▲ Böcker jag läst i Juni 2013

 
För Evigt, av Maggie Stiefvater.
Sista delen i trilogin om vargarna i Mercy Falls. Så mycket bättre, spännande, fylligare än de två första boken i trilogin. Gillar att få Coles och Isabels perspektiv på händelserna kring skogen och dess vargar. Tror faktiskt Cole är min favoritkaraktär. Ehm.
 
Kaninhjärta, en roman av Christin Ljungqvist.
Underbar. Bästa bok jag läst hittills i år. Har skrivit mer om detta här.

Vi håller på med en viktig grej, en seriebiografi av Sara Hansson.
UNDERBAR! Sådan sjuk igenkänning hela vägen through. Jag är glad över den tid jag växte upp i, innan all online-ångest och dylikt. Spice Girls var ju såå coola. Hade dock aldrig magtröja, tror jag? Men alltså, åh, ja. LÄS DEN HÄR, NU! (Tar dig max en halvtimma, så det så.)

Jag sträcker ut handen mot evigheten, ett seriealbum av Elisa Rossholm.
Denna oroligt vackert illustrerade bok bygger på Mary Wollenstonecrafts bok Brev skrivna under en kort vistelse i Sverige, Norge och Danmark från 1796. Tyvärr blev den inte mer än vackra illustrationer för mig. Kanske för att jag inget vet om Mary, trots att jag plockade upp den för att jag faktiskt är intresserad av henne och hennes liv. Kanske skulle man börja i en annan ände.

Flickan med glasfötter, av Ali Shaw.
Berättelsen i sig kändes från start lovande. Jag föll direkt för baksidetexten när jag stod inne i Poket Shop på centralen i Göteborg tidigare i vår och tänkte att; det här kommer bli så bra! Men nej. Karaktärerna är något för platta, trots uppenbar ansträngning. Jag föll inte för någon av dem särskilt mycket. Det blev mest långtråkigt och det kändes helt enkelt inte lustfyllt att läsa vidare. Stor besvikelse!
 
Arbetarlitteratur. Alkohol, kvinnor och annat vardagligt. Det känns ärligt och avskalat. Helt ok.
 
Snow-white and Rose-red, av Bröderna Grimm.
Denna sagan gillade jag. Lite förutsägbart slut, men ändå himla fin. Lite lagom moralisk sådär, inte alls som H.C. Andersens trams. Jag gillar bröderna Grimm (för det mesta). Funderar på att köpa någon fin samling med deras sagor.
 
(AkaiSoul @ deviantart)
 
 
 
Kalle och Chokladfabriken, en barnbok av Roald Dahl.
Vrickad men härlig. Inte favoriten men helt klart läsvärd. Känner hur jag vill läsa högt för någon om de olika hyssen barnen (läs: Wonka) hittar på. Enkel litteratur, men bra! Ska försöka ta mig tid att läsa mer av Dahl. Det tog trots allt inte så väsrt lång tid att läsa denna bok (som är ca. 190 sidor). Är sugen på att läsa Häxorna och Matilda!
 
De röda skorna & Prinsessan på ärten, av H.C. Andersen.
Ush, fy blä. Föråldrade moralkakor och könsroller.
(H.C. Andersens sagor kan läsas här, på engelska.)

On Beyond Boo! Horror Literature for Children, en artikel av Katherine E. Shryock Hood (s. 1-51).
Väldigt intressant text om skräcklitteratur och gotik genom tiderna och hur den påverkat barn, samt vad den betytt och var menad att göra för(med) barn. Varför den skrevs, hur vuxna använt sig av den. Lite om moralpanik osv. Läs om du är intresserad, jag gillade den mycket!

The Goblins will get you!, en artikel av Charmette Kendrick.
Kort och ganska intetsägande i jämförelse med vår övriga facklitt.
 
Struwwelpeter, av Heinrich Hoffmann.
Haha! Åh herre min herre, vilken jäkla bok alltså. Jag hade blivit vettskrämd om någon läst detta för mig när jag var barn (vilket faktiskt är menat), men ack så satans jävla rolig! Underbar. Läs den!
(Finns att läsa gratis som e-bok här.)
 
Blue Beard, The sleeping beauty in the wood & Little red riding-hood, sagor av Charles Perrault.
Alltså. Ja, nä. Blue Beard var inte min påse chips. Föråldrad enligt mig. Sleeping beauty (eller Törnrosa) älskade jag som disneyfilm (spelade sönder VHS-bandet), men denna text kändes aldeles för lång utan egentlig mening. Den sa mig ingenting, egentligen. Kanske är den, i orginal, också föråldrad. Detsamma gäller rödluvan. Jag gillar den moderna varianten mer. (Ska även läsa bröderna Grimms bearbetning av rödluvan och för att se hur de skiljer sig åt.)
(Finns att läsa här.)

The Gothic in Children's Literature, red. Anna Jackson et. al.
Riktigt intressant fackbok om den gotiska litteraturen och dess uppkomst. Och om barnlitteraturen, hur den kom till, varför, vad den hade(har) för syfte. Även om barn i allmänhet, hur/vad de ansågs vara eller skulle vara.

Little Red-Cap (alt. Little Red Riding Hood) & The Raven, sagor av Bröderna Grimm.
Bröderna Grimms Rödluvan vart bra mycket bättre än Perraults. Den "made more sense" så att säga. Bättre flyt och ett ordentligt slut. The Raven var dock inget att ha. (Dessa sagor finns att läsa här.)
 
The Legend of Sleepy Hollow, av Washington Irving.
Jag började läsa denna historia med spänning och hög förväntan. Språket är riktigt vackert, dock svår engelska för den som är ovan (själv behövde jag kolla upp ett par ord). Beskrivande och härlig, dock ganska händelselös i jämförelse med filmatiseringen från 1999 med Johnny Depp och Christina Ricci (som jag avgudar!). Trodde det skulle vara betydligt mer action i denna story, men nej. Men den var fin ändå med sina ynka, välformulerade 43 sidor. (Tydligen finns en TV-serie från i år, kanske skulle ta och se ett avsnitt eller två, se om det är något att ha.)
 
(Johnny Depp & Christina Ricci)
 
 
▲Translation
June books 2013.
My favourite book this month is Kaninhjärta, which I have already told you about (here). I also liked the course literature, it is very exciting and thrilling most of the time.

▲ En smakebit på søndagen: The Legend of Sleepy Hollow

Den här tagen kommer från Flukten fra virkeligheten och innebär att du ger en smakbit av det du just nu läser, på söndagar. Inte svårare än så! Här är min fjärde "smakebit":
 
 
The Legend of Sleepy Hollow av Washington Irving
 
"In the dark shadow of the grove, on the margin of the brook, he beheld something huge, misshapen, black, and towering. It stirred not, but seemed gathered up in the gloom, like some gigantic monster ready to spring upon the traveller."
 
(s. 35)
 
 
▲ Translation
A taste of Sunday's reading.

▲ Läs-a-lot (3)

DAG 3:
Mycket spelande idag också.. det känns lite pinsamt när en radar upp allt så här, hur lite som faktiskt lästs. Ush. Jag kunde ha läst ut en hel bok på all den tid som lagts på Sims idag!
 
 • The Gothic in Children's Literature (kap. 12, till sommarkursen)
 • Flickan med glasfötter (s. 276/318)
 
 

DAG 4: (28/6)
 
 
 

DAG 5:
 
 • Dikter för döende vilsna och döende veka stolta och sköna (läst klart)
 • Carrie (s. 25/245)
 • The Legend of Sleepy Hollow (s. 16/45)
 • (skrivit kladd till mitt paper. Deadline 5/7 23:00, fyller dock år då så vill bli klar tidigare!)
 
 
 
▲ Translation
Read-a-thon: update.

▲ Sommarböcker del 2

Just ja, jag har glömt visa er mina sommarkursböcker. Här kommer dem:
 

Facklitteraturen (väntar dock, fortfarande, på en till från Amazon).


Kalle och Chokladfabriken var den första jag satte tänderna i. Låt den rätte komma in har jag redan läst en gång, för ett par år sedan. En av mina absoluta favoriter. Det ska bli ett rent nöja att läsa om denna pärla!


Vi skulle läsa en saga, De röda skorna, som jag inte hittade någonstans så fick beställa hem denna feta bok. Dock finns sagan på nätet, i orginalversion (här). Bah! (Avskyr denna sagosamlingen, stilen, sagorna, allt! Har en äldre och finare version hemma, men skosagan var inte med i den.)


De två första är mina tjusigaste böcker tror jag! The Graveyard Book har jag läst på svenska, men den var himla bra så ska bli kul att läsa om!
 
Hyllvärmare. Köpte den här på sci-fi-bokhandeln sommaren jag flyttade till GBG, men den blev aldrig läst. Men nu satan ska den läsas! Och det ska bli ett rent nöje (i varje fall hoppas jag på det. Avgudar verkligen filmatiseringen med Brad Pitt och Tom Cruise).
 
Har du läst någon av dessa böcker, i så fall; vad tyckte du?


▲ Translation
Summer books part 2.
All these books are course books that I have to reade this summer. I've read a few already, and some I've read before, but that's ok. I look forward to reading most of these books. Especially Interview with the Vampire.
Have you read any of these books? What did you think about it?

▲ Det eviga dilemmat


(http://www.etsy.com/shop/geektuary)
 
 

▲ Läs-a-lot (2)

DAG 1:
 
 • Struwwelpeter
 • Flickan med glasfötter (s. 205/318, var på s.191 när jag startade)
 • The Goblins will get you! (artikel till sommarkursen)
 • On beyond boo (artikel till sommarkursen, läste klart)
 • Nursery Realms (introkapitlet till sommarkursen)
 • Little red riding-hood
 • Blue Beard
 • The sleeping beauty in the wood (halva)
 • plus tre tidningar på bibliotekscaféet (Biblioteksbladet, Vi Läser och Skriva)

 
DAG 2:
Idag kom mitt efterlängtade sims 2 + pets på posten så, ja. Det sinkade hela läsgrejen för mig idag, tyvärr. Plus att vi hälsade på Es syster och hennes söta lilla bebis! Myspys.

 • The Gothics in Children's Literature (kap. 11, till sommarkursen)
 • Flickan med glasfötter (s. 215/318)
 • The sleeping beauty in the wood (läst klart)
 

(Illustration ur barnboken Struwwelpeter)
 


▲ Translation
Read-a-thon: update.

▲ Top Ten Tuesday: Bästa böckerna hittills 2013

Best books I've read so far in 2013 / De bästa böckerna jag läst hittills 2013
 
 (Min favoritillustration ur Kyrkogårdsboken, illustrerad av Chris Riddell.)
 
 1. Kaninhjärta av Christin Ljugqvist
 2. Var är Alaska? av John Green
 3. Efter mörkrets inbrott av Haruki Murakami
 4. Den förtrogne av Hélène Grémillon
 5. Djurens gård av George Orwell
 6. Kyrkogårdsboken av Neil Gaiman
 7. Den hemliga trädgården av Frances Hodgeson Burnett
 8. Att skriva: en hantverkares memoarer av Stephen King
 9. Skuggan över stenbänken av Maria Gripe
 10. Under det rosa täcket av Nina Björk
 

▲ Läs-a-lot 2013 (1)

Emelie och Anna håller i Läs-a-lot som börjar på söndag (30/6) och innebär att du ska läsa så mycket som möjligt (eller så mycket du vill) på en veckas tid (alltså, fram till den 6/7) och uppdatera lite om hur det går. Jag vill jättegärna vara med, men jag måste skriva ett paper till sommarkursen under nästa vecka, så tänkte att jag kör mitt eget race från och med imorgon (25/6) tills nästa tisdag (1/7) istället! Var med du också vettja!Datum:

Start: 00:00 30/6 (För mig 00:00 25/6)
Slut: 23:59 6/7 (För mig 23:59 1/7)

Mål:
 
Läs en tegelsten/över 300 sidor
Mitt val: Både Lindqvist och Rice (se nedan) är över 300 sidor så de får passa in här.
 
Avsluta en serie
Mitt val: Jag har ingen serie påbörjad. Läste precis klart den om vargarna i Mercy Falls, så istället bestämmer jag mig för att läsa klart Flickan med glasfötter av Ali Shaw som legat och dammat ett bra tag nu, trots att jag kommit halvvägs i den..

Läsa X antal böcker
Mitt val:
The Legend of Sleepy Hollow av Washington Irving.
Little Red Riding Hood av Bröderna Grimm.
Snow-white and Rose-red av Bröderna Grimm.
Hansel and Gretel av Bröderna Grimm.
The Raven av Bröderna Grimm.
Blue Beard av Charles Perrault.
Little Red Riding Hood av Charles Perrault.
The Sleeping Beauty in the Wood av Charles Perrault.
Struwwelpeter av Heinrich Hoffmann.
 
(Amanda Seyfried)
 
Läs en bok du haft länge i bokhyllan
Mitt val: Interview with the Vampire av Anne Rice.

Läs om en mycket bra bok
Mitt val: Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist.


▲ Translation
Read-a-thon.
Anna and Emelie will start a read-a-thon (called Läs-a-lot = read-a-lot) on sunday and I want to join, but I will be busy writina a paper for school next week. So, I decided to start by myself tomorrow instead. I will do the same goals they came up with, just a week earlier.

▲ Ombytta roller

 

▲ Järnspöken

Dom brände Grönan och skolan står där ensam nu
Cykelställen står tomma än, trots att loven är slut
Dom fäller kastanjeträden i allén framför skolgården
Och jag rör mig tyst, hör inte hemma här, jag är vålnaden

Jag vet inte varför, men kanske är det därför jag minns det så väl
Dina stora ögon, dina bruna händer, dina vassa knän

Var det dig jag såg, som en skugga ur mina drömmar
Var det dig jag såg, dig jag svor att aldrig glömma

Dom gräver i parken och frosten i marken, blir ett försvar
Och vid hörnet av kyrkan där järnvägen går, har dom spärrat av

Någon ligger i gräset, med frostiga kläder, så stilla och vit
Och blåljusen blinkar, tänk vad man kan göra med en liten kniv

Och jag vet inte varför men jag återvänder alltid hit
Det var väl något vi gjorde, något vi sa här som förändrade mitt liv

Var det dig jag såg, som en skugga ur mina drömmar
Var det dig jag såg, dig jag svor att aldrig glömma
Var det dig jag såg som ett spöke från döda drömmar
Var det dig jag såg
Har jag äntligen lyckats glömma?

(Järnspöken - Kent)

▲ Om boken: Kaninhjärta

 
Kaninhjärta, en roman av Christin Ljungqvist.


 
Anne och Mary är tvillingsystrar. De bor en bra bit utanför storstan. Mary är uttråkad, Anne gillar lugnet. Mary påstår att Anne har ett kaninhjärta, att hon är feg och rädd för allting. Men Anne tycker tvärtom, det är ju hon som hela tiden får ta hand om Mary när Mary inte kan ta hand om sig själv. Det är Anne som reder ut Marys trassliga trådar, som hämtar vatten till Mary efter att spökena talat genom Marys strupe. Det är Anne som bär på den stora, tunga hemligheten. Hemligheten om Marys död.
 
Det här är en historia i Göteborgsmiljö där en känner igen sig bland gator och bergtoppar, blickandes över diverse områden, pekandes efter sin egen våning. Allt det där har jag gjort, under min första sommar i stan och det gör det hela så mycket mer relaterbart och verkligt (för mig) trots att berättelsen i sig innehåller gotiska drag i form av spöken och medier. Även om du inte bor i, eller någonsin varit i Göteborg blir storyn verklig och det känns verkligen som om Mary, Anne, Hanna och Emilia funnits på riktigt. Att de kanske går runt någonstans där nere på västkusten.

Något jag blev överraskad men otroligt glad över är Annes oproblematiserade homosexualitet och vardagligheten i dess förekommande. Det vill jag se mer av i kommande litteratur.

Under de sista kapitlen satt jag med fingrarna i munnen (på café av alla ställen) tuggandes av ren frenesi, i största behov av att få veta: VAD FAN KOMMER HÄNDA?!? - trots att du redan getts ledtrådar genom hela boken och du faktiskt vet vad som till slut kommer hända. Det är dock så, att saker blir inte riktigt verkliga förrän de verkligen slår in, och hoppet fanns hela tiden i mig att slutet för Anne och Mary skulle bli annorlunda. Men det kändes ändå helt rätt, det kunde inte blivit på något annat vis. Det skulle blivit fel, inte passa in. Och när sista raderna i boken kom kändes det mest perfekt. Jag blev så glad och satt en stund och tänkte på hur det nu skulle bli för Anne, vilken vändning hennes liv skulle ta; skulle hon bli lycklig ändå, tillslut?
 
Att få lära känna Anne har varit ett rent nöje. Tillika Ljungqvists språk. Jag rekomenderar den här boken hjärtligt till alla som vill uppleva en originell, udda historia om att växa upp och hitta sin plats i samvaron.
 
Jag ser oerhört mycket fram emot att läsa Fågelbarn som är Christin Ljungqvists andra bok, och som handlar om Hanna, en av bikaraktärerna i Kaninhjärta.
 
 
▲ Translation
About the book.
Christin Ljungqvist's Kaninhjärta is a swedish book about two twin girls growing up outside the city of Gothenburg. There are ghosts and murders in this story, which is amazingly thrilling. Kaninhjärta is written very beautifully and simple, even though the story is tough and complicated and, at times, very sad. I really loved this book. It's the best book I've read so far this year.

▲ TAG: 5 Frågor om boken du läser nu

(Bland böcker, livet o magin taggade mig häromdagen, här kommer mitt svar.)
 
 
För tillfället läser jag Att skriva: en hantverkares memoarer av Stephen King. En äldre upplaga lånad från Lidköpings stadsbibliotek.
 
 1. Hur många kapitel har du läst i boken?
  Är på kapitel 6 (av 12) kan vi säga, beroende på hur en räknar rubrikerna. Sidan 110 av 256.
 2. Vad var den första meningen i boken?
  "I början av nittiotalet (det kan ha varit 1992, men det är svårt att minnas exakt när saker hände när man har roligt) gick jag med i ett rockband som mestadel bestod av skribenter.
 3. Vad var den sista meningen du läste i boken?
  "Om du tycker att instruktionsböcker och juristkårens lagvrängeri är konungsliga, så är det kanske så."
 4. Hur tycker du boken verkar?
  Väldigt intressant att läsa om hur King uppfattar sitt liv som författare, hur han en gång var, vad som fick honom att komma frammåt och hur det hela löste sig för honom. Han är en duktigt berättare, det märker jag, trots att det här är det enda jag läst av mannen än så länge. King vet hur han bäst underhåller sin läsare, det är svårt att lägga ifrån sig boken.
 5. Vilken händelse är din favorit än så länge?
  Det finns så många fina, roliga och hemska anekdoter som är värda att ta upp här. Citatorden på s. 5 är fantastiska ("Ärlighet varar längst. - Ovidius. En lögn går alltid hem. - Anonymous")!
  En mening jag strukit under (ja, gud vad hemskt, i en lånebok och allt! Psh) lyder: "skriv med dörren stängd, redigera med dörren öppen". Det är också fint när King berättar om hur han träffade sin fru och varför han förälskade sig i henne.
▲ Translation
TAG: 5 questions about the book you are currently reading.

▲ DN:s kulturenkät

via Dark Places.
 
 
Första skivan jag köpte: Emilia - Big big girl.
Senast spelad låt: The Wrote & the Writ av Johnny Flynn.
Första siten jag kollar när jag vaknar: Facebook (tyvärr) och Bloglovin.
Spel jag spelar mest: The Sims, Zelda, Pokémon, Professor Layton.
VOD-tjänst: -
SVT Play-tips: Babel, Kobra, Historieätarna, K-special.
Favoritradioprogram: lyssnar inte på radio numera. Gillar/-de dock P3.
Söndagskulturkonsumtion: Babel (när det var säsong) och bokläsning, gärna på café.
Dyraste kulturvana: Konserter & biobesök.
Film jag sett flest gånger: 10 orsaker att hata dig alternativt Moulin Rouge.
Bok jag läst flest gånger: New Moon av Stephenie Meyer eller Songs of Innocence & Experience av William Blake.
Favorittidskrift: Dazed, i-D, Skriva.
Konstart som är svårast att relatera till: Modernismen, har dock fått större förståelse för den och annat jag personligen inte gillar efter att jag studerade Konst- och bildvetenskap.
Konstverk jag skulle vilja äga:
 
(Miss Van)

Verk som fått mig att gråta: Extremt högt & otroligt nära av Jonathan Safran Foer bland annat.
Favoritsite: Bloglovin, där samlar jag allt jag gillar.

▲ Bokvinst, igen!

 
Lyckades vinna en bok till, nämligen den här från Bokofils blogg. Trevligt värre då jag ännu inte läst något av Joyce Carol Oates men läst mycket gott om henne på diverse bokbloggar och dylikt. Så det ska bli superkul, och hoppas verkligen det hinns med i sommar trots sommarkursen och all dens litteratur.
 
 
 
▲ Translation
I won another book!

▲ TAG: 5 Books to Movies

Fem böcker jag skulle vilja se som film:
 
 
1.
 
 
2.
 
 
3.
 

4.

 
5.

 

Bubblare:
 
 
 
 
▲ Translation
TAG. Five books I'd like to watch as movies.

▲ I min (sommar)bokhylla / Bookshelf tour

#1, juni 2013, LidköpingLucka ett:

hela Sagan om ringen-serien högst upp. Endast Biblo ska läsas till sommarkursen, den har jag lånat hemmifrån. De andra tre fyndades på en second hand sist jag var här i Lidköping. Utmärkt köp om ni frågar mig! 1984 är Es. Flickan med glasfötter tog jag med för att få den utläst. Har kommit lite mer än halvvägs. Det är en bra story, men är tyvärr inte helt förtjust i varken språket eller upplägget. Den lilla saken som knappt syns är en Novellix: Johnny Panic och drömbibeln av Sylvia Plath (som är en stor favorit här, ifall ni inte redan märkt det). Så himla fin design på denna lilla skönhet! Även de andra tre som jag antar ingår i samma serie Novellixer.
 
Lucka två:
Den första boken; Häxorna i Eastwick hittades också på den där secondhanden. (Även Jonathan Strange och Mr. Norrell som inte kom med på bild. Böckerna kostade mig 18kr allt som allt!!!) Har blivit något förtjust i häxor den senaste tiden. Sen ismer... som är en slags konststilsuppslagsbok. Himla fin och bra om du vill lära dig mer om exempelvis fauvismen, modernismen eller realismen etc. Nästa rygg är ett skissblock köpt på Röhsska museum (Göteborg) med japanskt motiv, supertjusig!, dock oanvänd. Nästa bok är en facklitterär titel till sommarkursen: Killing Monsters. Himla intressant! Shutter Island bestälde jag samtidigt som E skulle beställa en LP från CDON sist jag var här. Tyckte så mycket om filmen så blev riktigt sugen på att läsa den. Hoppas hinna med det i sommar. Sen en Filter-tidning. Och sista titeln i denna lucka är Kalle och Chokladfabriken av Roald Dahl som jag nyligen läst. Även denna är till sommarkursen.
 

Lucka tre:
Först ut är Eviga glömskans allé som jag vann när Tonårsboken hade utlottning för ett litet tag sedan. Ser fram emot att läsa denna. Trots att den inte är till sommarkursen passar den ju in i temat och där av känns det inte som slöseri med tid att kanske läsa den ganska snart.. Samma gäller nästa bok; Klappa händer små som verkar superkul och fruktansvärt morbid. Precis min smak! Sedan kommer vampyrklassikern Interview with the Vampire av Anne Rice. Denna skall läsa till kursens näst sista del. Ser så mycket fram emot denna! Har velat läsa den länge nu, köpte den för typ två år sedan på sci-fi-bokhandeln i Göteborg. Fullkomligt älskar filmen så har skyhöga förväntningar på boken, tyvärr. Ska försöka ignorera dem. Kaninhjärta är ej till kursen, men ska läsas i alla fall. Punkt. Sedan den nyaste boken i min samling: Två eller tre saker jag glömde berätta för dig. Vann även denna i en utlottning, denna gång på Bokofils blogg. (Det är nästan så en skäms.) Sen är de två sista Neil Gaiman-böcker! Superfina, engelska upplagor som beställdes hem lite tidigare i våras. The Graveyard book som lästes på svenska tidigare i vår (och som ska läsas till kursen). Sen Coraline som jag inte läst innan, men har sett filmatiseringen av ett antal gånger. Coraline-boken skall inte läsas till kursen, men filmen ska ses.

 
Lucka fyra:
Först, men aboslut inte minst kommer en fet barnbok, en samling med H.C Andersen-sagor. Vi ska läsa De röda skorna till kursen. Visste inte att den fanns att läsa på nätet så beställde den från Adlibris. Men tänker att det kanske kan bli en fin present till någon liten. Känner ju ett par sådana. Sen en, vad det verkar som, skitläskig bok som också ska läsas till sommarkursen. Comes the blind fury. Uh! Därefter Häxorna av Roald Dahl, den ska inte läsas till kursen. Det ska dock både Låt den rätte komma in (en av mina favoritböcker) och Jurtjyrkogården. Nästa, skitsnygga bok heter Monster och handlar om seriemördare. Väldigt intressant. Ska inte läsas till kursen. Köpte den på Akademibokhandeln, det var rea och tänkte att den passar in lite på sommarens tema.
 
Lucka fem:
Nya Spöktimmen är en samling spökhistorier som jag fått från far om jag inte minns fel. Eller möjligtvis köpt på någon second hand. Sista boken är Washington Irvings samlade berättelser. Vi ska läsa The Legend of Sleepy Hollow till kursen och som ni kanske minns köpte jag denna überfina utgåva, med otroligt vackra illustrationer och guldtext, i höstas efter att jag klarat en jobbig tenta. Älskar den! Har inte läst den ännu så det ska bli superspännande!
 
Das war alles.

▲  Translation
(Summer-)Bookshelf tour, my first tour ever. This is what my shelves contain at E's place. I will stay here during the summer break. The reason for all the kids- and horror fiction is the summer course I'm taking this year.

▲ Author quotes illustrations by Evan Robertson

 
 
All pictures from Evan Robertsons Etsy page. Check it out here! Amazing!

▲ TAG: Sommarläsning

Lingonhjärta taggade alla som känner sig utmande, så här sitter jag nu och svarar på dessa frågor.
 
1. Vilka 5 böcker bara MÅSTE hinna läsas i sommar?
 • Jurtjyrkogården - Stephen King
 • Interview with the Vampire - Anne Rice
 • Bilbo - JRR Tolkien
 • Comes the Blind Fury - John Saul
 • The Legend of Sleepy Hollow - Washington Irving
(Alla titlar ovan ingår som obligatorisk skönlitteratur till sommarkursen Barn och skräckfantastik 7,5 hp vid LNU.)
 
John Quidor - The Headless Horseman Pursuing Ichabod Crane - Google Art Project(The Headless Horseman Pursuing Ichabod Crane - John Quidor, 1858)

2. Vilken bok är du egentligen inte så sugen på men känner att det är dags att ta tag i?
Just nu känner jag väl inte så för någon bok, kanske har att göra med att min sommarlitteratur redan är utvald och heller inte utbytbar. Så, det är bara att läsa och se glad ut! Det kanske betyder att jag känner så inför alla böcker egentligen? Ehm.

3. Var är bästa stället att läsa i sommar?
Utomhus, på gräset, med solen vilandes på bara ben och med fågelkvitter i bakgrunden.

4. Handen på hjärtat, var tror du att du faktiskt kommer att läsa någonstans?
I E.s fåtölj. Eller soffan. Eller sängen. Eller vid matbordet (och datorn).

5. Vilken bok tror du kommer bli sommarens bästa?
Åh, sånt här gillar inte jag. Det blir bara fel att överhypa något en ska läsa. Då blir förväntningarna höga och så kanske en blir missnöjd med själva läsningen. Ser dock fram emot att läsa The Fault in our Stars (om det hinns med) av John Green då jag absolut älskade Var är Alaska?, både språkligt och som berättelse.

6. Vilken bok borde ALLA läsa i sommar?
Då vill jag nog säga Den Hemliga Trädgården av Frances Hodgeson Burnett som lästes härom veckan. Underbar, mysig, barnslig, somrig och ja, riktigt riktigt bra och välskriven berättelse om vänskap och livet.
 
7. Strand eller hängmatta?
Helt klart en strand, med varm sand och utblick över glänsande vatten och sol lysande över hela kroppen. Förutom i ögonen då, så en kan läsa. Hängmatta skulle i och för sig också vara sjukt soft. Intill en strand.
 
8. Deckare eller roman?
Romaner eller kusligheter.

9. Favoritgenre?
Vemodiga dramer där livsöden knyts samman, gärna genreationsberättelser eller innehållande internatskolor. Verklighetsförankrad gotik och mystik är också en favorit.
 Early origins of Norwood as a boarding school
(Norwood boarding school)
 

10. Tagga 3 andra!
Alla som har lust!
 
 
▲ Translation
TAG: Summer Reading
Mainly summer course books, so lots of horror and gothic fiction! But I will try to read The Fault in our Stars as well, since I love John Greens writing.
 
(All pictures are borrowed from Wikimedia Commons, click the pic to get to the source.)

▲ Designing books is no laughing matter. OK, it is.

 

▲ Quote


▲ Bokvinst!

Ih, denna finfina boken damp ner i postfacket här hos mig för någon vecka sedan. Det ska bli så kul att läsa! Passar bra till mitt sommartema dessutom, som på grund av sommarkursen jag ska läsa har blivit skräck och mystik. Mums! & tack!
 
Jag vann den hos Tonårsboken (som är en superbra, välfylld och intressant bokblogg) på deras sommarfavorit-tävling!
 
 
▲Translation
I won a book at the Tonårsboken (Teen-books-ish) book blog!

▲ Tävlingstips!

Klicka på bilden för att komma till tävlingen!

▲ Good artists copy but great artists steal

 

▲ Sommarböcker del 1

Det har drällt in ett helt gäng bokpaket i postfacket senaste veckan här hemma hos mig. Jag har gjort tre separata beställningar från Adlibris, men böckerna har skickats i hela fyra omgångar, trevligt! Det känns så lyxigt och kul att få slita upp ett paket, även då jag själv beställt det och vet vad som är i. Nästan som julafton varje gång! I vilket fall så är det alltså kurslitteratur som beställts inför sommarkursen (Barn och skräckfantastik 7,5 hp) samt en ny, superfin Novellix (Sylvia Plath!!!) och två feministböcker. Har dock tänkt hinna läsa även dessa i sommar, kanske.
 
Tyvärr han kursböckerna följa med E. hem igår förmiddags när han åkte hem till sig, innan jag hann med att fota dem, så det blir att skriva lite mer och visa upp dem senare när jag flyttat dit (för sommaren).
 
Dock har jag kvar dessa hemma ännu, som jag hittade på ett reabord utanför Akademibokhandeln här i Borås:
Detta vart verkligen ett spontanköp, men ja. Jag gillar ju att läsa.
 
 
▲ Translation
Summer books part 1.
My textbooks that I ordered, and got this week, is at my bf's house at the moment so I will write about those later when I have finally moved there (well, for the summer at least)! But I got two feminist books at home still that I also got in my order (first pic.). And as usual when I walk by a sales table at a bookstore I come home whit something (second pic.). This time there was five books that just happend to get bought. Well, what can I say? I like reading.

▲ En smakebit på søndagen: Skuggan över stenbänken

Den här tagen kommer från Flukten fra virkeligheten och innebär att du ger en smakbit av det du just nu läser, på söndagar. Inte svårare än så! Här är min tredje "smakebit":
 
 
Skuggan över stenbänken av Maria Gripe
 
 
"Så började kyrkklockorna slå tolvslaget. Våra klockor var ställda efter dem och slog samtidigt. Jag har alltid varit lite rädd för den där stunden. Inte så mycket för tolvslaget i sig, och vad det eventuellt kunde innebära, som för den allvarsmättade stämningen, som gjorde mig generad. Jag tyckte de tog i lite för högtidligt på det där, alla skulle se varann i ögonen, och mamma blev rörd och tårarna glänste. Själv fick jag en klump i halsen av pur nervositet.
Den här gången blev det inte så farligt. Det berodde nog på att Carolin var med. Hon blev gärna lite stram vid sådana här tillfällen. Det hade en hämmande verkan, lyckligtvis. Jag tror att hon kände ungefär som jag.
Pappa öppnade fönstret och lät kyrkklockorna ringa över oss, tills det tystnade och klangen tonade bort. Alla ropade gott nytt år till varandra och skålade.
År 1912 hade börjat."
 
(s. 61-62)
 
 
 
(Bild från google)
 
 
 
▲ Translation
A taste of Sunday's reading.

RSS 2.0