▲ Tidningar:

..om böcker och om att skriva.

Nyligen startade jag en prenumeration på tidningen Skriva och i lördags eftermiddag, när jag kommit hem från Lidköping, låg nr 7 nov/dec 2012 i postfacket. (Har tyvärr inte hunnit läsa den ännu, endast blädrat igenom lite snabbt.)

Dessutom köpte jag första numret av Books & Dreams när jag mellanlandade med tåget i Vara, tänkte det kunde vara kul läsning under den halvtimmes långa väntetiden, och det var det! Kul och intressanta artiklar, samt en novell på slutet som jag dock inte hann läsa innan jag tillslut kom fram till kära Borås (som inte regnade!).

Books & Dreams-tidningen har ett skönt, lagomstort format med fint matt, lite tjockare papper. Och såklart blev jag superglad över Catlin Moran-artikeln eftersom jag är ett stort fan! Moran berättar bland annat om att hon har 10 år kvar på sig att förändra världen innan hennes döttrar växer upp, eftersom hon inte vill att de ska behöva genomlida samma skit som hon själv när det kommer till dejting, ideal etc. Hon berättar hur hon vill förändra "feminismen" eftersom begreppet numera, tyvärr, blivit väldigt stigmatiserat. Visa att det faktiskt handlar om jämnlikhet; lika rättigheter för både kvinnor OCH män, och rätten att få välja själv, inte manshateri och dylikt. Precis så känner jag för feminism och det är precis det jag själv vill förmedla med att vara feminist. (En artikel om stigmat här.)


Michael Nyqvist är tidningens krönikör, det finns "topp 10-sidor", möten med författare (några lite längre artiklar och en del korta). Det finns ett uppslag som visar "81 höstböcker som fängslar" som en guide med tips om nya böcker. Här finns till och med en sida med ett par recept (texmex) med läckra bilder. Lite av varje helt enkelt, men såklart är det fokus på litteratur. I slutet tillkommer som sagt en novell, i detta första nummret Filmen av Jens Lapidus.

▲ Translation
I got a couple of new magazines last week. They are about reading and writing, which suits me perfectly! Hehe.

▲ Läslista; update 3

Det känns så dumt det här, eftersom jag redan brutit mot mitt förbud och beställt hem en hel del böcker, men så här långt har jag kommit på listan hittills. Inte så långt som man kunnat önska. Läser dock en himla massa kurslitteratur samtidigt så det blir svårt att orka med allt för mycket skönläsning.

(ps. adda mig gärna på goodreads.com här!)


Min läslista över böcker som skall läsas innan mitt bokköpsförbud upphävs.

Den Inbjudna - Simone de Beauvoir (påbörjad sedan länge)
The Second Sex - Simone de Beauvoir
Unga Kvinnor - Louisa May Alcott
Den Hemliga Trädgården - Frances Hodgson Burnett
Moranthology - Catlin Moran (påbörjad, halvvägs)
Trollkarlsliv - Diana Wynne Jones
Robin Hood - Rosemary Sutcliff
Jellicoe Road - Melina Marchetta
The Unabridged Journals of Sylvia Plath (påbörjad)
Stolthet och Fördom - Jane Austen
Norwegian Wood - Haruki Murakami
Darling River - Sara Stridsberg
Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans - Anna Gavalda
Tillsammans är man mindre ensam - Anna Gavalda
About a Boy - Nick Hornby
Jag vill veta var stockrosorna kommer ifrån - Amanda Svensson
Han tänkte på dem som färger - Johanna Thydell
Spår i snön - Jonas Karlsson
Sen tar vi Berlin - Moa-Lina Croall
Niceville - Kathryn Stockett
Frost - Maggie Stiefvater
Feber - Maggie Stiefvater (påbörjad)
Glädjedödarna, en bok om förmynderi - Mattias Svensson (lånat av Emil)
To Kill a Mockingbird - Harper Lee
Samlade dikter - Edith Södergran (lånat av Amanda, påbörjad)


▲ Translation
I'm off-shopping from now on, until I've read these books, at least. (update)

Already broke my promise. Gah!
Ps. add me on goodreads.com here.

▲ Söndagslista

Vad har du på dig?
Ullstrumpbyxor, raggsockar, linne och tröja.

Hur mår du?
Bra. Solen skiner, det snöar inte, grannarna är tysta. Vad mer kan man önska sig.

Vad önskar du dig just nu?
En kram. Flygbiljetter. En färdigskriven hemuppgift.

Vad har du ätit idag?
Frukost: knäckebröd med ost. 3 koppar svart kaffe.

Vad ska du göra imorrn?
Imorgon har vi tentamengenomgång i skolan mellan 13-14. I övrig kommer jag mest troligt dricka kaffe, läsa kurslitteratur, leta efter intressanta vetenskapliga artiklar, promenera (även om det regnar, försöker få upp lite flås), läsa bok, dricka mera kaffe, kanske gå på toa. Vem vet.

Och på söndag?
Nästa söndag har jag absolut ingen aning om vad som händer, men skulle gissa på att jag sitter vid skrivbordet, i panik och försöker få ihop hemtentan.

Vem saknar du?
Mor. Ibland. Hon skulle fyllt 42 nu i oktober.

Senaste köp?
Böcker från AdLibris. (Se gårdagens inlägg.) Köpte i veckan nya strumpbyxor på Åhlens, ett par super sköna och varma i ull, tips tips!

Vad skrattade du senast åt?
Igår morse när jag kikade på Stephen Frys Stora Språkresa kunde jag emellanåt inte låta bli att skratta.

Vad grät du senast åt?
Blood Diamond. Hemsk, hemsk film. Rekomenderas starkt. (Från 2006 med Leonardo DiCaprio i huvudrollen. Den handlar om diamantsmuggling, barnsoldater och ett hemskt krig.)

Vem sov du senast med?
Emil. For dit i måndagskväll och stannde till igår lunch. Han har varit sjuk hela veckan så jag bodde där och tog hand om honom, stackarn. Lyckligtvis har jag lyckats hålla mig frisk! (Har ju hemtenta att skriva.)

Vad läser du just nu?
Feber, andra delen i serien om vargarna i Mercy Falls av Maggie Stiefvater. Den är kass.
Läser även Moranthology av Caitlin Moran. Hon är fantastisk!

Senast sedda film?
Som jag inte sett tidigare: Modig (3D-bio) & Earthlings.
Igår kikade jag lite på Harry Potter och den flammande bägaren innan sömntåget slog till.

Vem var den senaste som ringde dig?
Mikaela. Hon ville veta ifall jag skulle med och kika på Håkan i slottsskogen till sommaren, tydligen har det släppts biljetter. Jag sa ja, såklart!

Senast 3 inkomna sms?
Emil, Emil och Posten.

Vilka kändisar har du blivit jämförd med?
Angelina Jolie.

Vem skrev senast åt dig på facebookchatten?
Amanda L. Hon vill att jag kommer ner till götet någon helg framöver och dansar på Nefertiti samt kikar på Vampire Diaries (en tradition vi har). Jag sa ja, såklart!

Vart vill du åka just nu?
På solsemester, det spelar ingen roll vart bara det finns en varm strand att ligga på som blickar ut över ett vackert hav. Tillgång till kalla drinkar är såklart ett måste. Annars skulle jag gärna åka till ett höstigt Paris eller England.


Nu har ni fått veta lite om mig och hur jag tänker. Nu vill jag gärna veta lite om er, vilka ni är och varför ni kikar in här i denna knepiga bloggen. Välkomen med kommentarer!


▲Translation
Sunday-list. (use google translate)
Now you know some stuff about me, now I want to know something absout you. Who are you and why are you here?

▲ Syndar som sagt..


Ja, som jag tidigare nämnt har jag alltså brutit mitt förbud och beställt hem böcker. Det började med att jag behövde två kurslitteraturböcker (de kryssade) och sedan tänkte jag att jag kunde få unna mig EN bok, eftersom mina 3/3 tentor blivit godkännda i veckan, så då kollade jag upp en fin utgåva av Washington Irvings The Legend of Sleepy Hollow (dessutom köpte jag filmen på tradera). Men såklart slutade det med att ett par andra titlar föll med ner i kundkorgen. Eugenides nya var jag helt klart TVUNGEN att köpa eftersom han är en av mina absoluta favoritförfattare, samt så vet jag att den kommer läsas! Detta hände alltså igår kväll.

Idag, nu, efter ett glas vin sittandes ensam här i Borås, tedde det sig dessutom så att jag beställde hem ett par fler titlar. Det var inte riktigt meningen, MEN även dessa är sådant jag länge nu verkligen, verkligen velat köpa hem och läsa. Jag lovar, alla dessa fina böcker kommer läsas! Gud. Bokköpsförbud fungerar verkligen inte. Sjukt olönt.

Det blir nudlar och havregrynsgröt en månad framöver.


▲ Translation
The books I ordered. (Two for school.)

▲ Syndare där

Jag har beställt böcker.


▲ Translation
I ordered some new books.

▲ Fullt upp

Är uppe tidigt på mornarna med kaffet i ena handen och skolboken (en av dem) i andra. Det är mest studier som gäller nu. Den 6e november har vi hemtentainlämning varav vi ska söka upp två vetenskapliga artiklar om de ämne vi nu är inne på (från lertavla till e-bok), argumentera varför just de artiklar vi valt är relevanta och ja, skriva en hemtenta om dem. Eftersom vi bara har dessa två veckorna på oss är det fullt upp här, så inlägg få vänta lite grann, tyvärr. (Dessutom är jag just nu i L. och tar hand om en sjukling.)


▲ Translation
I'm a busy little bee.

▲ Lördags-plugg

Delkurs 4 startade i torsdags med föreläsning om digitala bibliotek och medier. Delkurs 3 avslutades i onsdags med betygsgrundande seminarium. Det gick himlans mycket bättre än jag trodde det skulle när jag satt där utanför med kallsvettningar och darrande händer. Vi fick reda på att vi blev godkända, hela gruppen, direkt när seminariet var klart, vilket var helt fantastiskt! Vi har haft två tentor innan denna som vi ännu inte fått reda på, så ett godkänt var varmt välkommet!

Men åter till del 4. Tentamensuppgiften är en inlämningsuppgift som ska vara klar och inlämnad 6e november. Vecka 44 kommer vi ha "tenta-vecka", alltså självstudier, för att kunna skriva någon slags papper om temat för delkurs 4 som heter "Från lertavla till e-bok". Just nu sitter jag och försöker ta mig igenom en del av den enorma mängd litteratur vi har till dessa tre veckor. (tre veckor är ett skämt!) Jag har precis tagit mig igenom två kapitel i A Companion to the History of the Book (red. Simon Eliot, Jonathan Rose) som handlat om Gutenberg och boktryckarkonsten samt industrialiseringen av boken från 1800-1970. Intressant absolut, men är även stressad med tanke på hur mycket jag har kvar att läsa. Men det är bara att dra på sig tålamodet och ta sig igenom! Jag har ju trots allt valt detta själv, flyttat till Borås och sökt studielån för att kunna studera detta. Så det är bara att göra det bästa av situationen helt enkelt. Nu, tillbaka till läsandet!


Hittade precis det här inlägget om BHS, läs om ni är intresserade om vad min utbildning, i smått, innebär. Ni kan även gå in på Högskolan i Borås hemsida och kika runt.


▲ Translation
I passed the seminar last wednesday! I'm happy and sort of surprised. Anyways, part four in our first course started thursday so I'm studying like crazy here. Got tons of pages to read and a paper to write. Fun!(?)!

▲ Lästips i höstrusket

A Beautiful Messen blogg av Elsie + Emma
Här delas det med av fint D.I.Y-pyssel, diverse recept och söta outfit-förslag, samt en del inlägg med tips på hur man bäst redigerar bilder, hur man kan spara tid i vardagen etc. Jag gillar framför allt inlägget ”Emma’s fitness story”, himla inspirerande och styrkegivande! Just nu är det mycket fokus på Halloween i form av dekorationer med mera. Alltså; en god, blandad läsning i denna mysiga blogg. Njut!

Norweigan Wood - en roman av Haruki Murakami
Själv började jag läsa den här boken i helgen på tåget till Lidköping och har fortsatt att läsa den de senaste kvällarna, nerkrupen under en filt med en varm kopp te bredvid. Storyn i sig är lite underlig, men språket är härligt, detaljer och beskrivande. Ärligt. Passar väl i höstrusket med regn smattrande mot balkongräcket och levande ljus i fönstret.

Människohamn - en rysar-roman av John Ajvide Lindqvist
Det här är en av de bästa svenska böckerna jag läst, kanske till och med DEN bästa. Så kuslig, så skrämmande, så berörande. Man får gåshud och tror på allt det Ajvide Lindqvist skriver, trots att man (såklart) förstår att sådant där inte händer på riktigt. Det är en charmig berättelse om ett hav som ger och tar. Där finns spöken från det förflutan som talar i the Smiths-verser, och det är en ypperlig berättelse att läsa för att skrämma slag på sig själv i höstmörkret. Jag lovar, du kommer inte bli besviken!

"Havet är en blind och döv gud som omsluter oss och har all tänkbar makt över oss utan att känna till att vi existerar. Vi betyder mindre än sandkornet på elefantens rygg och om havet får lust till oss kommer det att ta oss. Bara så. Havet känner inga gränser eller hänsyn. Det har givit oss allt och det kan ta allt ifrån oss. Till andra gudar riktar vi vår bön: Bevare oss för havet." - Människohamn, s. 164

Design*Sponge - D.I.Y-projects, inredning, husesyn, etc.
Hela bloggen är helt klart supermysig att kika igenom när man har tråkigt och ifall man gillar inredning. Men vill man ha inspiration och tips till att faktiskt fysiskt fixa saker hemma är deras D.I.Y-project-avdelning väldigt intressant. Här dyker det upp massa olika saker, glasspinnelampskärmar, picknick-kits, väskor, förvaring med mera. Myckat att kika igenom helt enkelt. Enjoy! (Vill man bara kolla på fina inredningsbilder kan man klicka på fliken "spaces" längst upp.)


▲ Translation
4 tips on what to read during the never-ending autumn rain. Preferably with a big, hot cup of your favourit tea.

▲ Läser just nu

..när jag inte pluggar så att säga.


▲ Läslista; update 2

Har varit super-sugen på att inhandla nya fina verk, bl.a. Jeffrey Eugenides nya bok, men har lyckats stå emot trots timmar på AdLibris, besök på Röda Korset och Akademibokhandeln..

Min läslista över böcker som skall läsas innan mitt bokköpsförbud upphävs.

Den Inbjudna - Simone de Beauvoir (påbörjad sedan länge)
The Second Sex - Simone de Beauvoir
Unga Kvinnor - Louisa May Alcott
Den Hemliga Trädgården - Frances Hodgson Burnett
Moranthology - Catlin Moran (påbörjad, halvvägs)
Trollkarlsliv - Diana Wynne Jones
Robin Hood - Rosemary Sutcliff
Jellicoe Road - Melina Marchetta
The Unabridged Journals of Sylvia Plath (påbörjad)
Stolthet och Fördom - Jane Austen
Norwegian Wood - Haruki Murakami (halvvägs)
Darling River - Sara Stridsberg
Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans - Anna Gavalda
Tillsammans är man mindre ensam - Anna Gavalda
About a Boy - Nick Hornby
Jag vill veta var stockrosorna kommer ifrån - Amanda Svensson
Han tänkte på dem som färger - Johanna Thydell
Spår i snön - Jonas Karlsson
Sen tar vi Berlin - Moa-Lina Croall
Niceville - Kathryn Stockett
Frost - Maggie Stiefvater
Feber - Maggie Stiefvater
Glädjedödarna, en bok om förmynderi - Mattias Svensson (lånat av Emil)
To Kill a Mockingbird - Harper Lee
Samlade dikter - Edith Södergran (lånat av Amanda, påbörjad)


▲ Translation
I'm off-shopping from now on, until I've read these books, at least. (update)

▲ Inför seminarium

Nästa tisdag påbörjar vi på BIB12 våra betygsgrundande seminarium i delkurs 3. Det känns lite läskigt, men samtidigt spännande! Diskutera, reflektera och ställa vetenskapliga frågeställningar är något som verkligen behövs övas på. Så det ska bli spännande, men som sagt är det också lite läskigt efter som våra seminarium på Konst- och bildvetenskapen aldrig var tentor utan "bara" seminarium (och de utfördes väl inte helt korrekt heller). Vi är indelade så att det är 10 personer i varje grupp så har vi fått varsin fråga att utgå ifrån. Den fråga jag ska reflektera (mest) över lyder:

3. Finns det andra verksamhetsområden än forskning där vetenskapliga teorier, begrepp och perspektiv är användbara? Exempel? Finns områden där de inte är användbara eller tillämpliga? Vad kan gälla för biblioteksverksamheter?

Den kurslitteratur vi har tillgänglig är böckerna Källa: Internet av Thurén och Strachal samt Varför Vetenskap? av Bjereld, Demker och Hinnfors. Båda två, enligt mig, är hitills väldigt intressanta böcker om hur man kan tänka vetenskapligt, vad det innebär och hur man går tillväga i forskningsarbete samt om att vara källkritisk och granskande i var/vem/hur man hittar olika typer av information, framför allt hur viktigt det är i och med att det mesta skrivs om på internet och tros vara sant ofta utan djupare gransking. Många tar tyvärr det mesta för sant bara för att det står något om det, och just här är det viktigt att ha en kritisk blick för att kunna avgöra vilken information som verkar mest trovärdig och är mest sanningsenlig. Det har vi pratat en hel del om idag, vikten av att granska material med en granskande blick (källkritiskt), väldigt intressant och nyttgit! Vi har tydligen även två artiklar till befogande, de föreläsningar vi varit på de senaste två veckorna (4 st.), plus föreläsningar på ljud- och filmfiler! Praktiskt om man vill plugga hemma eller har svårt att koncentrera sig i föreläsningssalar.

Artiklarna hade jag helt glömt bort och tänkte ladda ner idag. Varför vetenskap? har jag kommit halvvägs i, Källa: Internet började jag på igår kväll och den känns tillräckligt lättsmält (turligt nog) för att läsas på kvällen innan sängdags (!) vilket är bra för oss studenter som har lite tid. (Ibland skulle man önska att man endast behövde sova kanske 3-4 timmar per natt, som Taylor Townsend i O.C., som ändå är pigg och allert hela dagarna, jävla TV, du ger mig osunda/orealistiska ideal.) Föreläsningarna har jag varit på och ljud- och filmfilerna har jag nästan plöjt igenom så det är väl bara att fortsätta antar jag, läsa klart, anteckna, diskutera och repetera.

Dags för det nu!


(Rolig bild. Säger mycket om hur bibliotekariearbetet förändrats på senare tid.)


▲ Translation
Next week we will start our seminar for our third part of our first course here at BHS. I'm nervous but also excited in a way. Got to study hard all week though, so I better get started right away! I wish I was Taylor Townsend (The O.C) then maybe I wouldn't have to waste som much time on sleep...

▲ TAG: 5 BÖCKER

Om ni fick bryta alla köpförbud, strunta i kostnaden och beställa 5 böcker som ni verkligen vill ha just nu, vilka 5 böcker skulle ni välja?

Här är mitt val:1Q84
av Haruki Murakami,
trots att jag ännu inte läst något av Murakami eller läst Orwells bok 1984. Jag har velat läsa Murakami länge nu, framför allt Norweigan Wood som jag har här hemma i hyllan, men aldrig får tid till att läsa. Antar att det beror på dåliga prioriteringar och att jag får skylle mig själv, men ja. Faktum kvarstår att jag skulle valt denna ihopsatta triologi (med detta vackra omslag) som en av de fem böckerna.

The Marriage Plot av Jeffrey Eugenides.
Denna relativt nya bok kom nyligen ut på svenska och jag har velat läsa denna sedan den kom ut, men av någon anledning glömt av att köpa den och numera har jag ju bokköpsförbud. Men, när förbudet har avtagit kommer denna inköpas snabbt för Eugenides är verkligen en fantastisk författare och jag älskar hans andra böcker. Så otroligt detaljerat och mystiskt vackert. Lääääs Middlesex eller The Virgin Suicides, om du inte redan gjort det, genast!


The Collected Poems av Sylvia Plath.
Eftersom jag är ett Plath-fan och denna fattas här i hyllan är väl inte mitt val av denna speciellt förvånande. Tyvärr har jag heller inte läst all hennes poesi så det skulle verkligen vara fint att få hem den här någongång senare när det där tråkiga förbudet har upphört.. Håller på med henes dagbok, den är fet så det kommer nog ta ett tag innan jag kan skriva något mer ingående om den här.


The Hobbit
av J.R.R. Tolkien.
Specifikt det här omslaget. Det går inte att neka att illustrationen är fantastisk. Jag vill läsa denna mest för att jag försökte men gav upp i si sådär 14års åldern (på svenska) och för att jag hört att det är fängslande att läsa Tolkien, framför allt på orginalspråk och inte minnst för att det är en klassiker - och bara ska ha lästs.

Peter Pan
av J.M. Barrie
måste var en av de mest sagolika, vackra barnberättelser som finns (förutom Robin Hood som jag redan äger)! Plus att den här utgåvan är så otroligt vacker. Jag har aldrig läst den tyvärr, men vill göra det. Älskar de olika filmatiseringarna av Peter Pan, speciellt Finding Neverland med Johnny Depp och Kate Winslet.


Alla böcker (länkar & bilder) är hämtade från AdLibris.
Priset för dessa fem skulle bli 738 kr, inte så farligt ändå.. man blir änna sugen alltså. Fasen!

▲ Translation
Another wish list.

▲ PROBLEM

Det är något fel på Facebook. I alla fall för mig och jag få total panik (haha?), men grejen är att jag kan logga in, men när det väl är gjort kan jag bara se notifications, inte min vägg eller vänner etc. och jag kan heller inte klicka på händelseknapparna. Det händer liksom ingenting! VAD FAN SKA JAG GÖRA? Det finns ju ingenstans att kontakta fb heller, inte som jag kan se i alla fall. Snälla hjälp!!!
 

Update: återställde Firefox så nu fungerar allt. Har antagligen ändrat med någon inställning utan att fatta det själv..

▲ Läslista; update

Min läslista över böcker som skall läsas innan mitt bokköpsförbud upphävs.

Den Inbjudna - Simone de Beauvoir (påbörjad sedan länge)
The Second Sex - Simone de Beauvoir
Unga Kvinnor - Louisa May Alcott
Den Hemliga Trädgården - Frances Hodgson Burnett
Moranthology - Catlin Moran (påbörjad)
Trollkarlsliv - Diana Wynne Jones
Robin Hood - Rosemary Sutcliff
Jellicoe Road - Melina Marchetta
The Unabridged Journals of Sylvia Plath (påbörjad)
Stolthet och Fördom - Jane Austen
Norwegian Wood - Haruki Murakami
Darling River - Sara Stridsberg
Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans - Anna Gavalda
Tillsammans är man mindre ensam - Anna Gavalda
About a Boy - Nick Hornby
Jag vill veta var stockrosorna kommer ifrån - Amanda Svensson
Han tänkte på dem som färger - Johanna Thydell
Spår i snön - Jonas Karlsson
Sen tar vi Berlin - Moa-Lina Croall
Niceville - Kathryn Stockett
Frost - Maggie Stiefvater
Feber - Maggie Stiefvater
Glädjedödarna, en bok om förmynderi - Mattias Svensson (lånat av Emil, påbörjad.)
To Kill a Mockingbird - Harper Lee


▲ Translation
I'm off-shopping from now on, until I've read these books, at least. (update)

▲ Böcker jag läst i September 2012


(så här i efterhand gillar jag den absolut slumpmässiga färgskalan i valet av böcker, tjusigt!)

Jag älskade honom, av Anna Gavalda. En kort berättelse som tar upp kärlek, skuld, mod och otrohet. Om att tillhöra en familj trots brytandet med sin partner. Om familjeband och hur man ibland blindt går efter blodsband istället för friskt, älskvärt vatten. Jag gillar Anna Gavalda och har två romaner till av henne i hyllan (Tillsammans är man mindre ensam och Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans) som ska försöka läsas snarast möjligt. (De står ju trots allt med på min lista över böcker som måste läsas innan köpförbudet upphör!)

Dikter, av Karin Boye. Plockade åt mig den här diktsamlingen när jag egentligen skulle plugga inför salstentan, men var alldeles för trött för att läsa ett enda ord till om informationspolitik och hur folkbibliotek fungerar och glad är jag för det. Boyes dikter är ofta väldigt vackra och enkla att ta till sig. Här är en av mina favoriter: (har tusen hundöron i min pocketutgåva!)

4.

Vart ord av dig är likt ett frö.
Det borrar djupt sin rot.
Jag vaknar av en hemlig värk
och finner ingen bot.

Då tär mig som en bitter törst
var rörelse du gjort.
Vart tonfall och vart ögonkast
blir nära, klart och stort.

Min dag är grå av mig och mitt,
som grumlar min gestalt.
Men spegelklar är nattens värld,
där du är allt, allt.

Den du söker finns inte här, av Mia Öström. En udda roman som handlar om Florence Nightingale, vilket man endast får reda på genom baksidan då alla namn förkortats till initialer i själva boken. Intressant dock och upplägget är luftigt och lättläst. Man kan säga att den handlar om kvinnans ställning i samhället under 1800-talet. Ett citat lyder: En man föds till världen, en kvinna till familjen. Vidare på baksidan står det: Men vad gör den kvinna som vill något annat än att sortera silver och linne? Är du intresserad av samhället och framförallt kvinnors roll i samhället etc. kan den här boken vara läsvärd! Skulle vilja att du läste den här boken även om du inte anser dig vara feminist, så kanske du börjar förstå vad feminism egentligen och ibörjan handlade om och vilka, i nu läget nästan absurda, rättigheter de kämpade för. Exempelvis att få gå utanför hemmet utan tillsyn.

Trollkarlsliv, en ungdomsfantasy av Diana Wynne Jones. Kul, spännande och helt okej berättelse om magi och trollkarlar. Inte lika bra som Howl's moving castle men ändå helt okej. Passar yngre läsare.

Spår i snön, en novell av Jonas Karlsson. På ett ytterst fåtal sidor får Jonas Karlsson ihop en spännande, intressant och givande historia om rädslor och vänskap. Vill läsa mer av Jonas! (Denna novell är en ur serien Novellixer som finns att köpa på bl.a. Adlibris och Pocket Shop.)

Frost, första delen i en triologi av Maggie Stiefvater. Till en början förstod jag inte riktigt hur denna bok kunnat bli populär. Språket är så ofattbart dåligt att jag till och från vill slänga boken åt fan, berättelsen är töntig och fattig och jag vet inte riktigt hur det kom sig att jag fortsatte läsa. Kanske för att jag har del två hemma och ändå ville ge den en chans. De sista 20-30 sidorna blev jag dock total fast och kände ett starkt sug av att få veta vad som skulle hända här näst. Och när boken (äntligen) tog slut kände jag mig vilja fortsätta på andra delen..


Kurslitteratur:

Foundations of Library and Information Science (3rd ed.), av Richard E. Rubin.

Bibliotekarerne - en profession i et felt af viden, kommunikation og teknologi, av (red.) Trine Schreiber och Hans Elbeshausen.


▲ Translation
Books read during september 2012.

▲ Tentamen

Måndag till onsdag har vi på BIB12 tentamen i form av seminarium/diskussionsforum över internet (pingpong, skolans hemsida) vilket hittills varit lite svårt, men ändå intressant. Jag har skrivit det antal inlägg och ord man ska ha skrivit för möjlighet till godkänt, där emot är jag osäker på ifall innehållet anses tillräckligt problematiserande och reflekterande för betyget.. men jag hoppas, för jag har gjort mitt bästa och dessutom försökt diskuttera (gav svar på kommentar med egna reflektioner) men jag vet inte. Att reflektera över det jag läser är något jag verkligen behöver jobba på. Man kanske skulle börja skriva lite mer omfattande recensioner ändå, för att öva? (Månadens bokinlägg kommer i veckan, åker tillbaka till Borås i eftermiddag.)

RSS 2.0