▲ Om boken: Kaninhjärta

 
Kaninhjärta, en roman av Christin Ljungqvist.


 
Anne och Mary är tvillingsystrar. De bor en bra bit utanför storstan. Mary är uttråkad, Anne gillar lugnet. Mary påstår att Anne har ett kaninhjärta, att hon är feg och rädd för allting. Men Anne tycker tvärtom, det är ju hon som hela tiden får ta hand om Mary när Mary inte kan ta hand om sig själv. Det är Anne som reder ut Marys trassliga trådar, som hämtar vatten till Mary efter att spökena talat genom Marys strupe. Det är Anne som bär på den stora, tunga hemligheten. Hemligheten om Marys död.
 
Det här är en historia i Göteborgsmiljö där en känner igen sig bland gator och bergtoppar, blickandes över diverse områden, pekandes efter sin egen våning. Allt det där har jag gjort, under min första sommar i stan och det gör det hela så mycket mer relaterbart och verkligt (för mig) trots att berättelsen i sig innehåller gotiska drag i form av spöken och medier. Även om du inte bor i, eller någonsin varit i Göteborg blir storyn verklig och det känns verkligen som om Mary, Anne, Hanna och Emilia funnits på riktigt. Att de kanske går runt någonstans där nere på västkusten.

Något jag blev överraskad men otroligt glad över är Annes oproblematiserade homosexualitet och vardagligheten i dess förekommande. Det vill jag se mer av i kommande litteratur.

Under de sista kapitlen satt jag med fingrarna i munnen (på café av alla ställen) tuggandes av ren frenesi, i största behov av att få veta: VAD FAN KOMMER HÄNDA?!? - trots att du redan getts ledtrådar genom hela boken och du faktiskt vet vad som till slut kommer hända. Det är dock så, att saker blir inte riktigt verkliga förrän de verkligen slår in, och hoppet fanns hela tiden i mig att slutet för Anne och Mary skulle bli annorlunda. Men det kändes ändå helt rätt, det kunde inte blivit på något annat vis. Det skulle blivit fel, inte passa in. Och när sista raderna i boken kom kändes det mest perfekt. Jag blev så glad och satt en stund och tänkte på hur det nu skulle bli för Anne, vilken vändning hennes liv skulle ta; skulle hon bli lycklig ändå, tillslut?
 
Att få lära känna Anne har varit ett rent nöje. Tillika Ljungqvists språk. Jag rekomenderar den här boken hjärtligt till alla som vill uppleva en originell, udda historia om att växa upp och hitta sin plats i samvaron.
 
Jag ser oerhört mycket fram emot att läsa Fågelbarn som är Christin Ljungqvists andra bok, och som handlar om Hanna, en av bikaraktärerna i Kaninhjärta.
 
 
▲ Translation
About the book.
Christin Ljungqvist's Kaninhjärta is a swedish book about two twin girls growing up outside the city of Gothenburg. There are ghosts and murders in this story, which is amazingly thrilling. Kaninhjärta is written very beautifully and simple, even though the story is tough and complicated and, at times, very sad. I really loved this book. It's the best book I've read so far this year.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0