▲ Om boken: Coraline

 
Coraline, en barnbok författad av Neil Gaiman.
 
 

Coraline Jones har nyligen flyttat till ett nytt hus tillsammans med sin mamma och pappa. Huset är stort och rymmer fyra lägenheter. På bottenvåningen bor Miss Spink och Miss Forcible med sina många, gamla hundar. På övervåningen bor Mr. Bobo (eller The man upstairs) som tränar upp möss till sin mus-cirkus. Lägenheten mittemot familjen Jones står tom och är fortfarande till salu, dock finns en dörr mellan dessa två lägenheter som Coraline senare upptäcker är igenmurad med tegel. Det är i alla fall vad hon tror efter en första anblick.

Coraline har ett par veckor kvar till skolstart och inga vänner förutom de underliga människorna som bor i huset, och hennes föräldrar är inte mycket för umgänge. De jobbar hela tiden och ber Coraline att sysselsätta sig på egen hand. Coraline är en upptäckare, hon genomsöker markerna kring huset och en dag när det regnar förfärligt och hon inte får lov att gå ut söker hon sig istället igenom huset. Det är nu hon upptäcker dörren i finrummet, den till synes igenmurade dörren. Men det visar sig att dörren leder in i en parallell värld där Coraline har "en andra mamma" och "en andra pappa" och "en andra"-allting. Förutom Coraline själv och en svart, arrogant men klok katt är denna värld påhittad och något skruvad vilket Coraline snabbt märker och försöker fly, men den andra mamman har andra planer. Hon är spindeln i nätet som skapat denna rysliga värld där alla har knappögon, och Coraline måste slutligen möta sina rädslor för att rädda sin familj.

Det mest intressanta med Coraline är att hon inser att det roliga med drömmar och önskningar inte är att få allt det en vill ha, utan handlingen att faktiskt önska och drömma. Hennes andra mamma försöker locka Coraline till att stanna i spindelnätet genom att ge henne allt hon kunde önska sig; mat som hon gillar, ständigt tillgängliga föräldrar, nya äventyr varje dag, massvis med leksaker och fina kläder. Men i utbyte mot allt detta måste Coraline låta den andra mamman sy fast knappögon på henne för att hon ska få stanna i denna världen och låta den andra mamman älska henne. Men Coraline är smart och inser att gräset inte är grönare på andra sidan och hon utmanar den andra mamman för att återfå sina föräldrar och sitt vanliga, ibland tråkiga liv.

Den här berättelsen är helt klart bland det läskigaste jag läst. Till och med läskigare än Jurtjyrkogården stundvis. Den lämnade mig rubbad och kallsvettig, det var faktiskt svårt att sova när jag la den ifrån mig innan sängdags. (Att E. jobbade natt gjorde inte saken bättre.) Boken kom ut som film 2009 och är även den sjukt läskig, men så himla himla bra, något annorlunda från boken dock, troligtvis för att den inte ska bli alltför hemsk för ett barn att kolla på. Jag blev dock livrädd och kunde knapp se klart den första gången, nu har jag dock sett den fyra-fem gånger och kommer mest troligt läsa boken igen.

(olika posters för filmen, från google.)
 
 
 
▲ Translation
About the book: Coraline by Neil Gaiman. Amazing and scary as hell!

Kommentarer
Postat av: Stockholmsflickan

Åh, ytterligare en bok som jag måste läsa (och film som jag måste se)! Om du fortsätter ge så bra tips kommer min bokbudget spricka i höst... :)

Svar: Haha, oj då, det var inte meningen! ;) Har du inget bibliotek i närheten du kan låna från? De har säkert filmen också med lite tur, annars vet jag vart du kan streama gratis.
alekzandra

2013-08-20 @ 14:39:53
URL: http://skrivande.blogspot.se
Postat av: Anna

Jag älskar den filmen! Tycker den är så mysig, och jag trodde det var en film av Tim Burtfon först :o Visste dock inte att det fanns en bok :)

Svar: Ja stuket är lite likt Burton faktiskt, men tycker Coraline är bättre än något Burton någonsin gjort (är besviken på honom numera). Boken är skitläskig!
alekzandra

2013-08-29 @ 16:26:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0