▲ TAG: HAPPY BOOKAHOLIC

Hittade denna lista hos liijobooks (bland annat, nästan alla bokbloggare jag följer verkar ha gjort den!)

1. Vad älskar du med att köpa nya böcker?

Jag älskar känslan en bok ger. Att få bläddra i en bok för första gången, känna på pappret, stryka med fingrarna över texten. Doften. Vetskapen om att jag kan läsa denna historia när jag helst vill utan tankar på återlämning. Eller att jag nu äger en av världens vackraste berättelser (när jag köper sådant som lästs innan, typ klassiker jag vill läsa om). Eller vetskapen om att man kan sjunka in i någon annans historia bara genom att öppna den där boken. Köper dock minst lika mycket (om inte mer) begagnat som ny-nytt.

(Rory Gilmore)

2. Hur ofta köper du nya böcker?
Alldeles för ofta med tanke på min ekonomi (student).

3. Fysisk bokaffär eller bokhandlar online - vad föredrar du?
Både och. Det är skönt att kunna bläddra lite i boken i butik, se hur den ser ut osv. Och att man kan gå och browsa genom hyllorna, se vad som finns och kanske titta lite extra på något man inte skulle hittat på nätet (kan dock även göras på bibblan!). Online blir det mer planerade köp (förutom senaste inköpet kanske då..), kurslitteratur eller sånt jag funderat på länge, eller en bok någon tipsat väldigt gott om. Det brukar bli mycket billigare så också när det är nytt material, men gillar verkligen att strosa runt på Emmaus och Myrornas bokavdelningar!

4. Har du någon favorit bokaffär?
Science fiction-bokhandeln i Göteborg är en fin punkt, annars Emmaus och Myrorna som jag nämnt ovan. Stora Akademibokhandlar är också trevliga, men det blir så fasligt dyrt tyvärr. Blir sällan köp då. Just det, gillar faktiskt Pocket Shop! Även om det är dyrare än att beställa handlar jag där ibland när man rest till Göteborg eller så och väntar på tåg. Sist fick jag ju en "gratisbok" eftersom jag hade tio stämplar, trevligt trevligt!

5. Brukar du förbeställa böcker?
Nä, kan jag inte minnas att jag gjort direkt. Jag har nog klickat "boka" online ett par gånger, men sen har jag ändå inte köpt boken.


(min skiss på min bokhög)

6. Har du en månadsbudget för bokinköp, som du inte får överskrida?
Jag räknade 1300kr i budgeten för kurslitteratur, för att vara på ABSOLUT säkraste sidan. Det är mindre ibland och typ så mycket ibland, men nu försöker jag låna böcker, kopiera lite, anteckna osv. För vanliga böcker har jag nog inte det, men borde vara 0kr egentligen. CSN är ju faktiskt lån, det är inget jag kommer glömma av i första taget. Men man måste ju leva också, annars klarar man inte av pressen från skolan i vilket fall.

7. Bokköpstopp - är det något för dig?
Har det nu. Har varit på Stadsbiblioteket och fixat lånekort, samt har vi ju ett universitetsbibliotek med en del nöjesläsning etc. också så det borde inte vara några problem. Måste tänka på framtiden, ha råd med lägenheten i sommar utifall att jobbsökandet skulle skita sig. Sist gång jag provade, med ett konkret utsatt mål (kill hyllvärmare), gick det dock inte så bra. Nu känner jag mer att jag helt enkelt inte har råd.
 
8. Hur stor är din bokönskelista?
Himla stor, men känner mig nöjd med det jag har hemma ändå. Borde skatta mig lyckligt lottad och vara nöjd. Men det finns ju alltid några som man önskar sig utöver de där som redan står i hyllan och väntar.
 
9. Vilka tre böcker (från din önskelista eller förbeställningslista) vill du äga NU?
John Green box set på AdLibris, den innehåller 4 av hans böcker, varav The Fault in Our Stars står högst på min önskelista. Blir dock till att låna på bibblan vid ett senare tillfälle. Läser inget av nöje för tillfället.
Plus Tree of Codes av Jonathan Safran Foer och 1Q84 av Haruki Murakami (om man räknar boxen som ett enskilt val).

(orginalbilden är lånad härifrån)
 
10. Vem taggar du vidare?
Tycker alla som vill kan tagga sig själva!

▲ Skriver du noveller?

I så fall kan du vara med i den här tävlingen! Hittade den via en annan bokblogg och tänkte att det är bra med spridning, så att alla som vill får chansen. Tyvärr har jag nog inget av värde att skicka in själv, men du kanske har det? I så fall, klicka in på deras hemsida.


▲ Information overload


Ibland går saker och ting över styr. Exempelvis när man klickar hem böcker från nätet på diverse realisationer. Men nu får det vara nog, det blir endast bibliotekslån hädanefter!
 
 
▲ Translation
Information overload.
From now on; library books only.

▲ Upptagen

..med skolarbete. Ny kurs samt omtenta i Bibliotekshistoria nästa vecka. Alltså ingen tid för bloggen.


▲ Translation
Busy. With school work.

▲ Upplysning

Denna föreläsning är från 2010 och handlar bland annat om hur människan behandlar djur, hur (den ofantliga och ännu växande) djurindustrin påverkar vår planet och alla de som lever på den, samt allt annat som rör veganism. Plus diskriminering i allmänhet (sexism, rasism etc.).

Det är mer än en vilja att stoppa djurplågeri, det handlar om att sluta förbruka jordens alla resurser och uttnyttja de varelser som lever på den, endast för att förse människan med behov och bekvämligheter människan själv har skapat för att själv leva ett gott liv.

Vi kan leva ett gott liv - ett godare liv, utan att för den skull göra det på något eller någon annans bekostnad.

 
Det finns ytterligare ett klipp med debatten som följer, dock ej textat.

Andra viktiga dokumentärer inom detta ämne är Earthlings, FoodInc. och The Cove. Börja med Earthlings, den är mest övergripande. Måste varna för kraftfulla, påträngande och oförglömliga scener, dock inte avråda dig från att fortsätta kolla. Speciellt inte ifall du är en av dem som inte bryr sig, inte vill veta, äter kött, dricker mjölk, vet men inte tror att det är så farligt, vet men tror det bara är enskilda händelser där man "plockar russinen ur kakan".

Bara för att du väljer att "inte bry dig", betyder inte det att ditt val (att inte bry sig) inte påverkar någon annan. Snarare; det påverkar alla i din närhet oavsett du bryr dig eller inte.

Ignorance is not bliss.


▲Translation
Enlightenment.

Today, E and I watched this lecture about veganism. It's the second time I watch this lecture but it's just as moving as the first time.

Today, I am asking you to watch it as well. I also recommend watching Earthlings, FoodInc. oand The Cove
. This is an important subject, an important issue that more people ought to start caring more about.

▲ Goodreads ChallengeLigger just nu före enligt goodreads i min 2013 läsutmaning. Men det kommer troligtvis gå upp-och-ner från månad till månad, precis som förra året. Nu blir det dessutom väldigt mycket kurslitteratursläsning framöver och de böckerna hade jag inte tänkt räkna till i de 60. Hur går det för er? Har ni goodreads så adda mig gärna!


▲ Translation
I am already 8% ahead on my goodreads challenge. But I guess it'll go up-and-down during the year. How about you, you got goodreads?

▲ Måndagsenkäten

Just nu

… nöjesläser jag:
Efter mörkrets inbrott. Murakamis senaste svensköversatta verk som nu finns i pocketformat. Hittills är den spännande och, likt Norwegian Wood, otroligt detaljrik och beskrivande. Precis som det sägs på baksidan är det "ett filmiskt och suggestivt drama" och det var nästintill att jag stannade uppe hela natten för att läsa ut boken med en gång, men det är klassifikationsteoritenta nu på måndagseftermiddagen så vila och sömn blev prio ett denna gång.
 
… nyttoläser jag: Kurslitteratur, såklart. Dels Classification made simple inför tentan och föreläsningsanteckningar om informationssökning till hemuppgiften som skall skickas in via webben den 18:e. Dessutom är omtentan på Bibliotekshistoria den 1:e februari, så måste läsa och repetera en hel del i The Story of Libraries (2nd ed.) PLUS, den 21:e börjar vårterminen och nästa kurs (Bibliotek & användare 1) varav jag försökte mig på, och lyckades, reservera den litteratur som stod uppskriven för att slippa köpa för en gångs skull och kanske spara in en slant (ca. 1000kr!). Nu har jag två av böckerna hemma, en står i bibblan och väntar på uthämtning och en fjärde står fortfarande på kö. Grejen är dock den att när böckerna är reserverade så här mycket och man inte har en chans att låna om, så har man endast två veckor på sig med titlarna och ja, de två jag har hemma nu ska lämnas in den 21:e! Samma dag som kursen börjar! Så det blir till att läsa de sidor som ska läsas (och försöka anteckna ner/kopiera det viktigaste) parallelt nu under veckan och till helgen. Så, det är en hel del nyttoläsning som pågår/väntar just nu, som ni kanske förstår. La vita è bella!

… är jag exalterad över:
att det går åt rätt håll; att dagarna äntligen börjar bli ljusare.

… är jag stolt över:
att jag fick VG på DDC-tentan. Var faktiskt *hostskrythost* endast en halv poäng från full pott. De ni! Och att det, trots allt, blev godkänt på biblioteksstrukturen, vilket jag tvivlade mycket på!

… är nervös för:
"det mesta, men jag försöker att skapa mig lugn där tillfälle ges och njuta av nuet och livet. Jobb, boende och framtiden kommer lösa sig så småningom och jag tror det löser sig lättare (och med bättre resultat) om man unnar sig att leva i stunden istället för att hela tiden stressa och tänka på "om" i framtiden."

… längtar jag efter:
Pussar, biofilm, brieost (utan animaliskt löpe!) och varmt kaffe.

… planerar jag:
att komma i bättre form. Var sjuk över julllovet och åt ofantliga mängder ost så känner mig otroligt hängig, trött och tung för tillfället. Vill bli pigg igen, som då när jag klev upp tidigt om mornarna och promenerade en timma innan frukost. Har aldrig mått så bra! Samt klara de närmsta (stressiga) veckorna i skolan. Sälja av en del grejer på Tradera och försöka spara pengar inför sommarlovet. Söka sommarjobb. Fixa bibliotekskort på Borås stadsbibliotek och börja simma någon gång i veckan.

▲ Kort update

Mitt inlägg om nyårs(läs)löften 2013 finns numera som en egen kategori i spalten till höger under #00 Läslöfte 2013. Listan/inlägget kommer uppdateras under året, så är ni nyfikna är det bara att klicka sig in på den nya rubriken och se hur löftet fortlöper under året.

▲ I mumindalen


Morgonkvistgröten i allra finaste julklappen.

Loggade in för att läsa och eventuellt svara på mejl. Där ser jag rubriken 3 pocket för 99:-, kunde jag låta bli? Nej. Tänkte att; jag ska bara kolla vad som finns, det brukar ändå bara vara tråkiga titlar man aldrig hört något om, inget man faktiskt tänkt köpa innan eller ens funderat på att läsa. Men jo då, det fanns det visst. Och klart som tusan att den beställning jag redan klickat i späddes ut med ytterligare tre titlar.. Tror jag har ett shoppingproblem.

I skolan har vi haft informationssökningslektioner i veckan. Jag gjorde dock databasövningarna hemma idag för det vart alldeles för svårt att koncentrera sig i datasalen i onsdags, så gick till skolan efter lunch i stället och mötte upp klasskamrater på bibblan för att studera lite inför klassifikationsteori-salstentan (som vi har på måndag) i stället. Vi har precis fått informationssöknings-hemtentan via pingpong som ska vara inskickad 12:00 nästa fredag (den 18:e). Den känns lite lurig, men det är nog bäst att fokusera på salstentan just nu. Alltså blir det att läsa Eric J. Hunters Classification made simple hela helgen, igen (plus anteckningar från föreläsningarna innan jul).Var i Göteborg ons-tors. Min fina vän Amanda ska flytta upp till Ume(å) och studera psykologprogrammet i fem år(!!!) så hon hade lite avskedsfest. Vi drack bubbel och dansade på avenyn (en första gång för mig) tills vi bokstavligen föll i golvet. Eftersom A ska hyra in sig i ett rum och inte kan ta med sig så mycket packning fick jag ett par tröjor hon ändå tänkt ge bort samt låna ett par pocketböcker, bl.a. Mysterious Skin av Scott Heim (har sett filmen och är sjukt sugen på att läsa!) samt Tisdagarna med Morrie av Mitch Albom som man tydligen bara bör ha läst (har du?). Och innan jag satte mig tillrätta på tåget gick jag in på centralstationens Pocket Shop och plockade på mig Murakamis Efter mörkrets inbrott. Jag hade 10 stämplar på mitt kort, jippie!
▲Translation
In the moominvalley.

Ordered three more books today and I haven't even received my last order yet. I think I have a shopping problem. Plus, yesterday I got a free book at Pocket Shop, After Dark by Haruki Murakami. I had 10 stamps on my shop-card, yey!

I am currently studying for two upcoming tests. One on Classification theory and one about Information searching / Information retrieval. Not very much fun.

▲ Mellandagsrea

Beställde hem ett par böcker från AdLibris nu när de har mellandagsrea och jag fick en slant i julklapp. Mycket feminism-ish och Rory's booklist-titlar. Can't wait! Har dessutom lyckats låna ett par av de böckerna vi ska ha nästa kurs så kanske möjligtvis slipper beställa kursböcker för denna omgången! Sparar i så fall ca. 1000 kr!!!

Hämtade ut tentor idag varav en blev underkänd. Känns tråkigt, men förstod det nästan när jag satt där inne i den tråkiga tentasalen och skrev den. Är faktiskt förvånad att biblioteksstrukturen blev godkänd för den kändes hela tiden skitkass. Fick i och för sig på pricken godkänt (7p), puh! Juridiken kändes dock bra hela tiden och den klarade jag också, men historiadelen blir det omtenta på den 1:e februari. Bara att kämpa på, I guess! Är ändå nöjd med 2/3 G, då jag var nästan absolut säker på att det skulle bli 1/3 godkända.

Nu har vi sista kursen på första terminen. Vårterminen börjar den 21:e och tills dess har vi en salstentamen i Klassifikationsteori och en inlämningsuppgift berörande informationssökning. Det tar aldrig slut.


▲ Translation
Ordered some interesting books for my christmas money.
Also, got my test results back today. Passed 2/3. Re-test in Library history on feb. the 1st.

▲ Road trip

I fredags bilade E & jag upp till Dalsland för att hälsa på min familj och fira lite jul/nyår i efterhand. Det var trevligt att komma "hem" igen och hälsa på, det var ett tag sedan sist. Det blir ofta så tyvärr, när man bor en bit ifrån och det inte går bra resor allt för ofta. Men nu åkte vi dit och fick oss lite hemlagad svamprisotto, julklappar, mys med gammelkatten och goda (stora!) muffins som syrran bakade till kaffet.

Bokiga julklappar:
Tung och tjock och stor och fin, med tjusiga illustrationer i svartvitt.
The Illustrated Gormenghast Triology av Mervyn Peake.Ännu en tjock, tung och fin bok! Denna om Tove Jansson som jag älskar så mycket. Fylld av spännande historier om Jansson och hur det hela begav sig. Mycket illustrationer i svartvitt, men även färgtryck in emellan.
Tove Jansson - Ord, bild, liv av Boel Westin.Fick även dessa två, lite mindre böckerna. Båda ska bli kul att läsa, den ena facklitterär om feminism och den andra skönlitterär varav filmatiseringen jag älskar och författaren jag gärna vill undersöka.
Feminism av Lena Gemzöe & Never let me go av Kazuo Ishiguro.

Efter maten for vi vidare till Mikaela och barnen på kaffe. Brukar alltid ta mig tid att kika förbi när man ändå är uppe i skogarna. Hade dessutom med lite klappar till barnen, varav hälften (2st.) var böcker, såklart. Vid 17-tiden for vi dock vår kos och stannade till i Trollhättan hos min far på ännu en kopp kaffe innan vi åkte hem till Lidköping igen. Farsan har bytt lägenhet så det var kul att åka och kolla hur han bodde nu, efter att ha bott på samma gata så länge jag kan minnas. Han hade förresten en till billybokhylla till mig stående i hallen, men han får komma med den till Borås senare. Det skulle varit lite väl jobbigt att släpa med den på tåget i går morse..

Nu är jag i varje fall hemma i Borås igen och i morgon bitti börjar skolan. Dessutom ska jag imorgon hämta ut tentor från innan jul. Oj oj, hur ska det gå? Hoppas på godkänt!
 
 
Ps. Innan jul var det hazardspel hos Frida med fredagsmysgänget (gamla stenebygänget). Det var superkul och jag behöll lugnet vilket var smått förvånande. Och ett par riktigt fina vinster fick jag plocka med hem (bild)! Men bäst var ju såklart att träffas och ha en helkväll med brudarna, det blir ju tyvärr inte allt för ofta längre. Speciellt inte efter att jag flyttade från Göteborg, eftersom tre av dem bor där. Men lyckligtvis bor ju Frida här i Borås med mig åtminstone ett år till!
Prova nästa år vettja! Förresten är det Frida som gjort ringen, tips tips.
 
 
▲ Translation
Friday morning E & I went to Dalsland to visit my family for some late christmas celebrating. It was nice and fun! We also visited an old friend of mine; Mikaela and her two children. I had some gifts for them - books of course. And on our way home we stoped by my father for a cup of coffee. He got me another bookcase, yay.

▲ Önskeböcker

Just nu ser min önskelista ut så här (visst är de vackra?) :
 

1.

2.


3.


4.


5.


6.


7.


8.


Har du läst någon av dessa titlar, i så fall - vad tyckte du? Mest sugen är jag på When God was a rabbit. Den verkar vara omtyckt dessutom, och himla fin. Funderar på ifall jag ska beställa den i samma veva som de nya kursböckerna. De andra får nog lånas på biblioteket. Vi får se!

(Bilderna är lånade från goodreads/adlibris)

▲ Translation
Book wish-list.
Aren't they beautiful?
 

▲ Nyårslöfte

* * *

Inför läsåret 2013 tänkte jag skriva upp ett par mål som jag vill uppnå (detta inlägg kan komma att uppdateras). Tidigare har målet bara varit att läsa och läsa mycket, samt dela med mig av alla böckerna som lästs varje månad här i bloggen. Det har ju fungerat bra, jag har läst - sjuka mängder stundom. Men nu tänkte jag alltså formulera ett par punkter som ska uppnås under 2013, ni vet, för självutvecklingens skull. De lyder:


 • Läsa 60 böcker (utöver kurslitteratur & hantverksböcker) [118/60] (kom i mål den 1:e augusti)
  (kurslitteratur: ca. 28 / hantverksböcker: ca. 22)
 • noveller: 19 (av de 118)
 • grafiska noveller: 15 (av de 118)
 • övrig facklitteratur: 12 (av de 118)

  varav minst:
 • 5 10 klassiker [18/10]
 • 10 5 titlar från Rory's booklist [4/5]
 • 10 politiskt inriktade böcker [21/10]
 • 5 poesiböcker [5/5]
 
 • John Green x2
 • Harper Lee
 • Roald Dahl
 • Jane Austen
 • Neil Gaiman
 • Vladimir Nabokov
 • Kazuo Ishiguro
 • Anne Rice
 • Stephen King x2
 • Germaine Greer
 • David Levithan
 • J.R.R. Tolkien


 • The Secon Sex (Simone de Beauvoir)
 • The Unabridged Journals of Sylvia Plath (läsa klart)
 • Lolita (Vladimir Nabokov) & Darling River (Sara Stridsberg)
 • 1984 (George Orwell)
 • Kafka på stranden (Haruki Murakami)
 • För evigt, sista delen om vargarna i Mercy Falls (Maggie Stiefvater)
 • Stolthet och fördom (Jane Austen)
 • The Fault in our Stars (John Green)
 • Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking (Susan Cain)

 • The Bell Jar (Sylvia Plath)
 • Djurens gård (George Orwell) (lästes på engelska i högstadiet)
 • Jellicoe Road, på svenska (Melina Marchetta)
 • The Perks of Being a Wallflower (Stephen Chbosky), (på engelska denna gång)

Ps. Borde jag ge recenserandet ett försök mån tro? Vet inte om det är min grej, men om det finns intresse kanske det kan dyka upp en och annan när tiden räcker till.


▲ Translation
My New years book resolution.
First, a list of goals, second a list of authors I'd like to read this coming year. Third, specific books I will read during this year and fourth, books to be read again. I might will update this later.Last updated: 2014-01-01

RSS 2.0