▲ En smakebit på søndagen: När skruven dras åt

Den här tagen kommer från Flukten fra virkeligheten och innebär att du ger en smakbit av det du just nu läser, på söndagar. Inte svårare än så! Här är min femte "smakebit":
 
 
När skruven dras åt av Henry James

"Han letade efter någon annan sa ni - någon annan än er?"
"Han letade efter lille Miles." Jag fylldes av en olycksbådande klarhet. "Det var honom han letade efter."
"Men hur vet ni det?"
"Jag vet, jag vet, jag vet!" Jag blev alltmer uppjagad. "Och ni vet det också, kära ni."
Hon förnekade inte detta, och det räckte mer än väl för mig. Hon fortsatte strax: "Tänk om han skulle få syn på honom."
"Lille Miles? Det är det han vill!"
(s. 56)
 
(BBC tv-film från 2009, himla bra! Dock något annorlunda från boken.)
 
 
▲ Translation
A taste of Sunday's reading.

▲ Brottas

.. med mitt paper.

▲ Top Ten Tuesday: Ord/teman jag ej lockas av

 
Words/Topics That Will Make You NOT pick up a book / Ord/teman som får mig att STÄLLA BORT en bok
 
 
 1. Sci-fi
 2. Paranormal
 3. LCHF
 4. Zombie
 5. Wedding
 6. Fertility problems etc.
 7. Chick-lit (in general)
 8. Cinderella
 9. Dream man/boyfriend whatever
 10. Fashion, shopping etc.

▲ Måndag morgon

Det har varit lite tyst. Det beror på plugg, för det mesta. Sol för det andra.
Har lite ångest just nu över att hinna med de två sista uppgifterna. Tema 2 handlar om barnets roll i skräckfantastik som offer, hjälte och som ond. Till detta tema ska vi skriva ett paper på 5 A4 varav 3 sidor om dessa tre olika roller, sedan ska vi skriva en bokanalys och en filmanalys på de resterande 2 sidorna. Har aldrig gjort detta innan så det känns extremt jobbigt och svårt. Vi har heller inte fått någon egentlig hjälp eller vägledning för hur man gör detta.
Bah! Och det är sjuuukt mycket att läsa! Den facklitterära boken vi har till detta ämne har dessutom varit slut hos alla svenska återförsäljare vilket gjort att vi varit väldigt många som beställde den från amazon för över en månad sedan, MEN den har naturligtvis blivit försenad och kommer ungefär samtidigt som paperet ska vara inne! Alltså? En tjej hade dock fått den och scannade in och delade med sig för en slant (så får en egentligen inte göra, men det här är fan kris) så jag avbeställde och näjer mig med en suddig dataupplaga. Grejen är att vi inte får godkänt om vi inte refererar till den angivna kurslitteraturen. Dock har jag läst en hel del i denna bok nu, men inte kommit över ett enda ord som känns relevant för tentamenfrågorna. Liksom? VARFÖR ska vi ens läsa den? De skriver om böcker vi inte ens har med i vår kurslista. Börjar bli grymt irriterad.
 
Men annars är allt bra.
Bra litteratur i övrigt. Jag badade för första gången i år i förrgår i Härlanda, sov över i gbg i helgen. På trosdag har jag bokat in mig för Känn ingen sorg (!!!) och ja, nu dricker jag kaffe. All's well that ends well.

▲ Top Ten Tuesday: Författartips

Authors Who Deserve More Recognition / Författare som fler borde läsa
 
 
 1. Marisha Pessl
  Jag vet inte hur populär hon egentligen är, och hon skriver (har inte skrivit) så mycket. Men Fördjupade studier i katastroffysik är verkligen helt fantastisk! (Ni som kikar in här regelbundet vet att jag nämner denna i typ varenda bok/favorit/whatever-lista.) Jag ser sååå mycket fram emot hennes nya roman (dock sjukt fula omslag).
 2. Sara Hansson
  Underbar serietecknare! Hon har bland annat gjort Vi håller på med en viktig grej. Den handlar om 90-talet och är fantastisk! Sara har en blogg.
 3. Maria Gripe
  Ja, alltså jag vet att Gripe är en svensk klassiker, typ. Men det känns inte som så många läser henne nu, som att det var mer förr. Och det är väldigt synd för hennes berättelser är så otroligt bra, händelserika, fina, tänkvärda och välskrivna. Läs dessa, även om du fyllt 20. De är värda det. Jag lovar.
 4. Jeffrey Eugenides
  Jag tror de flesta sett filmatiseringen av Eugenides debutroman The Virgin Suicides med Kirsten Dunst och Josh Hartnett, men trots detta inte läst något av denna utmärkta författare. Detaljerat och välformulerat. Middlesex är en av de bästa, mest välförfattade böcker jag läst.
 5. Robert Louis Stevenson
  Ännu en glömd (?) klassikerförfattare. Läs Det sällsamma fallet med Dr. Jekyll och Mr. Hyde;den är underbar, läskig, rolig och säger mycket om människan och dess absurda egenheter. Skattkammarön (Treasure Island) är också bra!
 
Kommer inte på fler.
 

▲ Make Good Art

 

▲ Om boken: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

 
Miss Peregrines hem för besynnerliga barn, en roman av Ransom Riggs.
 

Farfar Abe dör i skogen av vad som verkar vara en människa med tentakler i munnen. Ingen tror Jacob när han berättar vad han sett och naturligt nog släpas han iväg till en psykiatriker. De påstår allesammans att det var vildhundar som jagat upp och dödat Abe. Farfars historier blir allt mer till fantasi, men ändå söker Jacob sig till ön som farfar så länge berättat om, ön han växt upp på. Hans sista ord var slutsnärten. Jacob måste få veta vad som egentligen hänt hans älskade farfar. Gamle Abe var den närmsta han haft. Varken mamma eller pappa la mycket tid åt honom och vänner hade han bara en, en tuff typ han lyckats muta till sig på sin sida. I övrigt fanns ingen. Inte ännu. När han väl kommit fram till ön och Miss Peregrines hem för besynnerliga barn skulle han dock få fullt upp. Ja, han skulle till och med få rädda livet på dem, de besynnerliga.
 
Den här boken är så himla välskriven och bra berättad. Inget känns överflödigt, historien och dess karaktärer känns trovärdiga. Jag får en connection med Jacob, jag bryr mig och jag vill veta vad som hända skall. Den suger mig in, boken, och märker bit för bit av att jag börjar älska den. Efteråt vill jag inte stänga den med dess härliga bilder och dessa fina beskrivningar av de människor som i den lever. Det blir en annan värld jag nöjsamt gömmer mig i, men ack så snabbt den tog slut och försvann! Den vart mig synnerligen lättuggad. Men åh, så bra. Rekommenderas varmt. (Hoppas det kommer en uppföljare!)
 
 
(Emma. Bild från google)

 
▲ Translation
About the book:
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children is the debut novel by American author Ransom Riggs. I loved it!

▲ Just nu

...läser jag Bilbo - en hobbits äventyr, och attans så fin och rolig och spännande den är! Minns mig ha försökt läsa denna vid 14 års ålder men inte lyckats komma längre än till trollens grotta. Jag läste inte värst mycket då. Men nu så äntligen! Kanske lyckas jag ta mig igenom Härskarringen-trilogin också? Efter sommarkursen i sådana fall. I vilket fall har jag läst 103/232 sidor. I dag har jag läst från 48 - 103 (hittills), har planerat komma till sidan 158 innan dagen är slut för att hålla schemat.
 
Denna boken ska alltså läsas till sommarkursen, tema 2, del 1 som handlar om barns roll som hjälte. Än så länge är kursen väldigt givande, intressant och spännande! Tema 2 är i tre delar som slutligen ska tentas av i ett 5 sidor långt paper med deadline 16 augusti. Vi ska se ca. 12 filmer och läsa 8 skönlitterära böcker, 1 facklitterär och ett par artiklar samt föreläsningar. Det blir nog bra.
 
 
▲ Translation
Update: reading The Hobbit, or There and Back Again for my summer course. It's really great, funny and exciting!

▲ Idag är det min dag

Jag är tjugofyra
Bara en liten gnista
Bara ett ord
kan sätta eld på en skog
 
 
 
▲ Translation
It's my birthday.

▲ En mening!

"Men de här iaktagelserna var för raffinerade för en sexåring, särskilt för en som ville tro på historierna."
(s. 51, 5:e meningen, det var en bild på s. 52)
 
 
Regler: plocka upp närmsta bok, bläddra fram till sidan 52 och skriv ned den 5:e meningen. Berätta inte titeln. Kopiera reglerna till ditt inlägg.

▲ Läs-a-lot 2013: Summering

Avklarat från utsatt mål
 • Flickan med glasfötter av Ali Shaw (kvarstående 85s.)
 • The Legend of Sleepy Hollow av Washington Irving (43s.)
 • Little Red Riding Hood av Bröderna Grimm (32s.)
 • Snow-white and Rose-red av Bröderna Grimm (6s.)
 • Hansel and Gretel av Bröderna Grimm (?s.)
 • The Raven av Bröderna Grimm(?s.)
 • Blue Beard av Charles Perrault (12s.)
 • Little Red Riding Hood av Charles Perrault(5s.)
 • The Sleeping Beauty in the Wood av Charles Perrault (20s.)
 • Struwwelpeter av Heinrich Hoffmann( 32s.)
 • Interview with the Vampire av Anne Rice (308 olästa sidor)
 • Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist (414 olästa sidor)


Plus
 • Rapunzel av Bröderna Grimm (3s.)
 • Dikter för döende vilsna och döende veka stolta och sköna av Charles Bukowski
  (149s.)
 • Carrie av Stephen King (213/245s.)
 • (Några artiklar till sommarkursen) (ca. 40s.)
 
Summering

Antal lästa sidor: 640+
Tankar: FYSATAN VAD USELT! Skyller det på sims. All den tid jag slösat bort. Får väl skylla mig själv. Det känns inte rätt, jag gav inte allt. Ush. Jag är dock glad att jag läste alla dessa sagor!

Genomsnitt, antal sidor per dag:91.
Tankar: Pinsamt. När jag läste Twiligtserien blev det väl 300 sidor per dag, typ.
 
Bästa läsningen: Troligtvis bröderna Grimm. Har velat läsa deras sagor länge och funderar på att köpa mig någon fin, inbunden samling.
Sämsta läsningen: Charles Perrault. Nä fy blä ush. Inte min påse chips.
 
 
▲ Translation
Read-a-thon: summary.
Ah, man. This is bad. I only read 640+ pages this week. I wasted a lot of time playing the sims 2, which I regret now. Sort of. Since I don't feel I did my best with this challenge. Uh.

▲ Läs-a-lot 2013 (4)

DAG 6:
 
 • The Legend of Sleepy Hollow (läst klart)
 • Carrie (s. 98/245)
 • Snow-white and Rose-red
 

DAG 7:
 
 • Carrie (s. 213/245, orkade verkligen inte mer, buuhu) 
 • Rapunzel
 • Hansel and Gretel
 
 
 
▲ Translation
Read-a-thon: update.

RSS 2.0