▲ Klassifikationsteori och DDC-övningar.

Ja, nu har vi Klassifikationskurs på 7,5 hp som löper fram till v. 3, med uppehåll under jul såklart. Vi högskolestudenter har faktiskt jullov, det enda lovet vi har. Förutom sommaruppehållet, men det räknas ju inte riktigt eftersom de allra flesta av oss måste jobba då för att klara den ekonomiska delen av livet.
Denna kursen har två delar och två tentor. Nästa torsdag innan jullovet har vi ett test i DDC-övningar som alltså i princip är ett praktiskt prov där man ska använda sig av Dewey Decimal Classification. Men det blir en hel del teori ändå eftersom det underlättar att veta hur systemet är uppbyggt och hur det fungarar. Då sitter vi med WebbDewey och en lärobok/övningsbok av Mary Mortimer som heter Learn Dewey Decimal Classification. På lektionerna i skolan får vi andra uppgifter som lärarna tagit fram på svenska då. Vi läser även under tiden Classification made simple av Eric J. Hunter som förklarar klassifikation (enkelt) i ren allmänhet.

 
 
 


Den är helt okej, kursen, än så länge. Svårare än jag kunnat tro att hitta rätt koder. Och jobbigt med alla siffror. Ni kanske har läst i tidningen att KB och de flesta Högskolebibliotek ska byta från SAB-systemet (det svenska klassifikationssystemet byggt på bokstäver) till det amerikanska DDC-systemet som alltså är byggt på sifferkoder. Här i Borås ändrade de hela beståndet till DDC i somras. Sen vet jag inte hur långt det gått. KB har väl DDC, eftersom de var först och typ bestämmer. Det tros väl att folkbiblioteken etc. kommer följa efter och de hade väl trott att förändringen skulle vara klar till 2013, men så kommer det mest troligt inte bli. Det kommer ta mycket längre tid och vi som börjat på BHS nu, som är första klassen som har DDC i grundkurserna och inte SAB (finns som valbarkurs) kommer troligtvis ändå behöva arbeta med SAB-systemet när vi är examinerade och ska ut i arbetslivet. Men vi får väl se hur det blir. Vet ännu inte vad jag tycker.
▲ Translation
Classification and WebbDewey.
Our course now is about classification. We are learning the DDC-system. Our university library have changed from the swedish SAB-system to the american DDC-system. It's a bit difficult with all the number codes and trying to find stuff in the Dewey webb. We have a test on DDC on thursday next week, but after that we got christmas holliday until the 7th of januari! And the week after that, we got a test on classification theory. Blah. But it's ok, so far. Pretty interresting.

Kommentarer
Postat av: Frida

Köksskåp, vad är det?? Låter ju minst sagt litet i alla fall haha! Du får stoppa in färdiggjorda pepparkakor i kall ugn och låtsas att du gjort dem ;)

2012-12-14 @ 13:27:18
URL: http://fridavernby.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0