▲ Att se fram emot 2014

  • Börjar på andra halvan av min studietid (4:e terminen av 6).

  • Söka utlandsstudier!
  • Alkaline Trio på Pustervik.
  • Hollow City av Ransom Riggs. Fortsättningen på Miss Peregrine's home for peculiar children.

  • Bokmässan 2014 (som jag förhoppningsvis kommer iväg på).

  • Foo Fighters släpper nytt album.

  • Game of Thrones, Girls och Sherlock kommer med nya avsnitt!!!

  • Vi får återse sommaren (förhoppningsvis).
 
Vad ser du fram emot 2014?
 
 
▲ Translation
A few things to look forward to in 2014.
What do you wait for?

▲ Donna Tartt-enkät

Denna enkät kommer från Bookbirds, som plockat frågorna från  New York Times intervju med Donna Tartt. Och det verkar som flera bokbloggare har svarat, så här har ni mina svar!


Vad läser du just nu? Läser du helst en bok i taget?
Mest kursrelaterat material om kontrollerade vokabulärer och semantik. Förutom det en del facklitteratur om djurrätt och filosofi, moral etc. Men egentligen borde jag läsa klart Night Film, vilket jag vill men aldrig känner mig ha tid för. Önskar jag bara läste en bok i taget.

Bästa boken du läst hittills i år?
Troligtvis A Monster Calls av Patrick Ness. Den var så välskriven och tänkvärd och stark och bra. Men tycker mig ha läst en hel del bra böcker i år. Massa bra feministiska grafiska noveller under sommaren bland annat.

Vilka är dina favoritförfattare?
Tycker alltid den här typen av frågor är svåra för det känns som jag inte läst tillräckligt mycket för att uttala mig om författares kvalitet. Men några jag verkligen gillar är Marisha Pessl, John Ajvide LindqvistJonathan Safran Foer, Haruki Murakami och Jeffrey Eugenides.

Läser du någonsin självhjälpsböcker? Kan du rekommendera något inom genren?
Hm. Har läst några liknande självhjälpsböcker av ren nyfikenhet och tycker det är intressant men läser mest för att jag i såfall är intresserad av ämnet rent generellt. Som ångest eller stresshantering, livsfilosofi och liknande. Men kan väl inte direkt rekomendera något.

Finns det några böcker som vi kan bli förvånade över att hitta i din bokhylla?
Beror väl på hur väl ni känner mig! Haha. Jag är ju lite av en allätare egentligen men YA-dystopier kanske inte är en favoritgenre och inte alltför representerad hos mig. Äger dock Hunger Games-trilogin. Ännu oläst. Vill dock läsa, ännu mer nu efter senaste filmen. GOD.

Vilka slags historier dras du till?
Av någon anledning dras jag till protagonister med akademiska mål, där det ofta refereras till klassiker och liknande. Typ Blue i Fördjupade studier i katastroffysik. Och skulle gärna vilja läsa fler sådana böcker (eller kanske se om på Gilmore Girls en gång till). Internatskolor är en favorit. Suggestiva historier där gammalt och nytt vävs samman och bildar en helhet a la Jonathan Safran Foer och Melina Marchetta. Jag gillar spöken och väsen när det är inkorporerade i en verklig miljö/värld (Människohamn).

Några du undviker?
YA-dystopier, post-apocalypser och zombies. Även bröllopshistorier och liknande chick-lit.

Hur organiserar du ditt hemmabibliotek?
Efter eget tycke och smak/inte alls/där de får plats. (Lite efter förlag, författare, form och inköpsdatum.)

Behåller du böcker eller ger du bort dem?
Skänker bort sådant jag inte kommer läsa igen, inte gillade, inte tror mig kommer läsa på länge eller någonsin.

Identifierade du dig med några litterära figurer när du var barn? Vilka var dina hjältar?
Nej det kan jag inte minnas att jag gjort.

Om du fick träffa vilken författare som helst, död eller levande, vem skulle det bli?
Sylvia Plath.

Besvikelserna, de överskattade böckerna, de som helt enkelt inte är så bra: vilken bok kände du att du borde gilla (fast du inte gjorde det)?
Har inget svar.

Senaste boken du lade åt sidan utan att läsa ut?
Clumsy av Jeffrey Brown. Var inte sugen just då.

Om du fick vara vilken karaktär som helst ur litteraturhistorien, vem skulle du välja?
Den enda jag kan tänka på just nu är Blue. Läser ju mest om deppiga människor. Gud kanske? Eller djävulen?

En bok du alltid tänkt läsa men inte kommit dig för att läsa ännu?
Robin Hood, Jane Eyre, Frankenstein.

En bok du skäms over att du aldrig har läst?
Skäms inte, men de tre sista HP-böckerna.

Vad ska du läsa härnäst?
ALLT.


▲ NaNoWriMo! (4)

 
Jag har fler ord. Kanske 1000 men de är skrivna i min anteckningsbok jag använder i skolan. Skrev dem i fredags under en tråkig föreläsning och skrivit in hälften på datorn under helgen. Är lat, alldeles för lat. Vart tog min arbetsmoral vägen? Haft inlämningsuppgift, vinkväll, pizzabak och booktube:at. Inte spelat in något - bara kollat på andras videos. Verkligen produktivt.
 
Försöker läsa.
Ska bli bättre.
 
 
▲ Translation
Haven't written that much for Nano. BUT, it's more words than I thought I would write. So that's a win.

▲ End of the year TBR (video)

 

▲ TRE-PÅ-TRE 2013 (6)

"Kanske får vi bara den tid som tilldelas oss på jorden. Därför ser jag det ännu tydligare nu: Jobba inte för mycket. Låt inte känslorna stanna i bröstet. Prata. Bråka aldrig om pengar. Våga säga nej. Våga säga ja.
Paradiset kan vara en plats på jorden."
 
Ur I Kroppen Min av Kristian Gidlund.
Det tog tid att ta sig igenom denna bok, men ack så värt.
Läs den.
 
 
Nu har jag färdigställt tre-på-tre-utmaningen!

▲ NaNoWriMo! (3)

Lite mer än halva november har nu sakta men hårt seglat förbi och ordantalet borde vara 25000+, men jag ligger stadigt på 4585 ord. Det går inte så bra med andra ord, men tänkta sätta mig en stund nu och försöka bygga vidare där jag senast lämnade.
 
Excerpt:
Det prasslar till i buskaget. Hon känner igen konturerna, det är samma växter som senast. Är det déjà vu? Tassar trycks mot snö, hårt trampar sig någonting stort fram mot dem. Alla står still. En rysning rör sig genom dessa 80 kroppar samtidigt och ni blir till en trots era olikheter. Inget stärker banden i en grupp som en gemensam fiende. Ett ljud ekar över tundran. Ett hårt och köttigt ljud raspandes genom huggtänder och en stark rovdjurshals. Den sibiriska tigern är hemligheten som lurat sedan förra vintern. Har den väntat på henne hela den här tiden eller är det slumpen som sitter med royal flush i näven?
 

Spellista: Skriva II
Nick: Alekzisonfire

▲ Vinterenkät

Den här enkäten kommer ursprungligen från Bokhora. Jag hittade den hos Bokstaden.

 


Senaste bokköp: Hittade två Penguin Popular Classics på Röda Korset idag (var där och lämnade böcker!), det var Oliver Twist av Charles Dickens och Plaint Tales from the Hills av Rudyard Kipling. Köpte även hem lite mer lapsang-te från te & kaffebutiken (lyx!) så ikväll blir det myspysläsning (efter lite plugg, möte, träning och storhandlande).

Senaste bibblolånen: Alltså, har lånat so himla många böcker de senaste veckorna eftersom jag inte vill köpa fler böcker (...) så det ligger en hel hög här bredvid, varav det mesta är filosofisk fackliteratur. Där ligger även ett par skräckromaner (stadsbibblan har en ny skräckhylla!) och igår lånade jag Karolina Ramqvists bok Alltings Början. Får se om den hinns med nu eller om den lånas om vid ett senare tillfälle.

Senaste utlästa boken: Det är Me and Earl and the dying girl av Jesse Andrews. Helt ok, se min video här.

Favorittidning: Plockar på mig en Metro varje morgon (jag går till skolan/ner mot stan/bibblan), men mest för korsordet och Lilla Berlin. Prenumenerar på Skriva, men gillar även att kika i olika magasin på biblioteket, typ Filter, Vi Läser, Dazed and Confused etc.

Plats där jag helst läser: Tycker om att ligga och läsa berdvid någon annan och få lite utbyte sådär, även om vi inte läser samma bok. Men nu blir det tyvärr mest soffläsning, uppkrupen med filt och något värmande att dricka. Läser i övrigt överrallt så fort det finns tid, har alltid (typ) en bok på mig.

Så sorterar jag min bokhylla:
Vadå sorterar? Där jag vill ha det.

En bok som jag minns att jag läste när jag var liten: En Robin Hood bok, bilderbok. Var kär i honom när jag var liten och tänkte att vi skulle gifta oss en dag. Minns första gången jag såg Disneyfilmen, oh lord!

Vilken bok i min bokhylla har jag ägt längst: En som råkat följa med hem i fyran och inte blivit tillbakalämnad. Alice i spegellandet av Lewis Carroll.

Vad ser jag mest fram emot att läsa i vinter: Allt och inget. Håller hjärta och hjärna öppna.


▲ Update & bokprat (video)

 
 
Ps. Nästa gång ska jag planera pratet lite bättre.

▲ Vinn en bok hos Liijobooks!

 
Linnea håller på sin blogg (liijobooks) i en utlottning av Jane Austens bok Övertalning i utgivning av Albert Bonniers förlag. Klicka på bilden för att trilla in på Linneas fina bokblogg och delta i utlottningen, eller bara kika runt och läs om böcker. Vilket som är bra tycker jag!
 

▲ NaNoWriMo! (2)

 
 
 
Som ni märker går det väldigt sakta, men säkert framåt.
 
Det har varit en hel del i görningen, var borta i helgen på spelning (vänner som skulle uppträda) och har haft det där fördjupningsarbetet/papret hängandes som en lie över halsen, MEN den är nu inskickad om idag var det seminarium/opponering på den så nu finns ingen anledning att ödsla tid på den där uppgiften mer (betyg kommer dock inte förrän inom 3 veckor). Imorgon börjar dock vår nya kurs, men den verkar inte vara lika läsintensiv eller svår rent generell (knock on wood), så förhoppningsvis kan jag få lite mer tid och ro att skriva. Eller ja, efter helgen då. Hade tänkt hälsa på en vän i Göteborg. Och gå på ytterligare en spelning. Fan.
 
Här är i alla fall min Skriva-playlist, för er som är intresserade.

Skriver du NaNo? Adda mig gärna som writing buddy!

▲ Veganskt middagstips!

Som ni kanske redan vet är jag sedan några år tillbaka vegatarian, men denna månad tänkte jag höja steget ytterligare och köra helveganskt. November är veganmånad (world vegan month) och tänkte delta i utmaningen. Förhoppningsvis kan jag härmed bevisa för mig själv (och kanske någon annan) att det inte är så svårt, inte behöver bli tråkigare att laga mat, eller för den delen äta den just för att det är helveganskt. Äter redan mycket veganskt men har blivit en del mjölkchoklad och ostmackor inemellan (trots att jag egentligen föredrar veganost), för att det varit smidigt. På skolans cafeer finns exempelvis inte mycket veganska alternativ, frukt är väl det enda i matväg. Eller en del av sakerna på grönsaksbordet. Och jag kan förstå bristen, är det inte många som köper förloras det pengar osv. Tråkigt men tyvärr en sanning folk tvingas leva efter.
 
I vilket fall tänkte jag här dela med mig av dagens middagsrecept (som i skrivande stund står i ungnen):
 
Gratäng för oss på den djärva sidan
 
1 halv gullök (föredrar du rödlök eller schalottenlök går det säkert bra)
1 halv purjolök
5 stora potatisar (eller flera små)
1 stor morot
1 gul paprika (färg är egentligen oväsentligt)
en näve kantareller
2,5 dl havremjölk
2,5 dl havregrädde (Oatly iMat)
2 msk vetemjöl
Mjölkfritt smör (till att smörja form/-ar)
1 stor vitlöksklyfta
 
Kryddor:
örtsalt, svartpeppar, chili, basilika, franska örter
 
- Sätt ungen på 250°C. Förbered en stor kastrull med vatten, salta och sätt på spisen. Tag även fram en mindre kastrull när du ändå håller på att rota i skåpen.
- Skala potatis och moroten. Skölj alla grönsaker, du vet inte vem som pillat på dem innan du tog hem dem från butiken. Allra helst, köp ekologiska varor så slipper du även bekämpningsmedel och sådant trams.
- Skär potatis och morot i ca en halv cm tjocka skivor och lägg i den stora kastrullen för att koka ca. 15 minuter så de mjuknar upp. Kan bli jobbigt att tugga annars.- Strimla paprika och purjolök, finhacka gullöken, rensa och dela kantarellerna.
- Håll i all vätska i den lilla kastrullen samt mjöl och kryddor efter smak, och vitlöken såklart! Låt koka upp så det tjocknar lite.
- Smörj formarna och när potatisen och moroten kokat klart lägg lite av detta i botten på formen. Fyll på med lök och paprika och svamp. Lägg sedan ytterligare ett lager potatis och morot.
- När såsen puttrat klart häll denna över godsakerna i formarna och avsluta med lite sesamfrön och flingsalt!
- Grädda mitt i ugnen ca. 15 minuter.
- Har du råd med veganost kan du med fördel riva sådan ovanpå innan formen ställs i ugnen (jag hade tyvärr inte det alternativet).
 
Ät helst med någon du tycker om, eller tomat.
Jag hade tomat.
 

Läser även en bok på temat: Djurens rätt och vegetarianism av Plutarchos. Himla intressant hittills, berättar mer om den senare! Har även Djurens frigörelse av Peter Singer här hemma, men inte hunnit kolla så noga i den ännu.
 
 
▲ Translation
Trying to be vegan for the month of november. This is my dinner from today.
 

▲ TRE-PÅ-TRE 2013 (5)

"Then it was the end of visiting hours, and a nurse came in and told me I had to go, and if we're being honest, I sort of regretted that, just because I felt I had done a mediocre job of cheering Rachel up and wanted to keep going for a bit. But if this makes me seem lika a good person, it shouldn't. The reason was that cheering Rachel up was one of the things I had gotten good at, and when you're good at something, you want to do it all the time, because it makes you feel good. So if I wanted to hang out with Rachel, it was mostly for selfish reasons."
 
 
Andrews, Jesse 2012. Me and Earl and the Dying Girl. s. 180

▲ NaNoWriMo! (1)


RSS 2.0