▲ Veganskt middagstips!

Som ni kanske redan vet är jag sedan några år tillbaka vegatarian, men denna månad tänkte jag höja steget ytterligare och köra helveganskt. November är veganmånad (world vegan month) och tänkte delta i utmaningen. Förhoppningsvis kan jag härmed bevisa för mig själv (och kanske någon annan) att det inte är så svårt, inte behöver bli tråkigare att laga mat, eller för den delen äta den just för att det är helveganskt. Äter redan mycket veganskt men har blivit en del mjölkchoklad och ostmackor inemellan (trots att jag egentligen föredrar veganost), för att det varit smidigt. På skolans cafeer finns exempelvis inte mycket veganska alternativ, frukt är väl det enda i matväg. Eller en del av sakerna på grönsaksbordet. Och jag kan förstå bristen, är det inte många som köper förloras det pengar osv. Tråkigt men tyvärr en sanning folk tvingas leva efter.
 
I vilket fall tänkte jag här dela med mig av dagens middagsrecept (som i skrivande stund står i ungnen):
 
Gratäng för oss på den djärva sidan
 
1 halv gullök (föredrar du rödlök eller schalottenlök går det säkert bra)
1 halv purjolök
5 stora potatisar (eller flera små)
1 stor morot
1 gul paprika (färg är egentligen oväsentligt)
en näve kantareller
2,5 dl havremjölk
2,5 dl havregrädde (Oatly iMat)
2 msk vetemjöl
Mjölkfritt smör (till att smörja form/-ar)
1 stor vitlöksklyfta
 
Kryddor:
örtsalt, svartpeppar, chili, basilika, franska örter
 
- Sätt ungen på 250°C. Förbered en stor kastrull med vatten, salta och sätt på spisen. Tag även fram en mindre kastrull när du ändå håller på att rota i skåpen.
- Skala potatis och moroten. Skölj alla grönsaker, du vet inte vem som pillat på dem innan du tog hem dem från butiken. Allra helst, köp ekologiska varor så slipper du även bekämpningsmedel och sådant trams.
- Skär potatis och morot i ca en halv cm tjocka skivor och lägg i den stora kastrullen för att koka ca. 15 minuter så de mjuknar upp. Kan bli jobbigt att tugga annars.



- Strimla paprika och purjolök, finhacka gullöken, rensa och dela kantarellerna.
- Håll i all vätska i den lilla kastrullen samt mjöl och kryddor efter smak, och vitlöken såklart! Låt koka upp så det tjocknar lite.
- Smörj formarna och när potatisen och moroten kokat klart lägg lite av detta i botten på formen. Fyll på med lök och paprika och svamp. Lägg sedan ytterligare ett lager potatis och morot.
- När såsen puttrat klart häll denna över godsakerna i formarna och avsluta med lite sesamfrön och flingsalt!
- Grädda mitt i ugnen ca. 15 minuter.
- Har du råd med veganost kan du med fördel riva sådan ovanpå innan formen ställs i ugnen (jag hade tyvärr inte det alternativet).
 
Ät helst med någon du tycker om, eller tomat.
Jag hade tomat.
 

Läser även en bok på temat: Djurens rätt och vegetarianism av Plutarchos. Himla intressant hittills, berättar mer om den senare! Har även Djurens frigörelse av Peter Singer här hemma, men inte hunnit kolla så noga i den ännu.
 
 
▲ Translation
Trying to be vegan for the month of november. This is my dinner from today.
 

Kommentarer
Postat av: Linnea

Kul att du vill vara med och tävla på min blogg, det finns nu ännu ett sätt att få en lott i tävlingen, gå in på bloggen och kika :)

Svar: Åh, jag fixar ett inlägg med tips om tävlingen (och din blogg i allmänhet såklart), men får tidsinställa den till imorgon kväll eftersom jag laddat upp ganska tight idag. Hoppas det är ok! Sätter kl. 17 så kan du kika så det stämmer om du vill :) Kul tävling!
alekzandra

2013-11-06 @ 17:47:12
URL: http://liijobooks.blogspot.com
Postat av: Erica

Jag får också sätta igång och ha vegetarisk mat ibland. Skäms över hur mycket kött jag äter ibland för det är kött till nästan alla dagars rätter :/ Detta trots att jag är fullt medveten om vad kött gör för vår natur och att det inte är sådär nyttigt för oss. Bra att du kommer med maträtter som ser jättegoda ut!

Svar: Ja det tycker jag du ska prova! Vi behöver absolut inte äta kött till varje måltid, eller ens varje dag bara vi varierar vår kost. Kul, hoppas du provar, blev riktigt gott!
alekzandra

2013-11-06 @ 20:28:52
URL: http://wahyaageyutsa.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0