▲ Böcker jag läst i Mars 2013

 
Hindenburg, en debutroman av Susanna Lundin.
Poetiskt språk och fint upplagt, men ganska intetsägande. Tog inte alls lång tid att läsa och jag tänkte hela tiden att "men i slutet kommer jag fatta grejen, då får man veta hur det ligger till", men tyvärr blev det inte så. Inte för min del. Jag förstår inte vad historian handlar om och det grämer mig. Omslaget är dock dösnyggt, och skönt! (I alla fall den vårt högskolebilbiotek köpt in.)

 
Jag väntar under mossan, en läskig ungdomsroman av Amanda Hellberg.
Otroligt snyggt omslag, med silvertext och spindelnät. Ett hav som breder ut sig och viskar om mysitk. Det är en bok om skuggväsen och en uråldrig maktkamp mellan häxor. Boken handlar om en ung Tilda uppvuxen i England som kommer till en liten by i Sverige med sina föräldrar och semestrar i sin morfars stuga ute i skogen. Mormor har varit borta sedan länge, men morfar tror fortfarande att hon finns kvar i trakten och så småningom tror Tilda det också. Berättelsen är ganska kort och kunde i mitt tycke breddats ut i vissa delar, exempelvis kunde karaktärerna fått mer spelrum, de olika skogsväsena kunde fått ta mer del av berättelsen utan att det blivigt tradigt, för nu blev det nästan lite väl korthugget. Men det ligger hela tiden en spänning mellan raderna och boken blir aldrig tråkig! Jag gillar den här och blir sugen på att läsa Hellbergs vuxenskräck. Detta är hennes första ungdomsroman.
 
All I Want for Christmas is planekonomi, en seriebok av Sara Granér.
Fantastiskt smart humor som berättar om verkliga problem (tyvärr) som lämnar en berörd, skrattande men även grubblande. Det finns så mycket att lösa, men det viktigaste just nu är att folk öppnar ögonen och den här typen av böcker (humorserie med politiskt budskap) hjälper till att göra det tror jag. Det blir lättare att ta in ifall det görs på en kul sätt. Lite som stand-up. Rekommenderas starkt!
 
Jag ringer mina bröder, en kort roman av Jonas Hassen Khemiri.
Stark. Som ett slag i magen. Han skriver bra han, Khemiri. Slutet får mig att rysa, trors att jag läst artikeln denna bok bygger på som kom för något år sedan (?). Och redan då var jag kär, kär i Jonas språk. Läs, läs, läs!
Ps. Han är fantastisk i Babel!
 
Den krympande hustrun, av Andrew Kaufman.
Kort. Spännande. Absolut läsvärd. En bankrånare stjäl X antal personers mest betydande ägodel och deras liv förändras hastigt.
 
Vattenmelonen, av Marian Keyes.
En sån där chic-lit bok som jag startade upp hemma i Dalsland eftersom jag ville läsa något där en inte behövde tänka så mycket, fly undan verkligheten och prova just Keyes eftersom hon verkar så uppskattad. Det började lite segt (och otroligt tragiskt), men tog till sig en bit in. Karaktärerna är väl beskrivna och har sina egna, något knasiga med ändå underbara personligheter (HA!). Dock hatar jag mannen i dramat och hur huvudpersonen låter sig tryckas ner av detta svin (!!! GAHH !!!). Ett tag blev jag så frustrerad att jag knappt visste vart jag skulle ta vägen, men det hela slutade tur nog bra ändå om än jag personligen tycker att den här kvinnan borde haft lite mera hjärna redan från början. Men over all underhållande och bättre än väntat. Är sugen på att läsa Keyes bok om systern Anna i samma familj. Hon beskrivs som en liten bohem som tar dagen som den kommer. Låter gött.
 
Älskaren, av Marguerite Duras.
Köpte denna tidigare i veckan på Bokia, det var rea på bokrean! Vilken grej. (Det blev fyra böcker för 150 pix!) Språket i denna bok är verkligen.. bra. Skönt. Tragiskt men magiskt. Den är kort och självbiografisk. Väldigt utlämnande och sorgliga, hård. Men så himla vacker ändå på ett vis jag inte själv riktigt förstår.
 
 
Samhällsvetenskapliga metoder, av Alan Bryman.
Vad är vetenskap?, av Alan Chalmers.
 
 
▲ Translation
Books I've read this Mars.
All in Swedish this time and the first five I actually borrowed at the school library (!), and the
Keyes book I borrowed at home. I am reading a lot right now, got about seven books by my bed that I've started but not finished. There's a lot to do at school, new course and stuff. Also I get bored quickly, therefore I've been reading a lot of short books lately.

▲ Jag tänker aldrig dö, nej

 

▲ Just nu

Sitter jag i ett soliga Lidköping (underbart, det vär längesedan jag var här nu), har precis läst ut Vattenmelonen (faktiskt väldigt underhållande) och ska pallra mig iväg till biblioteket för lånekort och kursbok.

Vi har precis börjat en kurs som heter Biblioteks- och informationsvetenskapliga fältstudier 1 (7,5hp) och tills på onsdag 08:00 ska min skrivpartner och jag (vi ska alltså jobba två och två) ha skrivit ihop en A4 om en idé/en preliminär problemformulering, syfte och forskningsfrågor inför den kvantitativa undersökningen som skall göras samt den rapport som skall skrivas. Låter intressant va, eller hur? Känns himla himla svårt bara, hugedamig. Men det ska vi nog greja!

▲ Top Ten Tuesday: Bokrekommendationer

Books I Recommend The Most / Böcker jag rekommenderar hjärtligt
 

1. Wuthering Heights - Emily Brontë
2. Fördjupade studier i katastroffysik - Marisha Pessl
3. Middlesex - Jeffrey Eugenides
4. The Bell Jar - Sylvia Plath
5. Igelkottens elegans - Muriel Barbery
6. Norwegian Wood - Haruki Murakami
7. Människohamn - John Ajvide Linqvist
8. Extremely Loud & Incredibly Close - Jonathan Safran Foer
9. Dr. Jekyll and Mr. Hyde - Robert Louis Stevenson
10. Jellicoe Road - Melina Marchetta
 

(found this map here)

▲ Star crush


(Jennifer Lawrence)
 
LOVED Silver Linings Playbook. I need to read the book.

▲ Top Ten Tuesday: vårläsning

Spring 2013 TBR-pile / Vårens läshög
 
 (Amazing artwork by misosoupaddict@deviantart)
 
1. Drömbokhandeln - Laurence Cossé (påbärjad)
2. Vattenmelonen - Marian Keyes (påbärjad)
3. Jag ringer mina bröder - Jonas Hassen Khemiri
4. A room of one's own - Virginia Woolf
5. Kaninhjärta - Christin Ljungqvist
6. Himlen börjar här - Jandy Nelson
7. Stolthet och fördom - Jane Austen
8. Findus flyttar ut - Sven Nordqvist
9. Våldtäkt och romantik - Katrine Kielos
10. Moranthology - Caitlin Moran (påbärjad)

 
(Pride and Prejudice / Keira Knightley)

▲ TAG: Åtta bekännelser

Snälla rara söta Anna utmanade mig. Inte så bokigt kanske, men förhoppningsvis lite kul ändå.

1. Jag känner mig, av någon anledning, otroligt välkultiverad och smart av att köpa böcker. Givetvis av att läsa dem också, men det köps överlag in fler böcker än jag hinner läsa, och det har inte gjort mig så mycket förrän nu. Har börjat få sådan satans ångest av att välja nästa bok! Kurslitteraturen som aldrig tar slut gör ju inte saken bättre. Men det får bli stopp på denna hysterin nu! Det finns varken ekonomi, utrymme eller tid till fler titlar i hyllan, dessutom har jag insett att det inte ger mig ett dyft att hetsa igenom böckerna. Det ger så otroligt mycket mer att läsa (när de är bra vill säga) när en ger boken den tid den förtjänar och låter sig själv hinna reflektera emellanåt när en läser. Så mitt tips till alla bokslukare eller övriga som känner läshets, våga läsa sakta och sug på karamellen.

2.

(har hela morgonen legat med Drömbokhandeln i näven och spotify i lurarna, samt en kopp - nu kaffe, skönt!)

3.  Promenader är bland det bästa jag vet. Då går jag med bra musik i lurarna och drömmer om att vara sångaren i bandet. Lite så brukar det bli. Eller så går jag och diskuterar för mig själv, liksom tyst men jag rör på läpparna så folk som ser mig på promenader tror väl jag är knäpp.

4. Ibland drömmer jag om en liten stuga i utkanten av skogen, bredvid en liten sjö där jag kan få bo och leva utan press, ångest och krav med katter som sällskap. Samtidigt vill jag ha storstadslägenheten, danskvällar med jägershots och arbeta med kultur eller ungdomar (kanske både och?) och med stark röst, på något vis, slåss för det jag tror på. Typ, förändra världen.

5.


6. Har sedan barnsben önskat att jag var asiat, har egentligen ingan aning om varför. Det är något som drar, speciellt Japan. De vackra trädgårdarna, körsbärsblommorna, lugnet. Ingen aning.

7. Jag är otroligt kritisk mot världen och hur vi lever idag. Det är inte hållbart. Till exempel tror jag inte på marknad och ekonomi, det borde spolas. Jag tror på adoption, att barnafödantet borde minska hur elakt det än låter. Jag tror på en förändring i attityd av vad människor av ren bekvämlighet ska kunna kräva i sina liv. Jag menar, behöver alla verkligen äga den senaste mobilen? Behöver alla en bil? Behöver alla ett stort hus med 40 rum? Jag tror på att resurser bör läggas på hälsa, kärlek och hållbara levnadsstandarder (inte nödvändigtvis västerländska överbekvämligheter, i alla fall inte till kostnad för någon annans). Ush, det finns så mycket att säga men jag orkar inte riktigt ta det nu.

8.

(Det gör jag nog visserligen.)

Utmanar: Alla som vill!

▲ Translation
TAG: 8 confessions.

▲ Bokrea 2013: AdLibris


Christina Ljungqvists bok Kaninhjärta har jag varit sugen på länge nu, men av någon anledning ännu inte läst. Så nu när den fanns på bokrean slog jag till! Hon har ju dessutom precis släppt sin nya bok, är den här lika bra som jag tänker att den är kanske den nya också läses. Vi får se! Klappa händer små såg jag via en annan bokblogg och läste sedan om den för att totalt fastna och i stort känna mig tvungen att ha den! Jag menar, läs om den så fattar ni! Kielos bok kostar 19 kr på rean så det var liksom bara att klicka i. Mitt intresse för feministisk litteratur har ju blivit väldigt omfattande så då passade det bra med denna lilla bok. Super fin! Sammetstext på framsidan och så är den ljusrosa under det svarta pappersskyddet plus att det sitter ett rosa sidenbokmärke innuti! Hihi.


Denna pocket har jag bevakat ett bra tag nu, det är sista delen i triologin om Mercy Falls vargar av Maggie Stiefvater. Jag har de andra två i pocket så ville ha mig även denna i "rätt" format. Det ska bli kul att läsa hur allting slutar! Triologin kanske inte är världens bästa litteratur men ändå underhållande och lättläst så vill läsa sista delen trots allt. Har ni hängt med här i bloggen ett tag vet ni ju att jag skrivit lite splittrat om de andra två delarna. (Denna boken är även med på min nyårslöfteslista.)


▲ Translation
Book sale.

▲ SugenGilla förlag är en av mina nya absoluta favoriter (är störtförtjust i Sekwa också)! Har läst ett par riktigt fina romaner därifrån. Dessutom är designen otroligt snygg! Gillar den enfärgade ryggen, den stilrena fonten och de (typ alltid) himla snygga omslagsbilderna. De är dessutom skitsnygga ståendes bredvid varandra i bokhyllan. Har fyra stycken här hemma nu (plus en på väg på posten från bokrean), varav två jag ännu inte hunnit läsa (tyvärr). Skulle dock inte tacka nej till denna godingen! Både snygg samt låter som en bra och kul bok. Att det är ett Håkan Hellström-citat som titel på boken gör ju inte saken värre direkt..


▲Translation
Wants.
This is a book coming out on Gilla förlag in april this year. The titel comes from a song made by the Swedish artist Håkan Hellström which is one of the greatest musicians ever (my opinion)! The book sounds very fun and interresting, and I also love the design Gilla förlag has on their books!

▲ Bokrea 2013: Akademibokhandeln


Fick dessa tre när styvfar och jag kikade förbi Överby i torsdags. Två tegelstenar och en normal en. Verkar bra och intressanta allesammans! Agaat har jag varit sugen på sedan författaren gästade Babel. Har även varit sugen på att läsa något av Amanda Svensson. Nancy såg jag först i bakreakatalogen och blev intresserad först då, dock är det del tre i en triologi vad jag fattat det som, men den går nog bra att läsa ändå. Den verkar i vilket fall väldigt bra.


Dessa tre konstnärligt inriktade böckerna har jag också sett och blivit sugen på genom bokreakatalogen. Köpte med mig dem (lite så där dumt spontant) på väg hem idag. Älskar att bläddra och bli inspirerad i konstböcker. Dessutom är ju teckning en av mina stora passioner i livet, dock har det försummats oerhört på senare tid tyvärr. Så då tänkte jag att denna bok kunde vara "nyttig".. eh. Lämnade faktiskt en påse med gamla böcker till Röda Korset imorse.


▲ Translation
Book sale 2013.
I got these so far from Akademibokhandeln. Three novels and three artbooks. I really shouldn't buy anything, especially no books! But I did leave a bag full of old books to Röda Korset this morning so.. eh.

▲ Den gyllene regeln

 
bildkälla

RSS 2.0