▲ Böcker jag läst i November 2013

Säg ifrån!, av Stéphane Hessel.
 
Av folket, för folket: Demokratins historia underifrån, av Roger Osborne.
 
Me and Earl and the dying girl, ungdomsroman av Jesse Andrews.
Den här boken pratade jag lite om i en video, men kan nämna igen att boken är läsvärd men inte det bästa inom genren. Den handlar inte så mycket om den döende flickan Rachel, som en kanske tror på titeln. Den handlar mer om huvudpersonen Greg och en period ur hans liv under High School, hur han hanterar relationer och känslor. Greg har bara en vän och det enda de gör ihop är B-filmer som de håller hemliga. När Gregs mamma tvingar honom att spendera med den leukemisjuke Rachel förändras hans liv drastiskt vilket är intressant att följa även om jag kan känna att vissa delar kunde utvecklats mer istället för andra. Boken är dock intressant skriven, lite som ett filmmanus Greg själv skriver till oss. Jag tror det påverkade mig att ge boken ett mer positivt betyg. Men ja, mycket humor vilket var uppskattat, om än det var hyfsat grovt vid sina tillfällen.
 
Carmilla, en vampyrroman av Joseph Sheridan Le Fanu.
 
 
I kroppen min, en självbiografisk bok om och av Kristian Gidlund.
Sorgen, gråten, känslorna, ångesten, medlidandet, skratten och glädjen. Så mycket ger den här boken. Det var riktigt tufft att ta sig igenom andra delen dock, när han gått bort. Började boken innan och redan när jag kom till del 2 av boken kändes det tufft att passera gränsen och läsa vidare. Så jag tog en paus och åkte hem för bröllop. Väl där uppe kom nyheten och det kändes än jobbigare att läsa den där andra delen. Därför tog det sådan tid. Men det var det värt. En sådan oerhört ärlig och vackert berättad historia. Läs den.
 
Existentialismen är en humanism, av Jean-Paul Sartre.
 
Mannen som planterade träd, en novell av Jean Giono.
Himla bra novell.
 
Ojura, en novell av Stina Stoor.
Ännu bättre novell.
 
Uppdrag förvanskning - om barnfattigdomen i Sverige, från Pockettidningen R.
Det här är som ett minimagazin med artiklar/texter som utgår från Uppdrag Granskning avsnitt om barnfattigdomen i Sverige och hur den vinklades helt fel och fick fattiga i Sverige att må ännu sämre. Samt få andra att inte tro på att den inte finns. Bara för att den inte ser ut som i tredje världen finns den fortfarande. Det handlar om barn som ser sig om i skolan bland kamrater och lever med ibland betydligt lägre standard. Barn med föräldrar som kämpar med att ha kvar pengar till mat i slutet av månaden. Barn som för sjukanmäla sig vid varje klassutflykt för att de inte har råd att betala massäck och utrustning. De allra flesta har fortfarande tak över huvudet och får mat i magen och har kläder, men mår fortfarande dåligt på grund av att barnen runt om kring har det så mycket bättre. Och vem kan klandra en tioåring för att vilja ha det som sina jämnåriga har? Att inte behöva tänka på ifall det kommer finnas middag, ifall de trasiga skorna kan bytas ut, ifall det kommer finnas pengar till glasögon? Barn väljer inte vilken familj de föds in i. Och en sjuk person väljer inte att bli sjuk (ofta är det utförsäkrade som har denna tråkiga och jobbiga levnadsstandard) och inte kunna ge sina barn det hen trodde sig kunna ge. Det finns många aspekter och anledningar. Men det är lika hemskt ändå att vara utstött.
 
Undret, en barn/ungdomsbok av R.J. Palacio.
Finns som videorecension.
 
 
▲ Translation
These are the books I read during November.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0