▲ Fotografi som konst

På SVTplay finns en dokumentär (Förortens magi) om den amerikanska fotografen Gregory Crewdson som visar hur intensivt, svårt och hur lång tid det kan ta att framkalla ett enda foto. Hur mycket arbete som (ofta) ligger bakom ett konstfotografi, både i förberedelser och efterbehandling. Lite skillnad på denna typen av fotografi och den allmänna typen av fotografi. Intressant fråga i dagens samhälle där alla äger systemkamera och tusen olika objektiv. (Inte för att det är fel att fota till vardags, nej nej! Men det känns som fotografi ofta, fortfarande, nedvärderas som konstart.)

Här är mina favoriter. (De små bilderna gör verkligen inte fotona rättvisa, bilderna berättar en historia bra djupare än den man ser vid första anblick. Jag bild-googlade fram dessa.)
▲ Translation
Today I saw a documentary about the american photographer Gregory Crewdson. These are my favourite pictures. They tell so much more than you can see here on these small copies. Try google him for large pics!

▲ Konstfack har kommit ut

.. med arbetsprover i år igen. Så här lyder GDIs:


Arbetsprov inför antagning 2013/14

1. Butikskoncept
Skapa ett butikskoncept för Konstfack där studenterna kan sälja sina arbeten. Utforma en visuell identitet för butiken. Vad för slags butik kan tänkas passa till detta? En pop up-butik, online-butik, guerilla-butik, bazaar, en butik placerad i skolan eller vad föreslår du? Vilket namn ska butiken ha? Hur ser logotyp och typografi ut? Om du förhåller dig till Konstfacks existerande grafiska identitet eller skapar en helt ny för butiken bestämmer du själv. Presentera förslaget på utformningen av ev. skyltar, förpackningar, påsar och omslagspapper. Bifoga en kort förklarande text om din process och hur du resonerat, 2 -10 meningar lång.  Placera texten i det högra översta hörnet på första sidan av denna uppgift.

Omfång: max två (2) A3-sidor.


2. Typografisk tolkning
Skapa en typografisk tolkning av ett ljud som du själv spelat in.
Presentera din typografiska tolkning på valfritt sätt.
Omfång: max en (1) A3-sida.


3. Bakom adressen
Ta en promenad i området där du bor. Välj en adress som du passerar. Vad händer här?

Låt adressen vara rubriken till en eller flera bilder som berättar om denna plats. Du kan arbeta fiktivt eller dokumentärt; det kan handla om platsen, dem som bor där eller annat som går att koppla till adressen - det bestämmer du. 

Omfång: max en (1) A3-sida.


4. Bruksanvisning
En bruksanvisning eller manual är en tydlig instruktion för hur man använder en pryl av något slag. Du ska utforma en egen manual eller bruksanvisning som beskriver en vardaglig handling. En förklarande instruktion av något som du vill att vi ska ta del av.

Du kan välja att arbeta i ord och bild, eller enbart bild om du vill. 

Omfång: max två (2) A3-sidor.


5. Egna arbeten (valfritt)
Omfång: max två (2) A3-sidor.


Min hjärna och mitt hjärta är splittrat i frågan om ifall jag ska ge upp det här nu, nu när jag går en kandidatutbildning i Informations- och biblioteksvetenskap på Högskolan i Borås. Jag är ju trotts allt väldigt nöjd hittills, men skaparglöden och glädjen, passionen, viljan och själen finns ju fortfarande kvar i mig. Dessvärre känns det ovärt att lägga ner halvhjärtat arbete på något när man redan känner att man har otillräckligt med tid att göra de studier man redan har, samt försöka leva ett berikat liv. Men.. kanske utan att söka in på dem, kanske, bara för att det är kul, och ha en hjälp i ett försök att hitta tillbaka till lite teckning i vardagen. Vi får se vad framtiden ger.


▲ Inspiration: Women

Alexis Bledel

Paloma Faith


(klicka på namnen vettja!)


▲ Rosa


Lite nytt hemma, rosa och fint denna gång. Dock omedveten färgkombination även denna gång. Rosa Boken fick hem som vinst från lotteriet som hölls i oktober genom tidningen Books & Dreams. Den innehåller korta berättelser om 10 olika kvinnors upplevelser av/om bröstcancer. UnderbaraClara är en av författarna.
De andra två böckerna köpte jag mig på Pocket Shop förra helgen i Göteborg i väntan på tåget till Lidköping. Hello Kitty måste dö har jag varit sugen på ett tag nu, och den andra valdes mest för att jag läste en annan bok av Fay Weldon för ett tag sedan som var helt ok, men framför allt i jakt på lätt underhållning. Har dock inte hunnit läsa någon av dessa böcker ännu då skolan och kurslitteraturen tagit upp all min tid. (Även anledningen till att bloggen varit så tyst, sorry.) Den enda skönläsningen nu (vilket är sällan förunnat just nu) är läsandet av Jellicoe Road av Melina Marchetta som hittills är himla, himla bra!


▲ Translation
New pink books.
Rosa Boken is about breast cancer and I got it through a lottery. The other two I bought last weekend in Gothenburg, waiting for my train. Haven't had a chance to read them yet though. School is taking too much time.
 

▲ Bibliotekshistoria

I morse tog jag tåget från Lidköping 05:38 till Borås för att vara med på seminariet om bibliotekshistoria. Det var intressant och gick fint! Seminariet var inte examinerande denna gången, utan bara en pedagogisk resurs kan man säga.

Seminarium är väldigt bra tycker jag, då får man en chans att diskutera litteraturen och kursen med sina kurskamrater och lärare i mindre grupper. Ett bra sätt att lära sig och få djupare förståelse helt enkelt. Har läst som en tok mån-tis i Lidköping eftersom jag tog ledigt fre-sön när jag var i Göteborg och röjde. Har 50 sidor kvar som jag tänkt försöka läsa klart i kväll / i morgon bitti.

Boken heter The Story of Libraries och har skrivits av Fred Lerner. Hittills helt okej, ganska kort och sammanfattande och tar inte bara upp den amerikanska och engelska historian, utan även orientens och islamistisk bibliotekshistoria etc.

Nästa del i kursen handlar om biblioteksgeografi, vet ännu inte riktigt vad detta innefattar. Och efter det är det biblioteksjuridikens tur. De båda ämnena har även de tid för seminarium. Sedan, den 7 december har vi salstentamen på 7,5 hp innehållande alla dessa tre delar. Det blir spännande!


▲ Translation
We had a seminar today on the history of libraries. We were told to read Fred Lerners book on the subject; The Story of Libraries, which I think is an ok book soo far. I got about 50 pages left that I plan to finish reading tonight and/or tomorrow morning. After this subject we got geography and law (in relation to libraries) left to study, and all of it will be examined on december the 7th!

▲ TAG: This or That


Föredrar helt klart riktiga böcker. Lyssnade dock på ett par ljudböcker under Steneby-tiden, medan jag satt vid symaskinen eller ritade och sådant. Nu när jag börjat lära mig virka skulle ljudbok iof vara himla bra, eftersom det blir alldeles för svårt att läsa och virka samtidigt. Så tiden som går till handarbete tas tyvärr bort från läsningen. Synd. Det får bli serietittande och film tills arbetet istället. All lästid måste jag dessutom lägga på kurslitteratur just nu.


Åh, båda har sina fördelar. Inbundet kan vara himla fint och vackert, men gu så jobbigt att ta med på tåg etcetera. Där föredrar jag pocket. Dock är ju pocketböcker mer sköra och går sönder enklare. Fast jag tycker det är fint när man ser att en bok är läst så det gör inte allt för mycket. Det blir 50/50 på denna fråga.


Jag gillar bägge, både skönlitteratur och facklitteratur.


Hm, ja. Twilight-böckerna har jag läst si sådär fyra gånger var. Harry Potter-böckerna har jag bara läst klar fyra av ännu, men ska läsa alla! Måste ändå säga Harry för de handlar om mer än att välja mellan rätt eller fel pojkvän. Avgudade Twilightböckerna då när jag läste dem för tre-fyra år sedan. Har dock alltid älskat Harry Potter i form av film, kan se om dem hur många gågner som helst och vill verkligen ta mig tid att läsa alla delar. Är redan sugen på att läsa om första dessutom. Det får bli HP här helt enkelt.


Fantasy har aldrig riktigt varit min grej. Dock gillar jag när verkligheten får sig en trovärdig men sjuk vist, som i John Ajvide Lindqvists böcker. Eller Harry Potter och diverse vampyrberättelser. När fantasin har en verklighetsförankring i bakgrunden, där man kan relatera till stora delar och på så vis faktiskt kan tro på att storyn skulle kunna vara sann, fast att man förstår att så inte är fallet. Ja, ni fattar (?). Försöker dock prova läsa det mesta, inte hålla fast mig i någon genre.


Kodex (bok). Helt klart.På det senaste har det blivit väldigt mycket köpa. En hel del nytt dessutom, brukar dock bli mest second hand-inköp. Men jag gillar att låna egentligen. Älskar ju naturligt nog bibliotek, men har inte kommit mig för att gå till Borås bibliotek ännu för lånekort etcetera. När jag bodde i Majorna var jag på bibblan var och varran dag och lånade massa böcker. Dessutom gillar jag att bli tipsad av böcker från vänner som de lånar ut till mig, det är fint. Men det är klart kul att ha sina favoriter hemma i hyllan också.


Båda. Online är smidigt, men bokhandlar är klart mysigare. Gillar att gå och pilla och tumma på böckerna, läsa baksidan, se formen, storlek, känna på omslaget, doften.. Ja, men framförallt anitikvariat eller second hand i så fall. Så dyrt på Akademibokhandeln/Bokia etc. tyvärr.

 

Föredrar varken eller. Båda är bra för min del, läser nog mest ensamstående berättelser dock. Men gillar jag en författare letar jag gärna upp fler böcker av författaren så det blir väl lite som att läsa "triologiskt" på ett vis... haha. Men det är klart spännande med följetånger också! Men kan blir lite tröttsamt ifall de är väldigt många delar.


Uppskattar alla storlekar. Beror helt på ifall det är en välskriven och intressant historia. Jag litar på att författaren kan avgöra vad som behövs för sin berättelse. Man kan ju inte direkt, som läsare, göra någonting åt tjockleken. Vill man läsa boken läser man ju den vilket som. Eller?Är en sucker för romantik, gärna tragisk sådan. Typ Wuthering Heights och Shakespeare-berättelser.


Hade inte tackat nej till solsemester just nu, sommaren var alldeles för fattig. Brukar dock gömma mig i skuggan när sommaren väl slår till, då värmen gör mig kvalmig. Så att mysa under filtar i höstmörkret med levande ljus och te är inte heller fel för min del. Det får vara i lagom mått bara. Lite omväxling liksom.Kaffe. Med en skvätt mjölk och en bit mörk choklad. Eller ett glas vitt.


Läser sällan recensioner, skummar mest igenom. Bildar gärna egen uppfattning även fast det kan vara kul att se vad andra tycker om saker och ting. Läser jag hela recensioner är det oftast på en bok jag redan läst och vill veta vad just den personen tyckte om boken.

***
(TAGen samt frågebilder hittade hos Bokskadad.)

▲ Handarbete


Grundläggande om stickning och lite olika sticktekniker, samt hur man räknar ut mått etc.

Garn. (Vill ha mer, mer, meeeeeeer!)

Jag ska lära mig att virka nu äntligen!

Min första mormorsruta.


▲Translation
Needlework.

▲ Veckan som gått


Innan helgen blev det ljusrosa underhår.
Scones med krossade linfrön, solroskärnor och honung, supergott!
Idag, onsdag, årets första kopp glögg.
Kvällsmål och plugg.

Te i favoritkoppen.

▲ Translation
This past week.

▲ Äntligen!

Ja, ni. Idag har det skrivits utav bara helskotta! Skrev precis klart en sista avslutning och är därav klar! Har absolut ingen aning ifall upplägget och alla referenser är helt korrekta, men i nuläget orkar jag faktiskt inte med det här papret mer överhuvudtaget. Inte för att jag vill framstå som en lat och dålig student, men den här uppgiften har verkligen tagit kol på både de flesta jag lärt känna på kursen och min egen livsglädje. Det har varit riktigt, riktigt jobbig och svårt! Det som känns svårast är att inte riktigt veta hur hårt de kommer dömma uppgiften. Nu är jag mest glad att jag hittade en andra artikel och fick ihop texten samt gjorde mitt bästa av situationen. Antar att det värsta som kan hända är att man får omtenta.. Fast jag hoppas det blir någon form av komplettering i sådana fall. Jaja. Imorgon ska texten läsas igenom en sista gång och sen skickas det bums in på pingpong! PUH.

Och på onsdag börjar kurs 2. Jippie!?

vägg + tjej


▲ Translation
Finally! I think I might just have finished my paper. God, I have no idea if it's right or what my teachers will think of it, but I just can't deal with this paper anymore. It's sickening! Tomorrow I'm gonna read it through one last time and then send it in and not think about it anymore until we get our grades. Just gonna concentrate on the next course and try being more focused this time, from the beginning.

▲ Det är mycket just nu

I skrivande stund har jag precis hittat min andra artikel (jippie!) till hemtentan där uppgiften är; att hitta två vetenskapliga artiklar rörande 1. bibliotekens historia och 2. sociala medier eller digitala bibliotek, samt redogöra för hur vi hittat dem och varför vi bedömmer dem som vetenskapliga och berätta, relaterat till den obligatoriska kurslitteraturen, varför vi valt att skriva om dem, varför ämnet är relevant och vad vi lärt oss på ett begränsat antal sidor. GAH! Det är deadline tisdag 23:59 och det känns riktigt läskigt. Ändå har jag under helgen, istället för att skriva, haft Emil på besök från lör-sön, varav vi va på bio lördagkväll (TED; skitbra, skrattade så jag dog!). Varit på volleybollmatch i morse för att hälsa på morfar och morbror, samt käkat frukost med far och lillasyster i lördags bitti och fått ännu en låda av farmors gamla böcker.

I tentatider gör man verkligen typ allting annat än koncentrerar sig på uppgiften. Det är till exempel aldrig så städat och fint hemma hos mig som inför/under tenta! Är det samma för er? Har ni några bra tips på att behålla koncentrationen och kanske hinna klart med uppgiften i lagom tid och inte precis innan deadline?

Jag behöver arbeta upp min disciplin.


▲ Translation
Just found the second article for my paper that's due on tuesday at midnight! I'm scared I'm not gonna make the deadline. This was so much harder than I thought. Really need to learn how to focus. Do you have any suggestions on how to study efficiently?

▲ Uthämtat

 
 
 

▲ Böcker jag läst i Oktober 2012

Glädjedödarna - en bok om förmynderi, av Mattias Svensson.
En väldigt intressant facklitterär bok som jag lånade av Emil i början av månaden. Där står en hel del tänkvärt, en del som känns helt otroligt och en del som bara gör en förbannad. Till exempelt att krogägare kan få böter ifall gästerna ställer sig och självmant dansar utan att krogen har dansintyg. Ja, du läste rätt. Man måste ansöka om att få ha dansande gäster. Helt absurt. Och att det har funnits en tid då dans var totalförbjudet och sågs som ovärdigt och rent av syndigt, HAHA. Ush. Det är hemskt. Jag älskar att dansa. Det berättas om en hel del andra töntiga förbud, absolut läsvärt!


Norwegian Wood, en roman av Haruki Murakami.
Åh, vad ska jag säga. Hade förväntningar, men vet egentligen inte vilka. Och inte blev jag besviken, ändå var den fullkomligt annorlunda från något jag kunde tänka mig. Språket är ärligt och vackert i sin enkelhet. Karaktärerna är också enkla, men man blir ändå medryckt och intresserad. En bra höstbok. Är himla sugen på mer Murakami, nästa bok blir Kafka på stranden som jag hört en hel del gott om från mina nya klasskamrater. Och de om någon bör ju veta vad bra litteratur är..

Jag vill veta var stockrosorna kommer ifrån, en novell av Amanda Svensson.
En kort novell från Novellix. Jag har inte läst något av Svensson innan, men blev väldigt sugen efter att ha läst denna novell. Hon skriver bra och med inlevelse.

Han tänkte på dem som färger, en novell av Johanna Thydell.
Denna är också från Novellix. Inte lika fängslande och bra i min mening som de andra två jag läst. Har inte läst något av Thydell innan heller, men varit sugen. Gav bort hennes två första böcker till min lillasyster i julklapp ett år och såg filmatiseringen av I taket lyser stjärnorna som var jätte jätte bra. Vi får se ifall jag läser den.
(Har fått hem två till från Novellix som troligtvis kommer läsas lagom till nästa månadsrapport.)

Feber, andra delen i Mercy Falls-triologin av Maggie Stiefvater.
Absolut mer dramatisk och spännande än första boken där man bara får följa Sam och Graces tankegångar. I andra delen får man följa Isabels och nykomlingen Coles tankar, vilket var uppfriskande. I min mening är Cole den mest fascinerande och den jag tyckte mest om att lyssna på. Är dock sugen på att läsa sista delen trots att böckerna i sin helhet fortfarande känns jäkligt B.

Den Inbjudna, av Simone de Beauvoir.
Äntligen! Äntligen har jag läst klart denna knepiga bok om denna krångliga kärlek och egoism och blä. Karaktärerna är så ofantligt puckade att jag vill klippa till dem var och varannan sida! Språket är dock följsamt och lättläst och historian är i sin helhet helt ok. Men, nja. Inte vad jag väntat mig av att läsa från de Beauvoir.


Kurslitteratur:


Varför Vetenskap?, av Bjereld, Demker och Hinnfors.
Källa: Internet, av Thurén och Strachal.
Studentens Skrivhandbok, av Kristina Schött et al.
Foundations of Library and Information Science, av Richard Rubin. Igen.
Plus diverse artiklar och bokutdrag.


▲ Translation
The books I read in October. The last ones were for school. My favourite this moth was probably Norwegian Wood by Huraki Murakami.

RSS 2.0