▲ Böcker! (book haul)

Alla dessa böcker köptes i lördags (24:e) i Lidköping under Kultur & Porslinsfestivalen (vilken vart himla fin och trevlig med ponnyridning, olika stånd samt stickade och virkade ljusstolpar och träd). Först vill jag visa de böcker jag köpte vid Bokias bord. De hade ett erbjudande om 3 (inbundna) böcker för 100kr (eller 50kr styck) och all pocket 10kr.
 


Volvo lastvagnar blev jag tipsad om under Stenebytiden och försökte hitta i Göteborg på biblioteket men den fanns endast på norska så den glömdes bort. Nu när den fanns här tänkte jag att den kunde vara bra att köpa och mannen som stod vid bordet sa att Doppler skrevs innan och även fast de är fristående romaner verkade han tycka att den var värd att läsa som en första bok så jag tog den också.Eftersom det var 3 för 100kr och jag tagit två kikade jag igenom ungdomsromanerna och valde Det viskande barnet. Dels för att den verkar kusligt spännande och omslaget vart tjusigt men även för att jag tidigare i sommras köpte en bok av samma författare på en bloppis. Frida-boken köpte jag för att det var en Frida-bok.
Dessa 4 böcker kostade mig 110kr.
 

Efter en stunds promenerande och lite fika (på ett fullsmackat Henrys bageri) fick jag med E. in på second hand-butiken mittemot där vi bor (E. bor/jag bodde under sommaren). De hade halva priset på allt så vi tog en snabb runda bland prylarna bara för att tillslut hamna på bokavdelningen (jippie!). E. tröttnade efter ett par minuter och kilade hem medan jag stod kvar och ögnade igenom varenda hylla. De hade fått in massa nytt sen jag varit där senast så jag hittade en hel del fina, inbundna, typ orörda böcker!
 


Den första hade ett intressant omslag så den fick följa med. Noveller för världens barn (denna från 2009) valde jag därför att författarna som är med är några jag skulle vilja prova läsa. Det fanns ett par från andra årtal som också verkade intressanta, men jag försökte begränsa bokköpet lite (HA!) så bestämde att det bara fick bli en sådan här. Den innehåller 32 "klassiska mästerverk", både internationella och svenska så det ska bli kul att läsa! Den sista har jag hört en del om efter filmen som kom förrförra året (?) och denna vart felfri och inbunden så plockade med den även om jag inte tror den kommer prioriteras särskilt högt.DEN HÄR! Alltså, omslaget. Så himla vackert, troligtvis bland det finaste jag sett. Och titeln! Fantastiskt. Jag vet ingenting om varken boken eller författaren så det ska bli sjukt spännande. Den är ganska tunn så kanske ger mig på den hyfsat snart, i så fall återkommer jag med vad den faktiskt handlade om och ifall den är lika bra som den är snygg.Dessa kom också med på grund av omslag och skick. Dessutom har jag blivit intresserad av att försöka mig på att läsa lite mer svenska författare det senaste.Första boken på bilden är Moa Martinsons Kvinnor och äppelträd, denna tryckt 1949 och så himla vacker! Blev dölycklig när jag såg den för vill verkligen läsa denna bok! Den andra är av Lolita-författaren och även den en gammal upplaga så den fick slinka med i bokhögen. (Jag köpte även en liten pocket om veganism från 2000 till E. som är kvar i Lidköping, den var gul och hette Vadå Vegan?)
Dessa böcker kostade mig 43kr (!!) inklusive plastkasse för 1kr.
 

Det var allt för denna gången. Har i veckan lånat en del böcker på bibblan också, så om ni vill se vad det är för böcker skriv gärna en kommentar. Annars kommer troligtvis ett till book haul-inlägg nästa vecka med de böcker jag beställde förra veckan (till skolan med mera). I fall du läst någon av dessa skriv gärna vad du tyckte!
 
 
▲ Translation
Book haul.
I got these last saturday at a culture festival in Lidköping. I know it's a lot. Most of them are second hand!

▲ Nystart

Tillbaka i Borås. E och jag landade här igår och nu sitter jag här ensam. E åker på semester på lördag (6 veckor i asien) så jag är fast och förtöjd i denna stad. Skolan börjar den 3:e, dalslandsbröllop den 21:e och 3 på 3 utmaningen som börjar september kommer förhoppningsvis hålla mig sysselsatt! Hoppas på massa häng med alla fina klasskompisar som en inte träffat sen avslutet innan sommarlovet. Och på onsdag får jag fin besök från kära Göteborg och på tisdag ska det tydligen bytas fönser i lägenheten, bläää.
 
Håll ut för bättre formulerade blogginlägg! Har massor med nya böcker att visa!
 
 
▲ Translation
Back in Borås. School starts on tuesday the 3 of september. The 21st I am going home to Dalsland for a wedding. The 3 on 3-reading challenge starts in september so I got a few things to do while my boyfriend leaves for Asia. Boho! Hold on for a better update, got tons of new books to show you guys!

▲ Top Ten Tuesday: Saker som gör mitt läs/bloggliv enklare

Things that makes my life as a reader/book blogger easier / Saker som gör mitt läs/bloggliv enklare
 
 
 1. Well, books.
 2. Libraries!
 3. Goodreads, duh.
 4. Online book shops (Which do not help my economy though).
 5. Other book bloggers/tubers.
 6. Coffee.
 7. Cute and homy cafés (for filling up, both reading and coffee and food and conversations).
 8. Music (while writing).
 9. Ear plugs (while reading).
 10. I am getting myself a pair of glasses. So I guess those will be helpful. I can't read for too long nowadays, my eyes start to hurt. So glasses? Eh.
 11. PLUS: Google Calendar which I just started using. A very good thing, indeed. Love it!

▲ Om boken: Coraline

 
Coraline, en barnbok författad av Neil Gaiman.
 
 

Coraline Jones har nyligen flyttat till ett nytt hus tillsammans med sin mamma och pappa. Huset är stort och rymmer fyra lägenheter. På bottenvåningen bor Miss Spink och Miss Forcible med sina många, gamla hundar. På övervåningen bor Mr. Bobo (eller The man upstairs) som tränar upp möss till sin mus-cirkus. Lägenheten mittemot familjen Jones står tom och är fortfarande till salu, dock finns en dörr mellan dessa två lägenheter som Coraline senare upptäcker är igenmurad med tegel. Det är i alla fall vad hon tror efter en första anblick.

Coraline har ett par veckor kvar till skolstart och inga vänner förutom de underliga människorna som bor i huset, och hennes föräldrar är inte mycket för umgänge. De jobbar hela tiden och ber Coraline att sysselsätta sig på egen hand. Coraline är en upptäckare, hon genomsöker markerna kring huset och en dag när det regnar förfärligt och hon inte får lov att gå ut söker hon sig istället igenom huset. Det är nu hon upptäcker dörren i finrummet, den till synes igenmurade dörren. Men det visar sig att dörren leder in i en parallell värld där Coraline har "en andra mamma" och "en andra pappa" och "en andra"-allting. Förutom Coraline själv och en svart, arrogant men klok katt är denna värld påhittad och något skruvad vilket Coraline snabbt märker och försöker fly, men den andra mamman har andra planer. Hon är spindeln i nätet som skapat denna rysliga värld där alla har knappögon, och Coraline måste slutligen möta sina rädslor för att rädda sin familj.

Det mest intressanta med Coraline är att hon inser att det roliga med drömmar och önskningar inte är att få allt det en vill ha, utan handlingen att faktiskt önska och drömma. Hennes andra mamma försöker locka Coraline till att stanna i spindelnätet genom att ge henne allt hon kunde önska sig; mat som hon gillar, ständigt tillgängliga föräldrar, nya äventyr varje dag, massvis med leksaker och fina kläder. Men i utbyte mot allt detta måste Coraline låta den andra mamman sy fast knappögon på henne för att hon ska få stanna i denna världen och låta den andra mamman älska henne. Men Coraline är smart och inser att gräset inte är grönare på andra sidan och hon utmanar den andra mamman för att återfå sina föräldrar och sitt vanliga, ibland tråkiga liv.

Den här berättelsen är helt klart bland det läskigaste jag läst. Till och med läskigare än Jurtjyrkogården stundvis. Den lämnade mig rubbad och kallsvettig, det var faktiskt svårt att sova när jag la den ifrån mig innan sängdags. (Att E. jobbade natt gjorde inte saken bättre.) Boken kom ut som film 2009 och är även den sjukt läskig, men så himla himla bra, något annorlunda från boken dock, troligtvis för att den inte ska bli alltför hemsk för ett barn att kolla på. Jag blev dock livrädd och kunde knapp se klart den första gången, nu har jag dock sett den fyra-fem gånger och kommer mest troligt läsa boken igen.

(olika posters för filmen, från google.)
 
 
 
▲ Translation
About the book: Coraline by Neil Gaiman. Amazing and scary as hell!

▲ En smakebit på søndagen: Interview whit the Vampire

Den här taggen kommer från Flukten fra virkeligheten och innebär att du ger en smakbit av det du just nu läser, på söndagar. Inte svårare än så! Här är min sjätte "smakebit":


Interview whit the Vampire av Anne Rice


'But he did believe in possession by the devil.'
'That is a much more mundane idea,' said the vampire immediatley. ' People who cease to belive in God or goodness altogether still believe in the devil. I don't know why. No, I do indeed know why. Evil is always possible. And goodness is eternally difficult. But you must understand, possession is really another way of saying someone is mad. I felt it was, for the priest. I'm sure he'd seen madness. Perhaps he had stood right over raving madness and pronounced it possession. You don't have to se Satan when he is exorcised. But to stand in the precence of a saint... To believe that the saint has seen a vision. No, it's egotism, our refusal to believe it could occur in our midst.'

(s. 16)
 
 
 
▲ Translation
A taste of Sunday's reading.

▲ I live for the applause

 

▲ Joan Jett quote

 

▲ Correction

Ja, alltså jag skrev ju på min senaste Top Ten Tuesday-lista att jag inte plockar upp böcker som beskrivs som "paranormal", alltså med övernaturligt tema. Men det gör jag ju visst. Jag menade i sammanhang som sci-fi och mycket av den YA som cirkulerar runt på många bloggar och booktubes jag följer (paranormal romances etc.) som jag inte alls är intresserad av. Eh, förstår ni hur jag menar? Typ, Divergent och hela den faderullan är inget som lockar mig (nu är väl det en dystopi men inom den YAslängen i alla fall).
 
Jag gillar övernatruligt när det är lite gammaldags; folklore, gotik och spöken. Som Neil Gaiman eller När skruven dras åt eller Wuthering Heights för den delen, som faktiskt skulle kunna platsa in i denna genre beroende på hur en ser på saken. Alltså, jag gillar övernaturligt när fiktionen också innehåller en del realism. Magisk realism? Förstår ni hur jag menar? Hur tolkar ni denna genre? Tror jag kan ha förväxlat ordet paranormal med någon form av sci-fi och bara inte tänkt efter helt enkelt, haha.

Kände mig tvungen att försöka reda ut det här. Nu vet ni!
 
 
▲ Translation
I do like "paranormal", only in the gothic sense of the genre.

▲ A to Z book survey 

Author you’ve read the most books from

Elsa Beskow med 9 böcker. Tove Jansson kommer tvåa med 8 böcker.

Best sequel ever

New Moon. När jag läste den. Grinade som en idiot! Inte min typ av litteratur längre och nu läser jag inte särskilt många serier eller liknande. Har faktiskt alldrig gjort, men är sugen på ett par YA-serier som jag hört gott om på diverse bloggar och booktubes. Vi får se.

Currently reading

A Game of Thrones: Vol. 1. Alltså den grafiska novellen. Kommer nog aldrig hinna läsa boken, eller serien. De är för tjocka för mitt tålamod.

Drink of choice while reading

Kaffe. Eller te. Te är mysigt och jag börjar må dåligt av kaffe. Skit. Vin är också rätt mumisgt, men inte om en planerar sitta uppe länge med något invecklat! Nej, då får det bli ett mustigt chai-te uppkokat på spisen med en skvätt sojamjölk och en virkad filt.

E-reader or physical book

Fysisk bok helt klart. De luktar gott. Och du kan känna strukturen på pärmen och trycktexten. Bläddra mellan sidorna och göra anteckningar i marginalen med blyerts. Eller vika hudöron på favoritsidorna.

(Igelkottens Elegans av Muriel Barbery)

Fictional character you probably would have actually dated in high school

Jacob.

Glad you gave this book a chance

Harry Potter. Jag har hittills läst de fyra första och det är tänkt att jag ska läsa alla. Och nej, det var inte meningen att det skulle ta så lång tid. Tog upp första boken för två år sedan och bestämde mig för att äntligen ta tag i att läsa hela serien. Jag har velat läsa dem länge, och försökte när jag var yngre. Ett flertal gånger. Men de var för tjocka för mig då och jag tröttnade när filmen kom. Och så började jag på nästa. Så hann nästa film komma och resten är historia. Hoppas få tid till att plocka upp femte delen i höst/vinter.

Hidden gem book

En kärleksförklaring av Ida Linde.

Important moment in your reading life

2010. Det var då jag bestämde mig för att börja läsa. På riktigt. Jag snubblade in på en blogg, inte en bokblogg utan någon tjej som la upp lite blandat som jag kikade in på ibland. Och så började hon med bokinlägg; vad hon läst varje månaden. Det fastnade jag för och bestämde att det vill jag också göra, som en utmaning för mig själv. Och på den vägen strosar jag fortfarande på. (Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran Foer är förövrigt den bok som kickade igång mig.)

Just finished

Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd av Rachel Joyce. Rekommenderas!

 

Kinds of books you won’t read

Drar mig ofta för berättelser om Zombies, puttinuttiga kärleksromaner och den typ av YA som verkar vara inne just nu (paranormal, dystopier etc.). Jag gillar tragik, magisk realism, komplexa relationer samt ångest.

Longest book you’ve read

Jag tänker direkt på Middlesex här. Den var över 600 sidor och kompakt. Otroligt komplex och mångfacetterad. Men jag vet att 50 nyasner av honom har högre sidantal... men den tuggades igenom på en kväll. Det gjorde inte Middlesex. Tycker det talar för sig självt (och ni vet ju vad jag tycker om de båda vid det här laget).

Major book hangover because of

Jag fick en positiv hangover av Fördjupade studier i katastroffysik och Extremt högt och otroligt nära. Jag ville inte att de skulle ta slut, ville inte försvinna ur deras världar. De lämnade mig så öppen och sårbar, utfläkt i sorg och tårar och smärta. Åh herrejävlar.

Number of bookcases you own

5.

One book you have read multiple times

New Moon.

Preferred place to read

Uppkrupen i fåtöljen eller i en soffa, med läslampa, något gott att dricka och lugn och ro. Gärna med regn fallandes på taket. Smattret är så soothing.

Quote that inspires you/gives you all the feels from a book you’ve read

"If you want something in life, reach out and grab it." - Into the Wild. (Minns dock inte om det faktiskt stod i boken eller om det bara sägs i filmen.)
 

Reading regret

Vet inte om jag egentligen ångrar något. Är en bok så himla usel lägger jag bort den långt innan den är klar.

Series you started and need to finish (all books are out)

Harry Potter. Duh.

Three of your all-time favorite books

Fördjupade studier i katastroffysik, Extremt högt och otroligt nära och Middlesex är några av de bästa böcker jag läst. Att välja tre är fan egentligen omöjligt. Kolla in min favourites-lista på Goodreads istället.

Unapologetic fangirl for

Twilight-everything. Dock inte längre.

Very excited for this release more than all the others

Night Film av Marisha Pessl. Tycker dock omslaget är så sjukt jäkla fult. Funderar på att vänta och se ifall den översätts till svenska och ifall Sverige (som ofta men inte alltid (?!?:TFIOS)) fixar till omslaget till det bättre. (Jag menar, jämför HP från England med de svenska utgåvorna.)

Worst bookish habit

Köper mer än jag hinner läsa. Plockar upp (påbörjar) för många böcker samtidigt. Men vem gör inte det...?

(av dessa har jag läst två och en halv.)
 

X Marks the spot: the 27th book of my shelf

Här hos E. = Kaninhjärta av Christin Ljungqvist.

Your Latest Book Purchase

The Fault in Our Stars av John Green.

ZZZ-snatcher book (latest book that kept you up way late)

Jellicoe Road, och det var ett tag sedan.

▲ Besvikelse

Idag har jag mest suttit och läst bok. Den är reserverad på bibblan så tänkte det var en utmärkt ursäkt att ta det lite lugnt och bara läsa tills den tog slut, så kan nästa lånare få den lite snabbare. Och numera vet jag att jag läser ca. 30 sidor i timmen. Ganska kasst enligt mig. Ja, jo jag blev besviken. Eftersom jag lite tidigare idag kikade på en booktube:are som sa att hon läser ca. 75 sidor i timmen! SERIÖST! Hur ska jag hinna läsa allt jag vill läsa när jag "bara" läser 30 sidor i timmen? Inte konstigt det känns segt ibland..
 
Hur snabbt läser ni?

▲ Höstens läsutmaning

 
I år tänkte jag alltså haka på Pocketlovers tre på tre-läsutmaning. Det är ännu inte för sent att hoppa på ifall att du är intresserad. Du behöver inte ha en blogg, det enda du behöver göra är att bestämma tre böcker på ett tema som du vill läsa. Och temat är hyfsat öppet. Pocketlover har samanställt en lista där du kan läsa vilka olika teman deltagarna valt. Själv tänkte jag välja 3 x Cancer. Lite morbidt kanske, men då får jag en pushande anledning att läsa The Fault in Our Stars trots att jag kommer ha massor av skolarbete och bröllopsfirande att fixa med, höhö.
 
 
 
De tre böcker jag valt att läsa är:
 1. The Fault in Our Stars, av John Green.
 2. I kroppen min: resan mot livets slut och alltings början, av Kristian Gidlund (kika in hans blogg här).
 3. Me and Earl and the Dying Girl, av Jesse Andrews.
 
Den första titeln äger jag (hurra!). De andra hoppas jag hitta på biblioteket när det blir dags. Utmaningen börjar den 1:a september och du har tre månader på dig att slutföra din utmaning. Jag ska försöka uppdatera lite specifikt om själva utmaningen när den väl pågår. Lycka till!
 
 
▲ Translation
I'm joining a reading challenge made by a swedish book-blogger (Pocketlover). It starts 1/9-13 and you are supposed to pick three books that has something in common (it can be anything; a trilogy, same cover colour, same author) and read them in three months. I picked 3 x Cancer. Maybe not the perfect theme to be reading during a time when you are supposed to attend and celebrate a wedding, and when the love of your life is out on a 6 week trip to Asia...

▲ Läser just nu


Mums! Bibliotekslån.

Himla intressant kursbok! Rekommenderas. Handlar om våldsam fiktion och hur det kan påverka barn.


▲ Translation
Reading right now.

▲ Spontanköp

Igår var jag på Bokia - två gånger. E. och jag strosade runt lite på torget och kikade in på Bokia en snabbis. Där fanns ett rea-bord: alla böcker 79kr. Inte superbilligt men det var fina böcker, många intressanta titlar. Dessutom var alla inbundna. Jag hade bestämt mig för att inte köpa något mer överhuvudtaget innan sommarkursen är avslutat och godkänd, så vi gick därifrån utan inköp. Dock såg jag ett enda litet exemplar av Richard Yates Eastern Parade som jag gärna vill läsa och kunde inte hålla mig från att gå dit igen och köpa boken. Och när jag stod där kollade jag på alla intressanta ungdomsböcker, de flesta om monster och mysterier, och tänkte att två böcker för 160kr är ju inte så farligt..
 

så det blev två böcker.
 
Visst är de fina!? Om du läst någon av dem; vad tyckte du?
 
 
Fick även en gratis pocket i förra veckan när E. beställde lite från CDON (game of thrones).
En av mina favoritillustratörer har gjort omslaget! Vet inte om det är min typ av bok, men alltid kul (och bra) att prova på något nytt.
 
Vad har ni köpt/fått för böcker i sommar?
 
 
▲ Translation
I got a few new books. What books did you get this summer?

▲ Böcker jag läst i Juli 2013

 
Carrie: en rysare om det undermedvetnas krafter, debutroman av Stephen King.
Detta är den första skönlitterära bok jag läser av King (läste ju Att Skriva förra månaden) och måste tyvärr säga att den inte var allt det jag hoppats på. Berättelsen om Carrie och hennes utsatthet är stark och hela tiden intressant. Den är bra, men boken känns aningen seg med inklipp här och där. Det ger visserligen storyn ett större djup, men något tar ändå emot när dessa artikelsnuttar kommer. I helhet är Carrie dock en bra bok, om utanförskap, förtryck och kampen mot dessa.
 
Miss Peregrines hem för besynnerliga barn, en besynnerlig roman av Ransom Riggs.
För mig var denna ett rent nöje att läsa. Intressanta kopplingar mellan fantasi och verkliga händelser i historien. Det övernaturliga känns trovärdigt, karaktärerna känns levande. Läs mer om vad jag tyckte här.
 
Fulheten, en seriebok av Nanna Johansson.
Alltså, så underbar humor Nanna har! Älskar allt i den här superhärliga serieboken. Har du inget att göra en eftermiddag nu sista tiden på sommarlovet, gå till bibblan och läs denna! Tar max en timma. Det blir en väl spenderad timma, det kan jag lova.

Allting som är trevligt är bra för magen, samlade citat ur böcker om Mumintrollen av Tove Jansson.
Lite småsöt bok om mumintrollen där de klippt ut "de bästa" citaten ur Janssons tidigare böcker. Passar bra i pauser.
 
Välkommen till din psykos & Mig blir du snart kär i, serieböcker av Nanna Johansson.
Som tidigare sagts, underbar humor! Jag skrattar, ofta och länge. Vissa serier är så klockrena att de tål att kikas på om och om igen. Feministiskt och underbart!
 
Krokodilstaden, en grafisk novell av Knut Larsson.
Utan text är denna historia ändå läsvärd. Otroligt snygga illustrationer, härligt format och väldigt intressant. Gillar!
 
 
Bilbo - en hobbits äventyr, av J.R.R. Tolkien.
Äntligen! Nu har jag läst den! Historien om Bilbos och dvärjarnas äventyr vart mer än jag kunnat ana. Så himla fin, läskig, sorglig, tänkvärd, rolig och humoristisk. Den är spännande och har ett skönt tempo. Blev supersugen på att ta mig an Härskarringen-trilogin, men det får vänta litet till.
 
När skruven dras åt, en klassisk skräckroman av Henry James.
En klassisk skräckroman från 1898. Otroligt läskig i sitt framförande. Vi får ta del av berättelsen genom att lyssna till ett brev som en kvinna skrivit. Sagan är gotisk in i minsta detalj och otroligt suggestiv. Svaren är diffusa, frågorna skrämmande. Rekommenderas varmt! Även tv-filmen från 2009 av BBC.
 
Nursery Realms: Children in the Worlds of Science Fiction, Fantasy, and Horror, av Gary Westfahl & George Edgar Slusser (red.).
 
 
▲ Translation
Books read during July.

RSS 2.0