▲ Böcker jag läst i December 2012Gilla Hata Horan
, av Johanna Nilsson.
Jag blev så otroligt jävla arg när jag läste den här boken. Den handlar om nätmobbning och mobbning i ren allmänhet, i (vad jag skulle vilja påstå) den vidrigaste formen. Att människor på riktigt verkar tro att det inte får konsekvenser när saker görs "anonymt" på nätet är för mig helt otroligt. Detsamma gällande allt hat som verkar infinna sig hos många; onödigt, ogrundat, ogenomtänkt och bara rent patetiskt ointellegent hat som kommer ur tristess. Nu vet jag att det här bara är en bok och slutet är väl (förhoppningsvis) himla överdrivet, men företeelsen förekommer och det är ta mig fan skamligt att ingenting görs för att stoppa det. Jag blir så less på min samtid ibland och håller med Soran om att vissa inte borde få rösta, det stärker inte demokratin ett skit ifall ignoranta, uttråkade mobbarjävlar får gå och rösta. Faktiskt. (Om ni gillar humor och vill veta vad jag syftar på hänvisar jag er till denna show.)
De blå skorna
, novell (i Novellixformat) av Linda Olsson.
En söt novell om att förlora en förälder och samtidigt upptäcka hur liten världen egentligen är. Läsvärd.Rosa Boken
, en dokumentär antologi med 10 berättelser om bröstcancer av, Johanna Nilsson, Clara Lidström, Åsa Lantz et al.
Så otroligt starka berättelser om modiga, starka människor. Vissa texter berörde mig mer än andra, för att de var lättare att relatera till. Allt som handlar om att förlora en mor är för mig otroligt jobbigt att läsa om eller höra på, men även skönt. Skönt att veta att man inte är ensam i sin sorg. Hon dog dock inte av bröstcancer, men av annan sjukdom. Min mormor gick dock bort i bröstcancer efter att ha övervunnit den en gång på äldre år. Och visst blir man orolig att det ska vara genetiskt, att det ska hända en själv. Men man får försöka tänka positivt, tänka att ifall det händer så får man ta tag i det då. Ingen idé att ta ut sorgen i förskott, bäst att leva så bra som möjligt tills dess - ifall det skulle hända. Utifall att.

OBS! Spoilervarning

Hello Kitty måste dö
, av Angela S. Choi.
En positiv överraskning! Förväntade mig inget speciellt, mest något lättläst och humoristiskt. Och det var det jag fick, plus värsta mordhistorian! Något jag inte direkt läser i vanliga fall, men jag gillade den här. Som enkel, lättläst bok så här under lov-tider var det himla bra läsning. Blev mer arg på Fionas kinesiska föräldrars värderingar än på mördandet. Haha, så vrickat! Dessutom gillade jag verkligen slutet, slutet är bland det viktigaste för mig har jag kommit på.

(Alla bilder är lånade från AdLibris.se)

▲ Translation
The books I read in december. I really liked Hello Kitty must die.

▲ Charles Wysocki

Jag älskar katter. Och böcker. Och singersymaskiner. 
Målningar av den amerikanske konstnären Charles Wysocki.
 
 
 
 
▲ Translation
Paintings by the american artist Charles Wysocki. I love cats.

▲ ÅrsredovisningUnder detta år har jag läst 105 böcker, varav:

Grafiksa noveller/serier: 10 st.
Skönlitteratur: 32 st. (innefattar 3 klassiker, 6 noveller)
Facklitterära verk: 56 st.
Barnböcker: 5 st.
Poesiböcker: 2 st.

Top 3
Igelkottens elegans
Fördjupade studier i katastroffysik
Jellicoe Road

(alla tre fick mig att gråta hejdlöst.)


(Charles Wysocki)


▲ Translation
This year, I read 105 books.

▲ Merry Christmas!

God jul & god fortsättning!

▲ Juluppehåll

Imorgon, torsdag mellan 9-11:30 har vi i BIB12 DDC-tenta. Efter tentamen börjar vårat jullov! På eftermiddagen tar jag tåget mot Lidköping och kommer troligtvis/förhoppningsvis inte tillbaka till Borås förrän innan skolstart den 7:e januari. Det ska bli riktigt skönt med lite ledigt, trots att ett par skolböcker ska få följa med mig. Behöver repetera lite, eftersom det inte kändes helt hundra efter senaste salstentan (historia, struktur & juridik). Plus att det ska läsas en hel del till, till den här klassifikationskursen som fortsätter efter uppehållet. Efter DDC-tentan har vi halva kursen kvar, vilket är en teoretisk del där vi tydligen skall skicka in en hemuppgift v. 3. Men det blir nog bra! Kurslitteraturen är hyfsat lättläst. Men som sagt - skönt med lite lov!

Lite 177.7 till er, god jul!

▲ Pyssel


Mössa till E.


Små, små mormorsrutor.


Liten provsocka. Himla svårt med hälar alltså!


Harry Potter-hussjalar. Skulle bli bokmärke, men garnet är för tjockt. Men de blev ju fina ändå tycker jag!


Böcker som jag lånade på bibliotekt i veckan för inspiration. Skriver mer om dem senare.


▲Translation
Small crafting projects.
A hat for E. Small grandmother squares, dunno what they'll make. A training sock, now I know how to make a heel turn! And Harry Potter house scarves, cute!

▲ TAG: Your Life As A Reader

Hittad hos bookrelated.


1. Hur gammal var du när du började läsa?
Jag har inget minne av att jag läste som barn, eller ens som ung tonåring. Trots det har jag starka minnen av att jag under mellanstadietiden nästan alltid var i vårt lilla bibliotek som låg vid matbutiken och "hängde". Läste ytterst lite under den tiden, någon Bert-bok och lite serier. Det blev mer i slutet av högstadiet, men var bara böcker i stil med Pizza med svamp och ost, Klassresan och Katarina von Bredow-kärleksgöjs (himla bra faktiskt). Det var väl egentligen ungefär för två år sedan jag började läsa ordentligt. Har dock altid älskat böcker som objekt och idé.

2. Vad är titeln på den första boken du läste?
Det vet jag inte. Minns första boken jag faktiskt lånade själv, det var i skolan där de lånat in ett dussintal böcker från bibilioteket som vi själva då fick välja ifrån och låna. Jag valde Alice i Spegellandet. Den är dock fortfarande oläst, men pinsamt nog har jag kvar den och står här hemma i bokhylla... mest troligt den finaste barnboken i hyllan.

3. Vilken bok fick dig att älska att läsa?
I ungdomen - Pizza med svamp och ost-serien. Finns sju böcker om jag inte minns fel. Läste om dem senare på högstadiet, i smyg. Fantastiska.
I "vuxen ålder" - Människohamn och Dr. Jekyll & Mr. Hyde.

4. Vilket är det tidigaste minnet du har av läsning?
De där dagarna på vårt lilla bibliotek med bibliotekarien som visste vilka alla var och till och med visste vad min mamma gillade att läsa. Jag minns forfarande vad jag hade för kortnummer. 41. De hade en bra barn/ungdomsavdelning samt soffor där vi satt och bläddrade. Biblioteket togs dock bort någon gång under min högstadietid och nu står lokalen fortfarande tom, vad jag vet. Tragiskt.

5. Hur många böcker äger du just nu?
Men gud, det orkar jag inte räkna! De står i två rader i bägge bokhyllor.

6. Vilken av dem är din favorit?
Det finns så många. Typ alla! Nej men, åh. Fördjupade studier i katastroffysik, Jellicoe Road, Människohamn, Middlesex, Wuthering Heights, The Bell Jar, Shakespeare Complete Works........ osv.
(Wuthering Heights; filmatiseringen från 2011)

7. Vilken av dem ogillar du mest?
Behåller inte sånt jag ogillar, de skänker jag till diverse second hand-handlar. Har ont om plats som det är. Onödigt att drälla på saker över huvud taget i onödan.

8. Vilken är din favoritgenre?
Jag vet faktiskt inte. Gillar det mesta. Har dessutom ofta svårt för att placera in/veta vilken genre böcker etc. tillhör. Försöker bredda mig och prova på det mesta, så länge det känns intressant och givande på ett eller annat vit.

9. Hur ofta läser du?
På grund av skolan har det blivit ganska lite de senaste veckorna, men vanligtvis varje dag. I helgen ska jag läsa massor! (trots tenta på torsdag, uh. Men sen är det jullov och då jävlar ska det läsas!!!! *knock-on-wood*)

10. Barn, ungdom eller vuxenböcker?
Allt. Alltid bra med perspektivbyte.

11. Långsam, medelmåttig eller snabb läsare?
Ofta är jag sit klar i skolan och så när vi ska läsa papper etc. men jag är väl inte super-långsam heller egentligen. Men jag blir lätt stressad. Eh. Medelmåttig när jag får vara ifred, mest troligt.

12. Vem är din favoritförfattare och varför?
Det är svårt att ge svar på en sådan här fråga när man som mest läst två-tre böcker av författare, och då ett fåtal författare, även fast jag har fler böcker som väntar av dem. Exempelvis vill jag ändå nämna Jeffrey Eugenides, Jonathan Safran Foer och Tove Jansson. Läser dock böcker av så mycket olika typer av författare, så det känns inte rättvist att peka ut en eller ett fåtal när det finns så många bra. Men så är det väl alltid.

13. Pocket eller inbundet?
Båda av olika anledningar som jag nämnde i förra tag:en.

14. Vem är din favorithuvudkaraktär?
Blue van der Meer. (och Heathcliff, faktiskt.)

15. Vem är din favoritskurk?
Mr. Hyde.
(Illustrationer av Angela Barrett)

16. Hur långa böcker brukar du vanligtvis läsa?
Väldigt blandat här också. Men allra oftast kanske ca. 2-300 sidor?

17. Ser du dig själv ha en karriär inom litteratur?
Jag studerar just nu Biblioteks- och informationsvetenskap, så ja, delvis.

18. Tror du att läsplattor kommer att ta över de fysiska böckerna?
Nej. Boken har funnits sedan urminnes tider (nästan) och varken radio, TV, DVD, eller dylikt har slagit bort den vilket man tidigare varit rädd för och trott. Boken som objekt har alltid lyckats hålla sig kvar i en eller annan form. Problemet med teknik är att den hela tiden förnyas och vi vet inte idag vilken av de digitala tekniker etc. som kommer finnas kvar och vara möjliga att läsa av inom loppet av 10-20-30 år. Se på VCRen. DVDn håller på att bytas ut mot BlueRay. Se på de olika spelkonsolerna. En kodexbok kommer dock mest troligt fortfarande vara vid burk eller åtminstone funktionell om 30, till och med 100 år, 1000 år. Jag har böcker här hemma som är äldre än 70 år som går att öppna, bläddra i och läsa.

19. Kommer du se till att introducera läsning för dina framtida barn?
Absolut. Att kunna läsa är en viktig väg till kunskap om diverse viktiga saker. Både nöjesläsning och nyttoläsning.

▲ Klassifikationsteori och DDC-övningar.

Ja, nu har vi Klassifikationskurs på 7,5 hp som löper fram till v. 3, med uppehåll under jul såklart. Vi högskolestudenter har faktiskt jullov, det enda lovet vi har. Förutom sommaruppehållet, men det räknas ju inte riktigt eftersom de allra flesta av oss måste jobba då för att klara den ekonomiska delen av livet.
Denna kursen har två delar och två tentor. Nästa torsdag innan jullovet har vi ett test i DDC-övningar som alltså i princip är ett praktiskt prov där man ska använda sig av Dewey Decimal Classification. Men det blir en hel del teori ändå eftersom det underlättar att veta hur systemet är uppbyggt och hur det fungarar. Då sitter vi med WebbDewey och en lärobok/övningsbok av Mary Mortimer som heter Learn Dewey Decimal Classification. På lektionerna i skolan får vi andra uppgifter som lärarna tagit fram på svenska då. Vi läser även under tiden Classification made simple av Eric J. Hunter som förklarar klassifikation (enkelt) i ren allmänhet.

 
 
 


Den är helt okej, kursen, än så länge. Svårare än jag kunnat tro att hitta rätt koder. Och jobbigt med alla siffror. Ni kanske har läst i tidningen att KB och de flesta Högskolebibliotek ska byta från SAB-systemet (det svenska klassifikationssystemet byggt på bokstäver) till det amerikanska DDC-systemet som alltså är byggt på sifferkoder. Här i Borås ändrade de hela beståndet till DDC i somras. Sen vet jag inte hur långt det gått. KB har väl DDC, eftersom de var först och typ bestämmer. Det tros väl att folkbiblioteken etc. kommer följa efter och de hade väl trott att förändringen skulle vara klar till 2013, men så kommer det mest troligt inte bli. Det kommer ta mycket längre tid och vi som börjat på BHS nu, som är första klassen som har DDC i grundkurserna och inte SAB (finns som valbarkurs) kommer troligtvis ändå behöva arbeta med SAB-systemet när vi är examinerade och ska ut i arbetslivet. Men vi får väl se hur det blir. Vet ännu inte vad jag tycker.
▲ Translation
Classification and WebbDewey.
Our course now is about classification. We are learning the DDC-system. Our university library have changed from the swedish SAB-system to the american DDC-system. It's a bit difficult with all the number codes and trying to find stuff in the Dewey webb. We have a test on DDC on thursday next week, but after that we got christmas holliday until the 7th of januari! And the week after that, we got a test on classification theory. Blah. But it's ok, so far. Pretty interresting.

▲ Top Ten Tuesday: Favorite New-To-Me Authors I Read In 2012

Bloggen The Broke & the Bookish har varje tisdag något som de kallar för Top Ten Tuesday som man kan ta del av, antingen genom att läsa massa olika bloggars inlägg utifrån temat (finns länkade under TB&TB egna inlägg) eller/och göra ett eget inlägg. Denna veckans tema är "Top 10 'nya för mig'-författare jag läst 2012"

Här är min lista (såklart finns det ett par till, men de fick ju inte plats):
I min lista finns bara en enda man med. Kanske säger en hel del om mig och mina intressen? Men i övrigt läser jag ganska mycket av manliga författare, har jag trott i alla fall. Kanske lika av båda. Fast nu när jag ser efter i hyllan finns där mest kvinnor. Intressant.


▲ Translation
Top Ten Tuesday: Favorite New-To-Me Authors I Read In 2012 from The Broke & the Bookish. These are my "new" authors for this year. There's only one single man in the mix.. What to say about that? I dunno.

▲ Vinn ett paket lagom till julafton

Nellons bokblogg finns nu en tävling där man kan vinna ett hemligt bokpaket lagom till jul. Det du behöver göra är att skriva en kommentar om vilken typ av böcker du gillar och hur du ska fira julafton i år, kul va?

Jag har deltagit, gå in här om du vill vara med!

▲ Spår i snön på Spotify

Jaaa, nu finns fyra novellix-noveller på Spotify! Spår i snön av Jonas Karlsson har jag hemma i tryckt format och gillade den mycket. Det är Jonas Karlsson själv som läser upp sin novell. De andra tre som finns är Heder, Stamtavla och Gloria. Har själv inte läst/lyssnat på dessa ännu. Gillar dock novellix-formatet så detta var en himla kul nyhet!

(bild lånad från novellix.se)


▲ Att bestämma sig

Nästa vecka ska vi ha gjort våra val inför 2013s valbara kurser. Vi har en på vårterminen och en på höstterminen. Om ett år får vi välja igen, ytterligare två fria kurser. Det är för att få önska inriktning om man så vill, lite fokus åt det håll man tror man vill jobba/kan ha nytta av. Vad som ska formge sin profil helt enkelt på jobbmarknaden.Jag är inne på Barn, unga, medier och bibliotek för vårterminen. Får jag inte den all hell will break loose! För höstterminen är jag inne på Internet Politics som är på engelska tillsammans med Erasmus-elever. Det är väl egentligen den enda kursen som känns lockande av de fyra alternativen vi har inför HT13. Dessutom verkar det vara många som är intresserad av just den. Vad som blir mitt andra/tredjeval vet jag inte. Är egentligen inte intresserad av skolbibliotek, även då jag vill jobba med barn, men det kanske kan vara en bra kurs ändå? Blä.
Den 11e ska det vara bestämt!


▲ Translation
Available courses for 2013. We get to select two for spring and fall and I'd like to study kids and young adults. And maybe Internet Politics. I hope I get the ones I choose.

▲ Besvikelse

Den där bolerogrejen jag stickade klart idag satt inte alls bra och blev bara ytterligare ett bevis på att jag ska hålla mig borta från att sticka/virka kläder, i alla fall för vuxna, för än så länge har det ta mig f*n alltid blivit total-fail. Så himla tråkigt; bortkastad tid, energi och garn. Det blev så att jag fick klippa bort den grå mudden, virka vit kant och sträcka ut biten för att kunna göra någonting utav det hela. Det får blir någon slags snuttefilt. Tänkte jag skulle brodera "godnatt" eller så på i mörk turkos.

 
Det kanske blir bra ändå tillslut. Julkalendern var i alla fall suverän även idag.


▲Translation
My knitting project didn't turn out how it was supposed to, so I had to make something else out of it. And I will probably never ever again try knitting any grown-ups clothing. Sadly, it never turns out any good.

▲ Böcker jag läst i November 2012


Smaken
, av Muriel Barbery.
Köttig. Måltidsbeskrivelser där smaken stå i centrum. Intressant uppläg där vi får följa en man (som bor i samma hus som Paloma i Igelkottens Elegans) i hans sista dag vid livet, på jakt efter en smak han inte riktigt kan sätta ordet på.

Så som du hade berättat det för mig (ungefär) om vi hade lärt känna varandra innan du dog, av Jonas Hassen Khemiri. (Världens längsta novell-titel?)
En omtumlande liten novell, där huvudpersonen lever i någon slags parallel värld där verkligheten är konstigt jobbig och man förstår aldrig riktigt vad som egentligen hänt. Jag har fortfarande inte riktigt förstått vad det handlar om.

Jellicoe Road, av Melina Marshetta.
FANTASTISK. Till en början var den mest ofattbar och knepig och jag tänkte att boken kanske blivit lite för överskattad, men icke! Det började ta sig och tillslut satt jag fast. Sista 160 sidorna läste jag i ett sträck, in på småtimmarna för det gick bara inte att lägga ifrån sig den. Det var längesedan jag blev så tagen och berörd av en bok. Naturligtvis har jag läst många böcker det senaste som jag känt är bland det bästa jag läst, men den här, den grep tag i mig och ruskade om mig och fick mig att gråta, bli förälskad, känna ilska, sorg och stark tro på vänskap. Ja, det här är en bok jag kan och vill rekomendera alla att läsa. (Jag läste den på engelska, skulle gärna läsa den svenska översättning också. Har du läst båda, i så fall - vad tyckte du om översättningen?)

***
Tyvärr inte så mycket nöjesläsning denna gång. Det är stressigt med tentaplugg just nu, men hoppas på mer fin läsning nästa månad när vi har juluppehåll och allt såntdära underbart! (Plus; längtar redan till augusti nästa år när Marisha Pessls nya bok Night Film (förhoppningsvis) kommer ut!!!)


Kurslitteratur:

The Story of Libraries, av Fred Lerner.
Biblioteken och juridiken, av Susanna Broms.
+ diverse artiklar och hemsidor om biblioteksjuridik, olika typer av bibliotek, lagar, biblioteksplaner etc.


▲ Translation
Books read in november.
Not as many as usual. No time, too much school work right now. Got a big test on friday!

▲ Handarbete inför jul

Lite småpyssel jag haft/har igång hemma medan serier avverkas en efter en. Älskar att kunna göra saker själv, man känner sig så duktig då, hehe.


Virkat och stickat julpynt!


Pågående projekt; någon slags bolero/shrug. Har kommit ungefär hälften nu, hoppas bara nystanet räcker! Har aldrig stickat ett plagg innan och det här är ju inget speciellt mönster alls så det borde funka. Vill gärna prova mer avancerade grejer senare när jag kommit in i det här igen.


En virkad Irving-sjal i mörkgrått och ljusrosa. Gjorde bubblor som avslutning för en fin, romantisk finish.


Köpte mig en julblomma för 10kr på Eko-hallen ute i Knalleland, samt krukan för 10kr på Emmaus (bandet kommer dock från ett sockpacket från HM). Kap! Och i morgon är det första advent så då tänker jag inte skämmas längre och börja pynta på riktigt. (Har redan fixat adventsljusstaken, pepparkakor, glögg, ljusstjärna i fönstret (en sån där gammal i trä som hängt uppe sedan oktober) och massor av levande ljus. Älskar adventsmys! Har till och med redan en påse med inslagna paket, haha!

Hur känner ni, gillar ni jul eller känner ni stress/avsky/spelar-ingen-roll?

Ps. Kollade på julkalendern nyss, så himla fint och lovande! Ser fram emot fortsättningen av Greveholm 2.0.


▲ Translation
Christmas crafts.
These are some projects I've been/am working on. I really love the christmasy feeling and spirit. Don't you?

RSS 2.0