▲ Böcker jag läst i Juni 2012

Svindlande Höjder, av Emily Brontë. Det här är en av mina absoluta favoriter. Jag har tidigare redan läst den på engelska (svårt eftersom det är mycket dialekt), men bestämde mig att även läsa den på svenska. Även om berättelsen är hemsk, med ett fåtal solstrålar, älskar jag hur det beskrivs i boken. Hur lätt jag dras med och upplever att jag är där, på Wuthering Heights, på kullarna där det alltid blåser och världen (i alla fall i mitt huvud) alltid ligger i skymning. Kärlekshistorian är många gånger brutal men ändå vacker. Man blir arg, ofta, men också nyfiken. Det är en himla bra klassiker som dessutom är skriven av en kvinnlig författare, som dessvärre ofta glöms bort i skuggan av sin syster Charlotte Brontë (Jane Eyre). Läs!
 
 
Eating Animals, av Jonathan Safran Foer. Det här är en bra bok om ett viktigt ämne. Foer skriver ofta neutralt men håller hela tiden texten intressant och blir tydlig när han skriver sina personliga åsikter. Hans eget förhållande till ätandet av djur är komplicerat, eftersom det handlar om så mycket mer än själva ätandet i sig. Det handlar om sitt livs historia, måltider och tillfällen man delat med familj och vänner, den sociala biten gällande matkulturen. Jag tror att många kan känna igen sig i Foers komplexitet och där av ha lättare att ta sig igenom denna, många gånger fruktansvärda, bok för att senare i alla fall kunna reflektera över ämnet med, kanske inte all men med, mer fakta och inblick om ämnet och valet av att äta djur.
 
Alice i Underlandet, av Lewis Carrol. En sån underliga och helt makalöst fantastisk men rörig berättelse på lite mer än 100 sidor. På något vis känns det som att de diverse filmatiseringarna fettats upp och har mer kött på benen än boken och att all den mening som hela tiden talas om, när man nämner Alice eller Carrol, är väldigt långsökt. Jag hittar inte så mycket bakomliggande mening, men boken är minst lika underhållande för det!
 
 
Emma Gloria och de Levande Varslarna, av Henrika Andersson. Den här boken hittade jag på ungdomsavdelningen på biblioteket och tyckte den verkade spännande och intressant (för att inte säga lagom tjock). Men jag måste erkänna att jag inte fullt förstår boken och dess karaktärer. I efterhand känns en hel del mest som utfyllnad, men ändå är det något som får mig att gilla den. Kanske det blanka omslaget.
 
Kortfattad Kinesisk-Engelsk ordbok för älskande, av Xiaolu Guo. Jag gillar upplägget i denna bok, varje dagboksinlägg inleds med en glosa huvudpersonen Z behöver lära sig, som dessutom har med själva inlägget att göra. Det känns smart och blir därav kul att läsa. Eftersom det handlar om en kinesisk flicka som flyttar till England i ett år för att lära sig engelska får vi läsa en väldigt udda skrift, i alla fall till en början, då boken är skriven i dagboksform. Det är en intressant historia med spännande kulturkrockar.
 
Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät, av Paulo Coelho. Det fanns partier i den här korta berättelsen som var vackert skrivna och man kunde se naturen framför sig, men det religösa blir bara för mycket, i alla fall för min smak. Tänkte försöka mig på något av det andra han skrivit och se ifall det är bättre, vänner har trots allt rekommenderat honom. Och språket är vackert.
 
♣ Translation:
Books I've read this june. I love Wuthering Heights. It's sad but really beautiful too. Eating Animals was also very interresting to read, I definitely think everyone should give this book a shot. I decided to read at least 10 books this summer + two Harry Potter-books.. since I allready read six, I'm starting to think 10 is too little.

▲ Önskelista

 
Om en vecka fyller jag hela 23 år. Hujedamig!

▲ Nyanser

Måste sluta låta stress och oro kontrollera mig.
Det stjälper mer än hjälper.

Vad kan man göra åt det, hur kommer man undan,
skingrar hjärnan från att sprida de förpestade tankarna? Tips?

▲ Skinny Love


<3

▲ On Melancholy Hill

 

▲ Art: books 
 
 
 
(pictures via Book Porn.)

▲ En ledig onsdag

Ja, idag har jag tacksamt nog haft en helt ledig dag (alltså, fri från städarbetet, har dock städat hemma..). Åkte in till centrum för att sälja två inbundna fina böcker som införskaffades i höstas till Konst- och bildvetenskapskursen för 600kr (gav själv nästan 800kr), så efter mötet med den super trevliga tjejen som ville köpa dem tog jag svängen förbi Ebbes Hörna/Statsmissionen på Stigbergstorget och hittade dessa tre fina böcker. Gamla klassiker, Penguin och fina illustrationer går alltid hem. Tummade på en hel del annat också, men lyckades bra nog hålla mig till dessa tre! Bra jobbat tycker jag.Hittade även en jättefin ljusrosa (min nya favoritfärg?) tunt stickad tröja, med flätmönster i lammull för 50kr, tänkte att den blir super fin under sommarens svalare dagar och plockade på mig den. En rolig notis kan man säga är att det råkade vara en Ralph Lauren Sport tröja med en sån där ful polohäst broderad på bröstet. Aja, den är himla fin i vilket fall, men jag köpte den ju inte för märkets skull, kände att det behövde klargöras. Haha!
 
 
Köpte även en gul/vit sjal eftersom de andra jag äger är svarta eller i alla fall väldigt mörka och dystra. Känner att min garderob behöver en dos prozac. Därför har jag i dagarna även börjat sy lite smått...

 
Det skall bli en ryggsäck i blommigt yttertyg med gammelrosa foder och svarta detaljer. Hoppas verkligen det blir som en tänkt! Fotar bättre när den är klar istället, ännu är det bara i experiment-stadiet.
 
 
Translation:
My free Wednesday
Today; I cleaned my room, sold two old school books and, funny enough bought three new books on second hand right after. Also got a light pink Ralph Lauren sweater (I did not buy it because of the brand!) and a yellow and white scarf to make an uplift in my otherwise very dark and depressive closet.. I started sewing on a backpack today as well, I want to sew a lot of stuff this summer, hopefully I wont get bored and stop in a week or so. Like usual.

▲ Lyx-mackanDu behöver:
Fullkornsbröd från "bak-skåpet" i affärn
Pesto (grön)
Stekt tofu (örtsalt, soya och curry)
Avokado
och lite bregott

Servera med en iskall cider!

Translation:
Sandwich
You need a good piece of bread, avocado, fried tofu, pesto and butter.
Serve it with an ice cold cider!

▲ Torsdag

10:00 efter-jobbet-fikaIdag var det trappstäd från 7:30-9:30 imorse, vilket fick avsluta den första arbetsveckan! Nu är det alltså helg för min del, väldigt skönt. Kl. 12 hade vi dock möte/träff för oss sommaranställda på jobbet, där fick vi info om städmaterialen, nycklar, osv. samt bullar och kaffe. Himla fin stämning med trevliga "kollegor". Är så fruktansvärt nöjd och tacksam för det här sommarjobbet!

14:30 avlastningsstolenHär ligger de böcker jag nu håller på att läsa, samt den där kaffetermosen jag köpte på Bokia för ett tag sedan. På bild finns även ett Nintendo DS som jag fått låna av snälla Emil med Pokémon Diamond!! Himlans kul spel alltså.

Igår själporträtt med konstig bakgrundEtt försök till självporträtt (till konstutmaningsgruppen på Dayviews) med påhittad bakgrund. Tänkte ju försöka teckna mer nu när det är sommarlov och allt (jobbar ju faktiskt bara deltid..), men det har gått lite trögt så här i början men hoppas komma igång inom kort! Bara man får rutin på det så blir det nog bättre med tiden.


Translation:
Thursday
Today was my last day at work for this week, so at 10:00 my weekend started after my first week at work cleaning stairs and offices by myself. I'm so thankful I managed to get this job for the summer, it feels great. There was a meeting at the office for all the summer employees today at 12:00, they gave us information about security, handling keys and stuff. Also we got coffee and cookies. Yum! They seem really nice, I think it's gonna be great working for/with them. But I'm happy to have a long weekend ahead of me right now, my feet and legs hurt like hell from all the walking up-and-down the stairs, haha!


▲ "Ett gott skratt...

...förlänger livet"Stackars satar.

▲ I min väska..

.. ligger det just nu två endagsbiljetter till Hultsfredsfestivalen.
Liksom, wow! En sak att kryssa från listan sen då.

▲ Inspiration: Andy Kehoehttp://andykehoe.net/home.html

▲ Fint från Penguin

Kunde inte låta bli. Förstår nu att jag har ett problem, det kallas bokoholic.


men se så fina omslag de har!


och hur fantastiskt fina de är uppradade!

(nörd.)

▲ Böcker jag läst i Maj 2012

Kurslitteratur:

Så Tecknar De Stora Mästarna
, minns ej vem som författat men det är en gammal bok jag hittade på biblioteket i Majorna. Väldigt bra, den jämför kända konstnärers teckningar. (bl.a. Van Gogh, Toulouse-Lautrec & Degas)

Teckna & Illustrera med Bruce Robertson, en bok om teckning av Bruce Robertson.

Drawing Distinctions, en bok om teckning av Patrick Maynard. Mer om historia och mening bakom tecknandet.

Konsten & Konstbegreppet, från nr.1 skriftserien Kairos. Bra samling av texter om konsten och konstbegreppet. Väldigt klurigt och lurigt, med tanke på ämnet ”Vad är konst?” men ändå intressant. Fick läsa om ett par gånger för att riktigt förstå och vet ännu inte om jag riktigt förstått, men över lag bra texter.

Methods & Theories of Art History
, av Anne D'Alleva. Övergripande om de teorier och metoder vi använder oss av i konst- och bildvetenskapen.

Panofsky & Ikonologin
, ett häfte från Karlstads Universitet skriven av Hans-Olof Boström. Använde denna som fördjupning till min B-uppsats. Inget jag direkt rekomenderar om man inte studerar ämnet.

Graffiti and Street Art
, av Anna Waclawek. En bok från Thames & Hudsons serie ”world of art”. Den är från 2011 och känns väldigt up-to-date. Övergripande, förklarar enkelt och är intressant. En favorit i hyllan.

Street Art: The Graffiti Revolution
, av Cedar Lewisohn. Väldig övergripande och bra bok som var till mycket hjälp under uppsatsskrivandet. En hel del bilder med förklaringar av olika händelser, ord och nedslag i viktiga gatukonstnärer.

Wall and Piece
, en bok om och av Banksy. Älskade den här, men vet inte om det är rent objektivt eller för att jag redan innan verkligen gillat Banksy och det han pysslar med. Men efter att ha skrivit den här uppsatsen och fått reda på mer om gatukonsten, dess uppkomst samt Banksys arbete har det bara blivit än mer intressant. Verkligen ett spännande ämne att läsa in sig på! Rekomenderar.

Graffitins Historia, av Malcom Jacobson. Enkel bok, inte så mycket text men ändå helt ok.

Andy Warhols Filosofi, från A till B och tillbaka igen, av Andy Warhol (fast jag har fått veta att han inte skrev sina egna böcker, utan dikterade dem till någon annan som skrev ner det som sades.) Intressant att läsa, men något flummig. Läste dock inte igenom hela boken, den användes mest som research till min B-uppsats.

Pop Art
, av Klaus Honnef. En något liten bok med nedslag i viktiga verk under popkonsten. Jag läste endast några delar om Andy Warhol i denna bok.

Pop Art
, av Osterwold. En stor bok om popkonst med mycket bilder och en del historia. Övergripande bra, läste inte heller denna från pärm till pärm, men kan rekomendera för dig som är intresserad.


Övrig litteratur:


En Kärleksförklaring
, en kort bok av Ida Linde. En fantastisk lite berättelse om Silja och Sontag som berättar historien om sin mamma, medan de själva är i en rymdfarkost och gnabbas över ifall de ska ta av sig hjälmarna eller inte. (Citatet om forskning i vänsterspalten är från denna bok.)

Ghost World
, en seriebok av Daniel Clowes. Jag tycker ärligt talat att den här serien är bättre som film. Serien är rätt tråkigt medan filmen var suverän. Så gå och hyr filmen istället tycker jag!

Drift
, en seriebok av Liv Strömquist. Kort, men kul ändå.

Husfrid
, en grafisk novell av Alison Bechdel. Den här boken är jag nästintill förälskad i. Den är verkligen helt fantastisk. Så mycket referenser som dyker upp hela tiden som författaren undrar sig vara slump eller inte. Historian är sann ur författarens egen barndom och handlar om hennes pappas homosexualitet och död. Rekomenderas varmt! (Själv önskar jag mig den i födelsedagspresent.)


Vad är Konst? och hundra andra jätteviktiga frågor
, en liten bok av Ernst Billgren. Har länge tänkt att det inte skulle vara någon idé att läsa denna lilla bok, att det kändes lite.. töntigt? Men den är faktiskt läsvärd! Man satt och smålog lite här och där och fick sig ett par tankeställare. Man kanske inte ska ta det som grundläggande fakta inför en uppsats osv. men man kan gott ta ett par timmar att läsa den.

Prince Charles Känsla, en seriebok av Liv Strömquist. HAHA! Vet nästan inte om jag ska skratta eller gråta. Vissa saker får en verkligen att vilja slänga boken åt helvete och lägga sig i sängen och gråta, eftersom man känner igen sig i sådana tarvliga och fullkomligt löjliga attityder som man egentligen inte vill se sig själv i. Men samtidigt kan man verkligen inte låta bli att skratta, ofta högt, åt de serier hon här klämt in i denna bok. Jag rekommenderar alla att plocka upp et ex på bibblan och läsa igenom denna. Fantastiskt roligt (och sorgligt ibland).


Motsols, en kort diktsamling av Moa Martinson. Rekommenderas för er som gillar poesi.

Boken om Bella & Gustav
, en bilderbok för barn av Eva Eriksson. Nja, lite halvtråkig tycker jag faktiskt. Fast jag är ju snart 23 också.

Just Kids, en poetisk biografi av Patti Smith. Åh! Hon har varit med om så mycket, man känner igen så många namn och människor att det blir som en saga. Och Smith skriver på ett väldigt fint, följsamt och vacker språk. Det känns ärligt. Kommer absolut läsas om!


Translation:
These are the books I read in may. It starts with books for school and then some other litterature follows. Just Kids and Husfrid are my favourites this month.


RSS 2.0