löv i hela rummet. Han sopar upp löven i tron att de blåst in genom fönstret under natten och han går ner med soporna för att upptäcka att hans mamma inte vaknat ännu. Conor har fått vänja sig vid detta, att laga sin egen frukost. Conors mamma har canser och efter varje behandling blir hon ynklig och Conor får växa upp lite fortare än någon av dem egentligen önskar. Pappa har flyttat till Amerika och gift om sig och mormor är avskyvärd. En lady med möbler som inte får sittas i. I skolan har han inga vänner. Harry och hans gäng mobbas och Lily ger upp i att försöka finnas där för Conor.
 
Det är alltså en hel del som gått snett som äter upp Conor innifrån och boken följer hans känsla genom denna process av att ha en mamma döende i cancer. Idegranen återkommer och menar att det är Conor som ropat på hom och bett granen att komma gåendes. Idegranen berättar tre berättelser för Conor och säger att efter dessa tre ska Conor berätta sin historia, sanningen, vad handlar hans första mardröm egentligen om? Conor är skeptisk och förstår inte idegranens berättelser till en början, de börjar som vanliga sagor med prinsar och prinsessor men slutar inte alls på det vis han väntat sig. Och tillslut förstår han varför och varför idegranen kommit gåendes till att börja med.
 
Den här boken är så otroligt välskriven och bra att jag inte riktigt vet vart jag ska ta vägen. Det är en barn/ungdomsbok, jag skulle tro att Conor är ca. 12-13 år (minns inte ifall det står i boken). Patrick Ness har verkligen lyckats beskriva känslor och händelser på ett otroligt starkt men också vackert vis. Jag blir oerhört berörd. Den är dessutom otroligt väl utformad i sin design och med sina illustrationer. Helt fantastisk! Idegranens tre berättelser är välgenomtänkta och slutet så otroligt sorgligt, men sant. Och det är det boken egentligen handlar om, att våga acceptera sanningen om sig själv och sina känslor, men även att det ibland finns flera sanningar. Att människan och världen är komplex, att sanningar ibland krockar med varandra och sättet Ness har skrivit denna historia är bara helt enkelt jävligt bra. Jag rekommenderar denna bok till allt och alla.
 
(Uppslag ur boken, illustrationer av Jim Kay)
 
 
(När jag beställde och sen började läsa den här boken hade jag faktiskt ingen aning om att den handlade om cancer, eller så hade jag glömt det. Det känns som allt jag läser handlar om cancer just nu.)
 


▲ Translation
About the book.
A monster calls by Patrick Ness is probably the best book I have read this year. It is so strong and well written, and I got very involved in reading this. It is just amazing.

Kommentarer
Postat av: Lina

Jag älskade också A Monster Calls, så galet fin bok!

Svar: Verkligen! helt fantastisk.
alekzandra

2013-10-06 @ 17:15:03
URL: http://drommenomgraceland.wordpress.com
Postat av: Stockholmsflickan

Åh, illustrationerna ser så himla fina ut!

Svar: dom är verkligen fantastiska!
alekzandra

2013-10-08 @ 16:35:34
URL: http://skrivande.blogspot.se
Postat av: Sara

Vilka fantastiska illustrationer. Bara de gör att man vill läsa boken

Svar: Ja, visst gör de!
alekzandra

2013-10-12 @ 14:19:09
URL: http://www.bokoholic.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0