▲ Böcker jag läst i Februari 2013

 
Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag, ungdomsroman av Sara Ohlsson.
Det här var en händelserik om dock tidsmässigt kort roman som var både lättläst och lättsmält, men inte för den skull dålig, absolut inte! Jag gillade denna historien om förlorad kärlek, lust och vänskap.
 
Under det rosa täcket: om kvinnlighetens vara och feministiska strategier, av Nina Björk.
Jag gillade verkligen att läsa den här boken, den gav intressanta inlägg och synpunkter på olika typer av feminism - vad de innebär/gör. Författaren visar tydliga skillnader inom de olika typerna, samt vikten av feminismen; varför vi har den och vad den egentligen är (eller kanske bör fokusera på). Jag gillar diskussionen om Kvinnan VS. kvinnor, hur Björk påvisar att en diskussion om män och kvinnor oftast uttrycks i "man" som plural/grupp/människa och "kvinna" som Kvinnan, i singular, som en essens eller ett naturväsen. Verkligen bra och givande bok! Tips tips
 
 
 
Läsarnas marknad, marknadens läsare: en forskningsantologi utarbetad för Litteraturutredningen, red. Ulla Carlsson och Jenny Johannisson.
 
 
 
 
▲ Translation
Books I read this February.

▲ Paus

Är väldigt stressad och mår inte så bra för tillfället så det kan tyvärr komma att bli väldigt tyst här ett tag.
 
 
▲ Translation
I need a break right now.

▲ Post-tenta

I morse hade vi alltså tentamenskrivning i vår nuvarande kurs Bibliotek och användare 1 via webben mellan klockan 9-13:15. Den bestod av tre frågor varav maxpoäng var 15 poäng, G var minst 6p och VG 11p. Det här var absolut den svåraste tentamenskrivningen vi haft hittills och jag är inte den enda som tycker det. Vad jag vet är många i klassen förvirrade och panikslagna över denna tenta. Dels var alla tre frågor till en början svårförstådda och stora vilket gjorde att tiden på 4 timmar kändes minst sagt knapp. Dessutom var man tvungen att svara på alla frågor och få minst 1p för att över huvudtaget ha möjlighet att bli godkänd. Därefter hade vi den längsta kurslitteraturlistan hittills, som vi dock fick använda oss av under skrivningen, men att hålla kolla på all denna litteratur under denna tid var otroligt svårt ändå. Att då få ut bra formuleringar och argumentera samt reflektera var besvärligt. De flesta verkar ha haft panik både under skrivningen och även nu i efterhand, detsamma gäller mig. Min kropp känns som den är i bakis-mode, som om jag drack 4 flaskor starksprit igår (vilket jag inte gjorde) och min hjärna känns mos, som om jag gått in i väggen. Efter tentan däckade jag och sov till 17, vilket kanske inte är helt orimligt. Jag hoppas det bara är nerver och för mycket kaffe som sabbat magen och min hjärna för på onsdag har vi ju dessutom slutseminarium... Ja, så kan det vara på högskolan.
 
 
 
▲ Translation
Post-test
This morning we had a test on our course. I feel sick.

▲ Top Ten Tuesday: Favorite Romances


Favorit Romances / Favorit-romanser

Norwegian Wood

1. Heathcliff & Cathy (Wuthering Heights)
2. Renée Michel & Kakuro Ozu (Igelkottens elegans)
3. Taylor & Jonah Griggs (Jellicoe Road)
4. Ron & Hermione (Harry Potter-böckerna)
5. Romeo & Julia (Romeo och Julia)
6. Sophie & Howl (Howl's moving castle)
7. Oskar & Eli (Låt den rätte komma in)
8. Nick & Norah (Nick and Norah's infinite playlist)
9. Sam & Charlie (The perks of being a wallflower)
10. Toru & Naoko (Norwegian wood)
 

Nick and Norah's infinite playlist

Det här var lite svårt, märkte att jag inte läser så mycket romantik som jag av någon anledning trott. Tag:en kommer från bloggen The Broke and the Bookish, som vanligt. Gör den du också vettja!
▲ Din iPad..


▲ Les Misérables

I början av förra veckan gick Anna (en klasskompis) och jag på bio i Borås och såg den nya filmatiseringen av Les Misérables, trots att vi båda hade omtenta att plugga inför. (Men omtentan gick bra ändå, tror jag. Det kändes så i alla fall!)


Marius & Cosette - Eddie Redmayne & Amanda Seyfried

Min favoritkaraktär är helt klart Éponine (Samantha Barks) och scenen när hon vandrar i regnet om kvällen och sjunger On my own är helt fantastiskt vacker, och jag ville dö. Så hjärtskärande var det. Det var ett par andra scener som var minst lika starka såklart, bland annat scenen med Fantine (Anne Hathaway) när hon sjunger I dreamed a dream.

Éponine - Samantha Barks (började nästintill storböla när denna scenen kom, rös över hela kroppen.)

Sacha Baron Cohen och Helena Bonham Carters roller var fulkomligt vidriga, men de gjorde dem bra! Blev förvånad när jag förstod att det var "Borat" som spelade Thénardier, han är ju typ snygg? Nä. Det var även himla udda att se/höra Russle Crow och Hugh Jackman sjunga, men man vande sig. Till och från kunde jag dock inte låta bli att känna mig lite obekväm och tycka att det var lite pinsamt (kunde inte sluta tänka på Wolverine), men jag var ju inte heller medveten om att det var en musikal när jag gick till bion. Men så här i efterhand tycker jag att den var himla bra och vacker och det gör inte något alls att de sjöng hela filmen. Måste även påpeka att Eddie Redmayne och Amanda Seyfried som spelar de två älskande tu sjunger helt makalöst vackert! Åh herre.


Cosette & Jean Valjean - Isabelle Allen & Hugh Jackman


Éponine & Marius

Thénardier & Madame Thénardier - Sacha Baron Cohen & Helena Bonham Carter

Jag har inte läst boken, men blir sugen nu när jag sett filmen. Har du läst boken och sett filmen? Vad tyckte du? Skulle hemskt gärna se den som riktigt musikal på teater också, skulle vara helt fantastiskt! Känner att jag får mersmak för musikaler.

Soundtrack: Les Misérables (spotify)


▲ Translation
Les Misérables
Last week, a friend and I went to see Les Misérables at the movies. I haven't read the book and I hadn't watched the trailer so I had no idea what it was about, only that it's one of the classics. I really loved the movie/musical. My favourite character is Éponine and the scene where she sings On my own. I almost cried my heart out!

▲ Läses just nu:Nöjesläsning: Under det rosa täcket av Nina Björk.

Något av en feministklassiker har jag läst. Boken kom ut redan 1996, men har tryckts på nytt 2012. Jag beställde den i mellandagsrean tillsammans med en hel del annan feminist-ish litteratur och ett par klassiker jag varit sugen på att läsa ett tag (samt tre helt nya titlar från Gilla förlag). Har kommit ca. 70 sidor fram av drygt 250 och tycker den är väldigt intressant än så länge. Hon pratar mycket om "livmoderfeminism" (eller särartsfeminism) och varför det inte riktigt fungerar. Jag vill helt klart läsa klart boken, men har ju som alltid mängder av kurslitteratur som behöver läsas och som, tyvärr, slukar mycket av min tid. Vi har tenta på fredag (15/2) !!! (Tråkigt nog har jag känt mig sjukt ansträngd i ögonen de senaste två veckorna, samt haft svårt att fokusera blicken, MEN det har blivit bättre nu och det verkar som det håller på att passera, tack gode hen!)

Kurslitteratur: Reading Matters, av Catherine S. Ross et al.

Väldigt intressant bok som tar upp forskning etc. om läsare och läsning. Den går igenom barndom, ungdom och vuxen ålder, tar upp resultat från forskning inom de olika delarna samt konkreta punkter som bibliotek, föräldrar och skola kan göra för att öka läsförståelse och läslust. Har kommit halvvägs i boken och har det långa kapitlet om vuxnas läsning kvar! Förhoppningsvis är den delen lika intressant som de första.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
▲ Translation
What I am reading right now.
High focus on course litterature, got a test next friday.

▲ Top Ten Tuesday: bokliga minnen

 

(Började på detta inlägg i tisdags, men har haft lite för mycket att göra med skolan så hann tyvärr ej klart förrän nu. Men bättre sent än aldrig!)

"Top Ten Best Bookish Memories (waiting in line for a new release, meeting an author, or some sort of great experience with a particular book that was unlike others)."
1. Mitt absolut bästa "bokminne" är från den 7 april 2011 när Sunna och jag åkte till Mellerud på författarkväll. Det var nämligen Mia Ajvide och John Ajvide Lindqvist som höll låda! Åh, det var helt fantastiskt! Efter en helvetesvinter av sjukdom och elände vart det himmla fint att få träffa den vars böcker jag sysselsatt mig med att läsa under vintern/våren. John A. Lindqvis läste lite högt ur nya boken Låt de gamla drömmarna dö samt berättade lite kortfattat om sina andra böcker. I slutet hade de frågestund och jag frågade lite om Tindalos, vart det kom ifrån osv. eftersom jag hade den novellen som inspiration till mitt Beckmansarbete (arbetsprov). Han blev glad och lite förvånad tror jag, att det kom en fråga om en av de mindre novellerna. Det var kul! Efteråt fick man dessutom köpa böcker och få dem signerade, så då fick man chans att prata lite på tu man hand. Himla himla kul! Berättade att Människohamn var bland det bästa jag läst, och så klart är jag ett The Smiths-fan (vilket han frågade om).

 

2. Måste väl ta med Twiligt-serien här. Efter att ha tagit en hel vecka på mig att läsa klart första boken var jag fast och läste 2:an och 3:an på två dagar var, sen 4:e boken på 4-5 dagar och så snabbt har jag aldrig någonsin läst innan dess, inte så "tjocka" böcker heller, dessutom var de ju på engelska. Oj oj, jag var verkligen fast och har läst dem kanske fyra gånger till, vardera, efter den sommaren (2009?). Så tack Twilight för att du återuppväckte mitt läsande. (Innan dess hade jag nog inte direkt läst sedan högstadiet när jag läste massa kärleksromaner.)

3. Tack Gull Åkerblom, serien om Moa och Samuel lästes flitigt på låg/mellanstadiet! Detsamma gäller Klassresan och Malin + Rasmus = Sant av Moni Nilsson, ÄLSKADE dem! Och Katarina von Bredows romaner såklart.

4. Våren 2011 läste jag Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran Foer och kände att jag nästintill blivit frälst. Låg uppe till sent in på småtimmarna trots att ögonen höll på att slå igen, för jag kunde verkligen inte sluta läsa. En av de starkaste läsupplevelserna i mitt liv. LÄS DEN!


 

5. Harry Potter har sedan filmerna kom varit en sådan där fin jultradition för mig, att gå på bio och kika på nya filmen. Tyvärr läste jag inte böckerna när jag var yngre, de var så tjocka och tunga! Försökte ett flertal gånger, men hann aldrig läsa ut boken förrän filmen kom, så då sket jag i slutet, såg filmen och hoppade på nästa bok tills jag tillslut gav upp (efter femte filmen). Men förra året läste jag de fyra första och började på femte boken, men har åter igen kommit av mig. SKA dock läsa alla böcker, förhoppningsvis hinns resterande delar med innan året tar slut.


6. När antagningsbeskedet från Bibliotekshögskolan kom och det stod att jag kommit in! Så glad man var den dagen. Och nu också såklart, efter att ha provat på ett halvår och på riktigt förstått att det är det här jag ska göra, att jag trivs så bra med det här och verkligen vill detta. Underbart!

7. När Wuthering Heights kom som ny filmatisering 2011 med bland annat Kaya Scodelario (SKINS UK) i huvudrollen. Och åh vad jag gillar den, så vacker, så magisk. Allt det jag tänkt, vyerna, känslan. Och jag vet att det är många som inte tycker om den, som inte förstår den, inte tycker den stämmer överrens med bokens innehåll. Till er vill jag säga att ni har fel! Haha, skämt o sido. Personligen tycker jag att den representerar boken väl, de känslorna som finns innuti berättelsen och den känsla man får av att läsa om Cathy och Heathcliff. Fantastiskt rå och vacker.


8. Den här bloggen; när jag kikar tillbaka och inser hur satans mycket jag faktiskt läst de senaste åren.

9. Insikten av att det fanns bokbloggar och fantastiska bokbloggare, himla fint att sysselsätta sig med. Läsa inspirerande inlägg och recensioner etc.

10. Boktipset och Goodreads såklart.

 

▲ Translation
Top Ten Tuesday: bookish memories.


▲ Böcker jag läst i Januari 2013Femtio nyanser av honom, en S&M-roman av E.L. James.
Det är knappt att jag känner mig ha tid att skriva något här. Så überdålig var den, enligt mig. Absolut inget litterärt mästerverk, och knappt kittlande heller för den delen. Är du av annan åsikt, förklara gärna för mig!
 
Vem gråter vid din grav?, av Robin Sharma.
En så kallad självhjälpsbok om att ta kontrollen över sitt eget liv. Lite tips och vägledning till hur man kan göra för att njuta mer av tiden/livet osv. Tyckte faktiskt den var ganska bra, gav jordnära tips (för det mesta) och konkreta förslag som i alla fall kan vara värda att fundera över, om inte prova. Som att gå upp några timmar tidigare istället för att slöa lite extra i sängen, som inte ger något i alla fall. Då får man massa tid över till sig själv innan dagen börjat och så hinner man gör allt (eller åtminstone ett par saker) av det där man vill göra, men aldrig har tid till.
 
Djurens Gård, en klassiker av George Orwell.
Många förknippar, tråkigt nog, klassiker med svårlästa tegelstenar, eller litteratur man blev påtvingad i skolan och där av hyser någon slags förakt (eller åtminstone rädsla) mot klassikergenren. Detta tycker jag är synd, en titel benämns inte "klassiker" utan anledning. Utan därför att den har något tidlöst, ofta något stort, övergripande ämne eller känslor som håller än in i vår tid, därför kallas det klassiker. Därför att de anses ha något av vikt även för dagens läsare, flera år efter att den skrevs. Djurens gård är ett bra exempel på en klassiker som inte är tung, inte är svårläst, som behandlar ett ämne som fortfarande är av vikt, som innefattar känslor fortfarande relaterbara i vår tid (ett annat exempel på detta är Möss och Människor av Steinbeck). Vem/vilka som bestämmer vad som är/ska kallas för "klassiker" är en helt annan fråga, en fråga om kanonbyggande. I väst har vi en, i öst har man en annan. (Och det finns absolut klassiker som är tunga och svåra, det jag vill säga är - dra inte alla över en kam.)
Boken är bra förresten, läs den!

Ps. En kul grej jag stötte på precis är detta, som är ett försök att skapa en feministisk litteraturkanon. Var med och nominera!
 
Tomten är vaken, barnbok av Astrid Lindgren (illustratör; Kitty Crowther)
Fick denna i julklapp (plus Findus flyttar ut), men har totalt glömt av att visa den för er! I vilket fall är boken superfint illustrerad och hur mysig som helst! Ger verkligen den där rätta julkänslan och jag kommer absolut läsa den igen inför nästa jul och kanske nästa jul igen, och nästa, och nästa... Riktigt fint illustrerad och en minst lika fint författad saga av Astrid Lindgren. Leta upp den på bibblan och kika i den vettja!
 
Niceville, av Kathryn Stockett.
En bok som gav och innefattar många olika känslor. Jag är lite villrådig i vad jag tycker. Eftersom det är ett så starkt och viktigt ämne blir jag disträ av att inte veta vad som är sant och vad som är ren skönlitteratur. Den klassas ju som en skönlitterär bok och utifrån det tycker jag det är en himla stark och bra bok! Men eftersom jag inte har några kunskaper om ämnet i sig blir jag rädd för att kalla boken bra. Jag vet inte riktigt varför. Men har stött på en del recensioner av boken från olika håll som säger olika; att författaren inte har någon erfarenhet av detta, att hon har det (vilket står i min bok) och är uppvuxen i denna miljö osv osv. Men jag vill nog oavsett påstå att det är en läsvärd bok, en bok som får tankar och känslor att knytas hårt för att sedan släppas till skratt och sedan knytas åt ännu hårdare. Vissa karaktärer är verkligen vedervärdiga, medan andra är fullkomligt älskvärda. Och jag grinade som en idiot i slutet.
 
Edith Södergrans samlade dikter.
Gillade tyvärr endast ett par ytterst få dikter i denna samling. Inte min grej med gud hit och gud dit. Gillar de mer abstrakta trädgårdsdikterna bäst.
 
Efter mörkrets inbrott, en kortroman av Haruki Murakami.
Mari sitter ensam på en resturang sent på natten och läser en tjock bok. Eftersom timmarna går möter hon olika människor med olika problem. Det är verkligen intressant att läsa om Maris nattliga äventyr och tankegångar. Om de andra karaktärernas öde och hur Maris syster sover, mest hela tiden. Det är något lurt med det hela, men jag kan inte sätta fingret på vad. Men jag läser vidare och den är bra. Murakami är så otroligt skicklig med orden, med detlajerna. Jag får känslan av att verkligen vara där, av att känna dessa människor, jag bryr mig om dem och vill veta hur saker och ting kommer sluta. Men det är ett öppet slut, på gott och ont.


Looking for Information, av Donald O. Case.
En bok som tar upp olika begrepp med förhållande till informationsvetenskap. Påvisar en del exempel på hur olika människor söker efter olika typer av information, på olika platser. Visar ett par modeller och teorier som används i denna typen av forskning. Tror det även tas upp exempel på forskning i slutet av boken, men vi ska fokusera på de första kapitlena bara i denna kurs (där det mest handlar om begrepp). Intressant.

Studier av barn- och ungdomsbibliotek - en kunskapsöversikt, av Kerstin Rydsjö och AnnaCarin Elf.
I denna "behövde" vi bara läsa s.23-83 så höll mig till det eftersom litteraturlistan till pågående kurs är milslång.

Studieteknik, av Jan Trost och Sandra Torres.
Kort och övergripande, faktiskt himla bra tycker jag!

The Story of Libraries, av Fred Lerner.
Igen. På grund av omtentamen i bibliotekshistoria, idag. Har verkligen läst som en idiot, men känner mig ändå osäker. Hade läst på jättemycket inför tentan sist också, men fick ett poäng från godkänt. Lite tråkigt, men hoppas på ett G denna gång! Så kan man fortsätta blicka framåt istället!
 
+ ett par (massor!) olika artiklar om infromation, användare, bibliotek för barn och ungdommar etc.

▲ Translation
The books I read the first month of 2013; january.
Fifty shades of Grey sucked. If you don't agree, please tell me why because I really do not understand why people like this "book".

There's been lots of reading to do for school the last two weeks so I haven't really read much lately, just been focusing on my studies. I read a lot the first week of the year though, during the hollidays.

RSS 2.0