▲ Böcker jag läst i Maj 2013

 
Frances #3, en grafisk novell av Joanna Hellgren.
Del tre hänförde mig tyvärr inte lika mycket som de första två. Illustrationerna är dock lika underbart fängslande och vackra som tidigare. Jag blev något förvirrad över tidsuppdelningen i storyn, den kändes lite huller-om-buller och jag vet inte om jag riktigt hängde med och förstod rätt. Kanske skulle en omläsning av del ett och två behövas? Det var ju ett tag sedan.
 
(Från omslaget till Frances #3.)


En dag till skänks, av Anna Gavalda.
En kort, liten bok om syskonkärlek och familjeband. Otroligt humoristisk stundom. Den lämnade mig med känslor trots det lilla den innehöll. Jag gillar Gavalda, eller ja. De två böcker jag nu läst av henne, samt filmatiseringen av Tillsammans är man mindre ensam. Hennes språk är enkelt, dock ej torrt eller tråkigt. Det är beskrivande utan för mycket detaljer eller krimskrams. Jag har lätt att leva mig in i miljön trots att den inte fått mycket utrymme i texten. Förhoppningsvis orkar jag läsa tegelstenen (Tillsammans...) så småningom.
 
Liten parlör för älskande, en roman av David Levithan.
Jag har tidigare inte läst något av David Levithan, men läst väldigt mycket gott om hans författarskap på diverse bokbloggar. När E. och jag var på biblioteket en förmiddag stod den här i hyllan och jag plockade med den hem, spontant sugen. Och det är jag glad att jag gjorde. Boken är på drygt 200 sidor, men dem tar man sig igenom snabbt, eftersom styckerna är (för det mesta) knappt en sida. Varje sida inleds med en glosa som kommer i bokstavsordning. Det blir som en liten ordbok där vi får följa huvudkaraktärens kärleksliv och förhållande med sin nuvarande. Den är söt, ledsam och roliga på samma gång. Absolut läsvärd! Här är ett av mina (många) favoritstycken:
 
"x, s.
 
Tycker du inte det är konstigt att vi har en bokstav i alfabetet som ingen använder? Det står för en tjugosjättedel av vårt språks möjligheter och vi låter den tyna bort. Om du och jag ville förändra världen på riktigt borde vi uppfinna fler ord som börjar på x." (Levithan, s. 207)
 
Det var jag som kom hem till dig, en poesibok av Nina Hemmingsson.
Underbart konstigt. Rätt framt, ärligt och enkelt. En del dikter förstår jag inte alls, andra alldeles för väl. Läs den när du har en stund till övers. Förvänta dig inte så mycket, bara läs och låt orden passera. Det blir enklare att förstå på det viset. Som med all poesi, tycker jag.
 
Lilla feministboken, facklitt. för barn & ungdom av Sassa Buregren.
En bra, enkel, lättförståelig bok som passar alla i yngre tonåren och uppåt att läsa, och diskutera, kanske i skolan? Det är ett viktigt ämne som presenteras på ett enkelt och tydligt sätt. 
 
 
(bild av morawless @ deviantart.)
 
Literacy - i familj, förskola och skola, av Carina Fast.
Ungdomsgrupper i teori och praktik, av Philip Lalander & Thomas Johansson.
Mörkrets Mästare: skräcklitteraturen genom tiderna, av Rickard Berghorn & Annika Johansson.
Killing Monsters: why children need fantasy, super heroes, and make-believe violence, av Gerard Jones.
The Gothic in Children's Literature: haunting the borders, av Anna Jackson et. al. (red.)
 
 
 
▲Translation
May books 2013.

▲ The Book Rescue Tag

The Book Rescue Tag är gjord av Mina Thoughts-blogg. Jag har sett några bokbloggare svara på taggen under veckan, och eftersom jag gjorde The Book Sacrifice Tag (som denna är en motsatt variant av) tänkte jag det kunde vara kul med svar på denna också. Så, here it comes:
 
1. En lånad bok.
Du står i biblioteket och omges av alla böcker du någonsin lånat och läst. Helt plötsligt hörs bibliotekariens skrik, och han/hon skriker ut i biblioteket att en vulkan i närheten har börjat spruta lava, och att den lavan tar sig fram onaturligt snabbt för att vara lava. Din ända chans att överleva är att springa till närmaste höga berg. Du får en stark känsla av att behöva rädda en av böckerna i biblioteket, men berget ligger ett par kilometer bort och du orkar bara springa den sträckan med en bok. Vilken bok som du någon gång lånat på biblioteket bestämmer du dig för att rädda?
 
Oj så svårt! Jag har lånat så mycket fint och bra på biblioteket, fast de flesta av favoriterna har jag ju därefter, eller helt enkelt, köpt. Det får bli Prins Charles känsla av Liv Strömquist.
 
(Prins Charles känsla, min favorit inom serie-genren!)
 
2. En tegelsten.
Du är på en månadslång kryssning och har tagit med dig en hel väska med alla dina
tegelstens-böcker så att du ska ha något och läsa under hela månaden. Mitt ute på havet hörs en smäll, det är en av motorerna som har exploderat, och skeppet sjunker nu i en hissnande fart. Du sitter och läser en av tegelstenarna uppe på däck, du hinner inte springa till hytten för att hämta de andra böckerna, utan måste direkt ner i en av livbåtarna. Vilken tegelsten skulle du helst ha läst vid det tillfället i vetskapen om att det är den enda boken du kan rädda?
 
Fy vad hemskt! Jag har verkligen ingen aning. Om reglerna är att jag faktiskt HAR packat alla tegelstenar jag äger och ALLA kommer förvinna för evigt, förutom en, skulle jag vilja säga The Complete Works of William Shakespear. Det är min finaste bok. Den är 1100 sidor, två spalter, på engelska. Tyvärr står det inte när den är tryckt. (På google books står det 1978, känns dock äldre.)

3. En bok på översta hyllan.
Det har börjat en brand i ditt hus/lägenhet som har spridit sig till din bokhylla, varav hela din hylla står i brand förutom översta hyllplanet. Vilken bok räddar du undan lågorna som står på översta hyllan i din bokhylla?
 
Det står mest kurslitteratur på översta hyllan, och den är väl inte superkul alltid. Det blir Edgar Allan Poes Selected Tales som jag tyvärr endast läst delar ur, än så länge.
 
4. En bok på TBR-listan.
Tänk dig följande; Du har precis varit i bokhandeln och köpt alla de böcker du har på din TBR-lista. Eftersom att det var så många böcker tog du med dig en kärra att förflytta böckerna i, och behövde därför inte någon påse. Helt plötsligt öppnas himmeln och regnet öser ner. Du kan rädda en av böckerna du precis köpt genom att stoppa den innanför jackan/koftan, men det är också allt som får plats. Vilken bok (som du ej har läst) väljer du att rädda?
 
Med tanke på biokvällen igår får det bli The Great Gatsby då jag, just nu, är extremt sugen på att läsa denna klassiker. Den nya filmatiseringen var fantastisk!
 
(The Great Gatsby 2013, Leonardo DiCaprio & Carey Mulligan)
 
5. En Serie.
Ett event för bokälskande äger rum ute på landet och du njuter av att vara där. Det har samlats ihop vad som känns som en miljon böcker, och du hittar alla serier du någonsin läst i var sin hög vart du än ser. En skördetröska som skördade en åker precis intill är utom all kontroll och kör i högsta hastigheten mot högarna med serier. Vilken serie räddar du undan att strimlas sönder av maskinen?
 
Jag tänker instrinktivt på serier, som tecknade serier då det inte står "bokserie", och den typen äger jag bara två av; Robin Hood och Hundra procent fett varav jag troligtvis räddar den första då jag inte läst den ännu.
Ifall det är bokserie som menas har jag ingen att rädda. Jo, den om vargarna i mercy falls men, nä.
 
6. Ett Vackert omslag.
Ännu en gång befinner du dig i en bokhandel, den här gången står du mellan hyllorna och  kollar in de böckerna med de finaste omslagen, när en av bokhandelns fönster exploderar i glasskärvor och ett hårigt monster hoppar in. Monstret verkar avsky synen av de vackra omslagen och du bestämmer dig för att ta med dig det vackraste omslaget du kan hitta som skydd mot alla monster och bevara det för alltid. Vilken bok har ett så vackert omslag att du tror att det skulle kunna skydda dig mot de monster som numera dominerar världen? (kan vara en bok du läst eller en bok du inte läst)
 
Men hallå, det finns ju massvis av titlar att välja på här! Hm. Kanske någon av dessa: 
 
 
 
 
 
 
(alla bilder från google)
 
7. Sista boken i ditt liv.
Du vaknar på morgonen, och dem säger på nyheterna att solen har börjat brinna mindre och mindre på bara några timmar och att den inte kommer skina alls efter nästa natt. Solen kommer alltså efter sin nedgång i kväll aldrig mer gå upp, och saknandet av sol kommer göra planeten obeboelig. Vilken bok läser du i vetskapen om att det kommer bli den sista boken du någonsin läser?
 
Efter mörkrets inbrott av Haruki Murakami skulle passa bra i detta scenario där solen slutar brinna och natten blir evig. Ja, den skulle det nog bli.
 
 
▲Translation
The Book Rescue Tag by Mina Thoughts.

▲ The Great Gatsby

Hänförd. Extatisk. Mållös. Återkommer.
 

▲ Döda myterna om ekologiskt!

8 sätt att döda myter om ekologiskt från Naturskyddsföreningen hjälper dig att ge motargument mot de personer i din närhet som av någon anledning (i artikeln ges just åtta alternativ) motsätter sig ekologisk odlad mat, påstår att det är bluff och båg och inte alls så bra för miljön eller dig själv som "de" vill få dig att tro. Mja, själv tycker jag det är viktigt att ge svar på tal. Att hålla tyst när någon säger något som du vet inte är sant är samma som att hålla med och ge bekräftelse till den där personen att hen har rätt. Så klicka på länken vettja!

 
Exempel:

3. Din granne: Det är alldeles för dyrt med ekologiskt!

Du: Det är den andra maten som är för billig.  Tänk om kemikaliejordbruket skulle stå för kostnaderna för vattenrening, utarmning av biologisk mångfald, hälsoskador, övergödning... Då skulle vi få veta vad maten egentligen kostar – den är svindyr.

Dessutom har vi i Sverige aldrig lagt så lite pengar på mat som nu. Istället prioriterar vi prylar, boende och resor.  Vi slänger en tredjedel av maten - samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Vi lägger 40 procent av matutgifterna på kakor, läsk och andra tomma kalorier - samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Och vi köper så mycket kött att det har blivit både ett folkhälsoproblem och ett massivt miljöproblem. Om vi istället skulle stuva om våra matkassar - med mindre kött, halvfabrikat, snask och mer grönsaker och ekologiskt – så skulle det inte märkas i våra plånböcker.  

 


 

▲ Translation
Kill the myths against eco foods! Now!


▲ Poesimagi: Nina Hemmingsson

Spöket och jag
träffas vanligtvis på övervåningen
så att vi slipper lukten
av vattenmassorna
Barnet säger att vattnet aldrig
kommer rinna undan
och att spöket inte är kvalificerat
som skyddsombud
Men jag är din handkompis
tillägger barnet
Hela vägen över bron
som leder till fastlandet
 
 
Hemmingsson, Nina, Det var jag som kom hem till dig (2012) s.74
 
 
▲ Translation
Poetry by Nina Hemmingsson.

▲ Beställer

..kurslitteratur till sommarkursen (Barn & Skräckfantastik 7,5hp), det visar sig vara lite klurigt att få tag i de få böcker jag inte redan har. Exempelvis De röda skorna av H.C Andersen och en av facklitt.böckerna. Blah. Men det ska nog gå bra tillslut. Kursen verkar himla spännande och rolig i alla fall, ser fram emot att starta!
 
 
▲ Translation
Ordered a few books for my summer course (Children and horror litterature).

▲ En smakebit på søndagen: Var är Alaska?

Den här tagen (eller vad det kalls) brukar jag läsa hos Boktjuven, tror dock det hela började hos Flukten fra virkeligheten och innebär att du ger en smakbit av det du just nu läser, på söndagar. Inte svårare än så!
Här är min andra "smakebit":
 
 
Var är Alaska? av John Green
 
 
"Men varför just Alaska?"  frågade jag henne. Hon log med högra mungipan. "Ja, så småningom fick jag reda på vad det betyder. Det är från ett aleutiskt ord, Alyeska. Det betyder "det som havet bryts emot", och jag älskar det. Men just då såg jag bara Alaska högst upp på globen. Det var stort, och jag ville också bli stor. Sedan låg det jäkligt långt från Vine Station i Alabama och det passade mig bra."
 
***
 
Hon talade lågmält och tankfullt som om hon berättade en hemlighet, och jag lutade mig fram mot henne, plötsligt gripen av känslan att vi måste kyssas, att vi borde kyssas just nu på den här dammiga orangea soffan med sina brännmärken efter cigaretter och åratal av damm.
 
 
 
 
(Bild lånad från Adlibris)
 
 
▲ Translation
A taste of Sunday's reading.
Looking for Alaska by John Green, page 58 (in my version). Lovley book so far, nice language and great characters. I already want to read everything that John Green has ever written.

▲ Crash Course!

Ni har säkert redan hört talas om John Greens Crash Course i engelsk litteratur, men jag vill ändå slå ett slag för dessa youtubeklipp här på bloggen. Så himla bra och insiktsfullt. Jag önksar lite att jag kunde äta Greens hjärna och få all hans kunskap. Han har ökat min förståelse för The Catcher in the Rye, som jag tidigare nämnt att jag inte riktigt förstod storheten med. Han har gjort att jag faktiskt skuööe vilja läsa The Great Gatsby, som jag provade se en gammal filmatisering av men stängde av. (Dock vill jag hemskt gärna se den nya, men mest för att DiCaprio är med, eftersom han är min absoluta favoritskådespelare!) Så, kika in dessa klipp, nu, nu, NU!
 
 
(sista klippet i serien)
 
 
▲Translation
Crash Course!
I want to recomend John Greens Crash Course!-clips on youtube. They are really great and insightful. It's taught me a lot and opened my mind to some books. I wish I could eat Greens brain and get all his knowledge.

▲ Oj då


▲ Bokvinst: Slottet av is

Just det! Jag har glömt visa er vad jag van hos Boktjuven. Hon hade nämligen fått två ex av denna superfina bok och lottade ut en - som jag lyckades vinna! Wiho! Jag läste första kapitlet av Janina Kasteviks bok när hon nämnde på sin blogg att man kunde det via nätet, och var redan då helt fast! Den verkar otroligt spännande och jag hoppas få tid till att läsa den hyfsat snart. Här är den, visst är den tjusig?! (Något modifierad bild dock.)
 
 
Mycket att läsa till sista kursen i skolan nu, dock himla himla intressant!
 
 
▲ Translation
Book lottery: Slottet av is (The castle of ice) by Janina Kastevik.
I won this cute book last week (?) but forgot to show you guys. Isn't it beautiful?! I am really looking forward to reading this book, it seems very exciting.

▲ Big books tag / Tegelstenstaggen

De fem tjockaste böckerna jag läst:
  1. Breaking Dawn, 756 sidor
  2. Harry Potter och den flammande bägaren, 751 sidor
  3. Middlesex, 636 sidor
  4. Fördjupade studier i katastroffysik, 540 sidor
  5. Wuthering Heights, 512 sidor
Och lite vid sidan av måste en kursbok från konst- & bildvetenskapen nämnas här, nämligen: A world history of art på 996 sidor. dock är den dubbelt så dred som en inbunden bok. Många bilder, visst, men liten text i två spalter. Jeeez (har typ läst hela).
 
(Femtio nyanser av honom är 556 sidor men vill inte ha med den. Har svårt nog att räkna med den som litteratur.)
 
Tjockast på läser-just-nu-hyllan:
  1. The Unabridged Journals of Sylvia Plath, 768 sidor
  2. Harry Potter och fenixorden, 1008 sidor
 
Tjockast på att-läsa-hyllan:
  1. The Second Sex, 848 sidor
  2. The Illustrated Gormenghast Trilogy, 960 sidor
  3. Hungerspelen: trilogin, 950 sidor
 
Orginaltaggen:
(jag har fuskat med några extra titlar, samt kikat in taggen hos några svenska bokbloggare, bland annat schitzo-cookie.)Jag taggar alla som ar lust! Skriv gärna en kommentar ifall du antar utmaningen.
 
 
▲ Translation
Big books tag

▲ En smakebit på søndagen: Liten parlör för älskande

Den här tagen (eller vad det kalls) brukar jag läsa hos Boktjuven, tror dock det hela började hos Flukten fra virkeligheten och innebär att du ger en smakbit av det du just nu läser, på söndagar. Inte svårare än så! Himla kul också, faktiskt, att läsa andras smakbitar. Här är min första "smakebit":
 
 
Liten parlör för älskande av David Levithan.
 

 
uppriktig, adj.
 
"För det mesta när jag har sex skulle jag hellre läsa en bok."
Jag kan erkänna att det var en konstig sak att säga andra gången man träffar någon. Det var nog menat som en varning.
Och du sa: "För det mesta när jag läser en bok skulle jag hellre ha sex."
 
 
 
 
 
 
 
 
(Bild lånad från Adlibirs)
 
 
▲ Translation
A taste of Sunday's reading.
A quotation from page 52 (candid, adj.) in The Lover's Dictionary by David Levithan.

▲ Skol-update

Vi blev godkända! Rapporten i fältstudier blev godkänd! Skönt, då är den kursen härmed avklarad. Finemang! Den sista kursen för terminen/årskurs 1 drog igång i torsdags och är en valbar kurs. Jag har valt att läsa Barn, unga, medier och bibliotek som är precis vad det låter som. Hittills har det varit himla intressant; vi har haft två gästföreläsare, den ena från Miini-biblioteket på Röhsska i Göteborg och den andra var ansvarig för Barnens Bibliotek.
 
I helgen fram till tisdag är jag hos E. Det är sol och torget har bjudit på marknad. Mest sitter jag dock och läser kurslitteratur då vi har litteraturseminarie på onsdag morgon. Därefter åker jag nog direkt hit igen eftersom vi är "lediga" fram till måndagen veckan därpå. I alla fall känns kursen väldigt kul och givande! Vi ska senare göra ett fördjupningsarbete som skall presenteras den 5e juni. Vet inte riktigt ännu vad jag tänkt välja, kanske något om barnboksbloggande eller ungdomsbokbloggar. Vi får se lite.
 
Ps. Hittade ett par fina böcker på bibblan här i Lidköping som kanske dyker upp här så småning om. Bland annat Frances, #3 av superduktiga Joanna Hellgren!
 


(Illustration av Joanna Hellgren)
 
▲ Translation
Update: school.
New course, it's about children and young adults and new media. And libraries of course.

▲ Böcker jag läst i April 2013

 
Den Förtrogne, en roman av Hélène Grémillon.
Denna har jag redan kommenterat i mitt första "Om boken"-inlägg (klicka här för att komma till inlägget).
 
Främlingen, av Albert Camus.
Den här boken sägs det mycket gott om, och så här en liten tid efter jag läst ut boken kan jag kanske förstå dess ros. Men för mig vart den mest tråkig och ganska intetsägande. Jag vill tro att det finns annan litteratur som säger mer om i alla fall liknande mänskliga känslor och tankar. Varför gillar (typ) alla den här boken? Gillar du den? Varför? (Ps. Jag säljer min inbundna, nyss inköpta utgåva ifall någon är intresserad.)
 

(bilden är lånad härifrån)
 
Hundra procent fett, en seriebok av Liv Strömquist.
Fantastisk! Så satans rolig att en kunde kissa ner sig. Ibland vill man dock drämma näven i bordet och ringa upp de där satarna som ställer till elände i världen (och skälla ut dem ordentligt eller kanske bara jävulskt busringa?) vilket författaren listigt problematiserar i sina vassa om än humorfyllda seriestripar. Vill man få sig ett gott skratt samtidsigt som lite mänsklig bildning bör man låna denna, eller vilket album som helst av Liv Strömquist, nu med det samma!
 
Kyrkogårdsboken, en kuslig ungdomsroman av Neil Gaiman.
Riktigt bra bok med diverse spännande varelser, faktiskt den första jag läst av Gaiman (kommer bli fler)! Fint språk och berättande, riktigt välskriven. Den är både spännande, läskig och vacker på samma gång. Härliga karaktärer och finurliga händelser som knyts samman och vävs ihop fint. Min favorittyp är Silas som är kyrkogårdsväktare och förmyndare till pojken som flyr undan döden för att leva bland de döda. Rekommenderas varmt! (Ska läsa denna på engelska i sommar.)
 
Drömbokhandeln, en fransk roman av Laurence Cossé.
Denna bok har en del deckarbitar i sig. En man och en kvinna startar en bokhandel "Au Bon Roman" där de endast vill sälja "bra romaner". De vill att deras kunder alltid ska gå hem med något läsvärt, slippa kiosklitteraturen och de prisbelönta halvdana romanerna som bara ges rosor på grund av författarens anknytningar. De stöter dock på en hel del motgångar av olika slag. Boken blir spännande och du lär känna de olika karaktärerna väl då det finns mycket vardagsdetaljer berättade i boken, samt börjar den inte med att bokhandeln öppnas. Det mesta av historien får vi dock läsa genom bokhandlarnas samtal med en utredare. Absolut läsvärd! Dock mycket namn och titlar vilket gör att boken kan kännas lite pretentiöst, men på ett bra sätt tycker jag. Den är välskriven och genomtänkt.


▲ Translation
These are the books I read this april.
I really loved
Neil Gaimans book The Graveyard Book (which I read in swedish but am going to reread in english this summer). It was beautiful and sad at the same time, just the way I like it. I actually didn't like The Stranger that much though. Please tell me what you like about it (if you do, I got the feeling everyone does).

RSS 2.0