▲ Att studera till Bibliotekarie

Att jobba som bibliotekarie handlar inte bara om att stämpla ut böcker och ställa upp böcker i hyllor. Det är bara en bråkdel av vad man kan göra som bibliotekarie. Framför allt handlar det om att möta människor och guida dem i deras sökning efter olika typer av information, hjälpa dem att hitta rätt väg, hitta rätt dokument. Även om att skapa läslust, en nöjsam plats öppen för alla, upprätthålla demokration i samhället, finnas som stöd med bokprat, boktips, sagostunder etc. och bidra med folkbildning och utvecklandet av läsande och läsförståelse, framför allt hos barn- och ungdomar och människor med utländsk bakgrund som kanske har svårt för det svenska språket. Då ska man finnas där som ett stöd med böcker på andra språk så att även de kan läsa och bygga upp sitt språk, sitt ordförråd men också känna sig trygga och våga komma in i det svenska språket. För barnen handlar det om att skapa en positiv bild på läsning och lärande, att våga söka efter kunskap, hur man enklast och mest effektivt söker efter information och om att vara källkritisk. Googel handlar mer om kvantitet än kvalitet, i alla fall om man utan att tänka kritiskt, går på första bästa länk och sedan blint tror på det som står där, utan att titta vidare, utforska.

Som bibliotekarie kan man jobba med mer än Folkbibliotek, som de flesta antagligen får en bild utav. En tyst plats med en sträng bibliotekarie med håret uppsatt i en stram knut, feta glasögon, ullkjol och sandaler. De finns säkert de också, men det är knappast ett översyrande ideal. Man kan jobba på Universitetsbibliotek, Högskolebibliotek, Forskningsbibliotek, Sjukhusbibliotek, Skolbibliotek och vara en viktig roll i barn- och ungdomars utbildning, Specialbibliotek, Företagsbibliotek där det handlar om bra mycket mer än att låna ut böcker. Där handlar det mer om att ta vara på de dokument och den information som finns och skapas på företaget. Att ha kolla på konkurens och vad som skrivs om företaget etc. Man kan jobba med all typ av informationshantering som ofta inte ens annonseras ut som ett arbete som Bibliotekarie.


(funnen i datorns arkiv, vet ej vart den är tagen)


Nu på BHS läser vi vår första kurs Introduktion till högre studier & Bibliotek- och Informationsvetenskap. Vi har inte ens börjat med något praktiskt som att låna ut böcker och katalogisera. Vi har pratat om principerna med en bibliotekskatalog, men att använda system gör vi först senare. Vi har inte ens praktik, vi ska ha fältstudier. Vad många inte tror och vad som motkämpades ganska länge är att vi studerar ett akademiskt ämne, det är ingen direkt yrkesutbildning även fast man kan jobba efter kandidatprogrammet, men det finns även stora möjligheter att fortsätta läsa. På magister- eller masternivå eller till och med doktorera och forska i ämnet. Vad man kan forska om? Jo, användarstudier till exempel, vad användare har för behov, hur man bäst kan hjälpa, vilken vikt teknologins framsteg har inom bibliotek och informationsutvecklingen etc. Det finns massor som behöver ses över. Exempelvis har vi hela den här grejen med att Bibliotekarieyrket är ett så kallat "kvinnoyrke" och där av har låg status och låga löner och att det är vi kvinnors egna fel för att vi inte ställer tillräckligt höga krav. Det kan man ju funder på om det stämmer. Själv tycker jag att det är bullshit. Vi kan gå in närmre på det en annan gång. Nu måste jag läsa den där danska boken.

▲ Inbundna härligheter

Från Barns & Noble kan man beställa de här fantastiskt vackra skönheterna. Ifall jag själv fick önska hem mig, låt oss säga, fem böcker i denna serie hade det blivit dessa:

Det gick inte att välja färre! Det var från början tänkt att jag skulle visa tre exempel, men icke. Det finns fler superfina så gå in och kika! Fönstershopping skadar ju inte. Såg dem från början hos Clara som för övrigt har en himla bra bokblogg. Läs, läs, läs!


▲ Translation
I recently found these amazingly beautiful leatherbound books from Barnes & Noble. I love them all!

▲ Måndag, kursdel 2 börjar

Idag efter lunch började del 2 på vår första kurs Introduktion till högre utbildning och biblioteks- och informationsvetenskap, 15hp. Till den här kursen har vi två böcker och något elektroniskt dokument. Den ena boken är Foundations of Library and Information Science som vi läst massvis och använt oss av redan i första kurdelen. Den ändra boken är Bibliotekarerne, En profession i et felt at viden, kommunikation og teknologi. Ja, ni läste rätt och nej, jag har inte stavat fel. Boken är på danska.

Det här med att läsa kurslitteratur på annat språk är vanligt, men absolut oftast är det då engelsk litteratur och det är helt förståeligt då vissa ämnen inte skrivs på svenska. Men danska. Att läsa danska är betydligt mycket lättare än att lyssna, i alla fall för mig. Och inget illa menat mot Danmark nu, utan jag vill mest få utlopp för den här känslan av att jag inte kommer kunna förankra mina examinerande seminarieinlägg i den här boken och kanske inte kunna delta lika brett i de diskussioner som vi ska vara med i. Jag kan läsa texten, jag sitter dessutom med google translate och översätter och försöker förstå, men det fastnar inte! Det fastnar verkligen inte. Vad ska jag göra, hur tar man sig igenom något sådant här? Hur gör man?? Jag behöver hjälp för jag är verkligen intresserad och vill förstå och vill kunna delta i diskussionerna, utan att känna att jag missat en väsentlig del p.g.a. att jag inte förstått 50% av litteraturen vi ska kunna referera och förankra oss i.
 
Fan.


▲ Translation
Today, the second part of our course started and one book is written in danish, which I do not understand at all.

▲ Nyinköpt under sensommaren

De tre första böckerna fick jag hem i början av augusti tror jag, men ännu inte visat. Har börjat läsa lite smått i The Unabridged Journals of Sylvia Plath som hittils är väldigt intressant. Det känns spännande och kul att få en inblick i hennes liv, speciellt eftersom jag läst The Bell Jar (funderar på omläsning!) som till viss del liknar henns eget liv.


De sista böckerna/novellerna fick jag hem i torsdags. Kunde inte låta bli att beställa Morans nya bok; Moranthology, älskade ju henns How to be a woman! Passade samtidigt på att beställa Jellicoe Road efter att så länge ha velat läsa den. De flesta har gett så fin kritik om boken och den verkar hyfsat lättläst och enkel så den kändes som en bra kontrast mot alla tjocka böcker som ska läsas till skolan, samt den om Plath och The Second Sex.
▲ Translation
These are some books I got during late summer that I haven't been able to show you guys yet. I just had to get Caitlin Morans new book Moranthology since I loved her other book, How to be a woman! I allready started reading it and so far it's very funny!

▲ Läslista

Nu har jag bestämt mig, jag har bokköpsförbud tills jag åtminstonde läst klart böckerna på denna lista. Det senaste har det blivit himla mycket nytt samtidigt som jag redan har intressanta titlar väntandes i hyllan. Varför köper man nytt när man egentligen redan har så det räcker? Är jag bara rent av girig eller bara nördig? Jag vet inte, men nu får det vara nog för ett tag! Dessutom är det massa kurslitteratur som ska läsas och inhandlas för dyra slantar så all annan litteratur får vänta på lugnare tider. Det är ju inte så att man ligger i brist på valmöjligheter, dessutom finns det ju faktiskt bibliotek där man kan låna böcker, film, tidningar och annat alldeles gratis!

Det här är min lista, vet ännu inte hur ofta den kommer uppdateras. Vi får se.

Den Inbjudna - Simone de Beauvoir (påbörjad sedan länge)
The Second Sex - Simone de Beauvoir
Unga Kvinnor - Louisa May Alcott
Den Hemliga Trädgården - Frances Hodgson Burnett
Moranthology - Catlin Moran (nyligen påbörjad)
Trollkarlsliv - Diana Wynne Jones (nyligen påbörjad)
Robin Hood - Rosemary Sutcliff
Jellicoe Road - Melina Marchetta
The Unabridged Journals of Sylvia Plath (påbörjad)
Stolthet och Fördom - Jane Austen
Norwegian Wood - Haruki Murakami
Darling River - Sara Stridsberg
Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans - Anna Gavalda
Tillsammans är man mindre ensam - Anna Gavalda
About a Boy - Nick Hornby
Jag vill veta var stockrosorna kommer ifrån - Amanda Svensson
Han tänkte på dem som färger - Johanna Thydell
Spår i snön - Jonas Karlsson
Sen tar vi Berlin - Moa-Lina Croall
Niceville - Kathryn Stockett


▲ Translation
I'm off-shopping from now on, until I've read these books, at least. It's not like I need anymore. Those I already got barely even fit the shelves.

▲ Pocket-köp på Emmaus


I torsdags var Amanda och Anja här och hälsade på i regniga Borås. Vi gick på second hand-runda och som vanligt fick ett par böcker följa med hem. Egentligen hade jag inte tänkt att ens kolla på böcker, men Amanda och Anja  gick runt bland hyllorna ganska länge och då kunde jag inte låta bli... dessutom var det tre för två.
I alla fall blev det Nick Hornbys About A Boy som jag velat läsa länge nu och snubblat över massvis av gånger, fast på svenska. Men den utgåvan är så satans ful så det har tagit emot att köpa den. Men nu, nu hittade jag denna fina upplagan från Penguin (!) på engelska. Den är blå/grå/vit och i väldigt bra skick. Alla fyra är i nästan perfekt skick faktiskt. Eftersom jag är ett Sekwa-fan plockade jag på mig Bumerang och Påven Johanna i stort sätt tvingade Amanda på mig. Flickan från ovan tog jag därför att jag såg filmen för ett par år sedan och tyckte mycket om den. I det stora hela kändes det värt 30kr, så allt som allt är jag nöjd trots att något mera bokköp inte var planerat. Jag försöker verkligen hålla mig undan nu när det blir massa dyr kurslitteratur och sådant! Funderar på att skriva en lista på böcker jag ska ha läst tills jag får köpa någonting nytt, vare sig det är 5kr på second hand eller sprillans nytt. Lite som liberlibris bokköpsförbudslista. Undrar dock om det verkligen skulle fungera...


▲ Translation
Some new books I got at second hand last thursday when my friends Amanda and Anja were her for a visit. I'm starting to think that, maybe I shouldn't buy anymore books for a while...

▲ Läsårets första tenta avklarad!

Ja, vid 9:00 i morse satt jag i sal D311 och skrev första tentan på BHS (bibliotekshögskolan). Ångesten var inte jättestor innan, men lite nervös var man i väntande stund. Sedan när man fick öppna häftet och läsa frågorna kändes det dock helt lugnt, nästan lite löjligt. Jag blev (som vanligt) klar först, vilket absolut inte behöver vara bra, men jag svarade på alla frågor utförligt och känner ingen fara över att bli godkänd så nu känns allt himla bra! Det är helg och man behöver inte ta i något skolarbete över huvudtaget innan måndagens föreläsning! Om man inte vill leka överambitiös såklart. Men jag väljer nog hellre att läsa annan litteratur i så fall eller spendera tiden med Emil till exempelt, som är här på besök. Just nu sitter han dock och spelar spel på sin dator, men det är lugnt för då kan jag i min tur sitta här, eller läsa - utan dåligt samvete.

En tråkig grej är att sängen vi beställde för tre veckor sedan inte kommit ännu, ändå har de 8-12 leveransdagarna gått och sängen ligger i ett lager i Möndal sedan igår. Trots det har de inte ens ringt ännu. Börjar bli lite jobbigt att sova på en luftmadrass, speciellt när man är två och den bara är 90cm bred! Den är dock ganska hög och har elektrisk uppumpning. Men som sagt, VILL HA RIKTIG SÄNG, NU!!! Annars känns allt bra med Borås och lägenheten än så länge. Och regnet är ganska mysigt, när man är hemma och sitter inomhus. Och idag fick jag internetuppkoppling, som ni kanske märker! Det blir bara bättre och bättre.(Favorit i repris.)

▲ Translation
Today, we had our first test in LIS (Library and Information Sciense). It wasn't that bad at all, I answered all the questions and I'm pretty sure I'm not failing, yet. Also, I got internet access today! Which means I'm able to write more about school and reading from here on.

▲ Fifty Shades of.. - Tävling!

Åh, wow wow wow! Jag har varit sugen på att läsa denna triologi ett bra tag nu, mest för att veta vad det är alla pratar om och för att det känns som enkel underhållning vilket kan vara kul ibland. Speciellt nu med all kurslitteratur!

Tur jag har då att jag hittade Boklystens tävling där man kan vinna hela Shades-triologin på engelska genom att bara tipsa om tävlingen och skriva en kommentar på hennes blogg. Vill du vara med gå då in här! Lycka till!

▲ Böcker jag läst i Augusti 2012

 

Här ligger jag och blöder
, en ungdomsbok av Jenny Jägerfeld.


Som sagt kändes språket i den här boken lite för mycket, som om Jägerfeld vill påvisa ungdomens starka känslor, men lyckas mest få det överdrivet och gör min läsupplevelse mindre än boken är värd. För boken i sig tycker jag faktiskt mycket om, själva storyn och upplägget. Så over all, en bra bok, men språket hade kunnat förenklas. Dessutom kändes min upplaga okorrigerad, himla mycket stavfel och dubbelord vilket gjorde läsningen än jobbigare. Fast det är väl inte bokens fel.


 
Kärlekens historia, av Nicole Krauss.

Ärligt talat och tråkigt nog blev jag ganska besviken på den här boken. Den har fått så fin kritik av minna vänner och jag älskar hennes mans fantastiska böcker, men jag måste säga att Foer gör den här typen av historier himla mycket skickligare och bättre. Kärlekens historia är fin och vacker, men jag var förvirrad boken igenom och fick inte riktigt grepp om hur någonting hängde ihop förrän i slutet (då blev den suverän!), och inte på ett bra sätt utan mer på ett irriterande vis som gjorde att jag nästan gav upp. Men eftersom så många säger att den är fantastisk ville jag ändå avsluta den och är numera glad att jag gjorde det. Kanske är jag bara Foer-skadad? Eller är det någon som håller med?

The Ghost's Child
, av Sonya Hartnett.

Åh, herre jisses! Den här lilla fina boken är, enligt mig, helt makalöst vacker. Så enkel historia om livet och kärleken, men ändå så rörande. Jag blev helt tagen, framförallt i slutet. Så klockren, så oförutsägbart och helt otroligt fint1 Enkelt och bra språk, lätt att hänga med. Man förstår inte vem pojken på besök är, men man blir inte förvirrad man blir bara mer nyfiken och vill läsa vidare. Jag gillade verkilgen den här och skulle bli förvånad om jag inte läste om den ett flertal gånger till. Dessutom har boken superfina illustrationer i början av varje kapitel! Läs, läs, läs!En Styvmors Dagbok, av Fay Weldon.

Den här boken köpte jag på Bokia i Lidköping av ren lust efter något lättläst och enkelt, egentligen kollade jag efter någon chick-lit, men vet inte om den här räknas in där? Kanske. Jag tycker faktiskt om den här boken trots att jag mest satt och var förbannad över karaktärerna och kvinnan i fråga som bara känns så jäkla tragisk, men man kan ju förstå hennes val allt eftersom man får följa dagboksinläggen. Och förstå att det är styvdottern och pappan som är den stora bajsklumpen i hennes liv som inte vill spolas ner. Ungefär så här är det i Den Inbjudna av Simone de Beauvior, jag verkligen avskyr karaktärerna vilket gör att jag drar mig för att läsa klart boken, trots att det bara är ca. 50 sidor kvar av ca. 500.


Möss och Människor
, en kort klassiker av John Steinbeck.

Den här lilla boken läste vi i skolan, på engelskan och jag gillade den redan då. Sedan hittade jag den på svenska på en second hand-butik i Göteborg och slog till. Jag mindes inte så mycket av vad boken handlade om, men precis som jag trott är den jätte bra och jag förstår varför den läses i skolan. Trots att den är så kort inehåller den en stor portion vänskap och kärlek. Man hinner läsa den under en tvåtimmars tågresa, vilket jag verkligen tycker du ska göra om du inte redan läst den! Man kan förstås läsa den hemma i soffan också.
Fördjupade studier i katastroffysik
, av Marisha Pessl.

Det här är bland det absolut bästa och mest välskrivna, genomtänkta och underbara jag läst i mitt liv och det kommer bli svårslaget att bräcka. Det handlar om en ung kvinna vid namn Blue som är otroligt smart och har en professor till pappa. De reser runt, termin för termin, i USA, men pappan bestämmer tillslut att de ska stanna ett helt år, hela Blues sista år på High School i en och samma stad, vilket leder till en hel del nya erfarenheter för Blue i och med vänskap och tillhörelse. Hon upptäcker spännande och skrämmande saker om både sig själv och människorna i sin närhet. Framför allt får hon se en av skolans lärare hängd i ett träd under en campingutflyckt planerad av samma lärare. Under hela läsningen var jag som fastklistrad. Det blev aldrig förutsägbart och upplägget är verkligen i min smak. Kapitelnamnet innehåller olika litterära verk och innehållet i kapitlena speglar titelverket. Sista kapitlet är dessutom en slag sluttentamen där man själv får välja svarsalternativ och avsluta storyn som man själv tror att Blues äventyr avslutas. HELT FANTASTISK!!! Jag vill att Pessle ska skriva någonting mer! Det här är dessutom hennes debutroman! (Och enda bok?) Jag fick lite Gilmore Girls-vibbar när jag började läsa den här boken. Läs!


▲ Translation
The books i read in august 2012.
The Ghost's Child and Special Topics in Calamity Physics were the best surprises. Special Topics in Calamity Physics is now probably in the top of the best books I've ever read. It is so well written and clever it's insane. I love it! Of Mice and Men by Steinbeck is also a really great book.

▲ Skolstart!

Nu har skolan börjat här i Borås! Det verkar bra och kul. Har tyvärr inget internet hemma ännu, så inlägg får vänta.

RSS 2.0